torsdag 30 augusti 2018

Helgfrågan v. 35

Mias bokhörna arrangerar inför varje veckoslut helgfrågan. Veckans fråga (+ bonusfråga) inför kommande helg:

"Har du något tips på en bok som har några år på nacken men är riktigt läsvärd?
Bonusfråga: Vad gör ni mot tröttheten? Tips 😴😴"

En riktigt läsvärd bok är Skymningssång i Kalahari: Hur människan bytte tillvaro av Lasse Berg. Då handlar det om historia och utvecklingslära. Boken (som är från 2011) är den andra delen i "serien" Kalahari. Såg att den numera även fanns som storpocket. Vill läsa första delen också: Gryning över Kalahari: hur människan blev människa. Men så bra! Nu blev jag ju påmind om det.


Del av innehållsbeskrivning som följer:

"I miljontals år levde våra förfäder ett stillsamt liv som samlare mellan Afrikas öppna horisonter. Men för 10 000 år sedan gav sig plötsligt hela mänskligheten ut på en resa utan karta. Vi ändrade helt livsstil, blev jordbrukare, flyttade in i städer, skapade civilisationer, fick bråttom, började slåss. Detta sedan två av det moderna livets mest avgörande påfund beskattning och byråkrati rullat som en tsunami över världen.

På resor i öknar och regnskogar jorden runt under flera decennier och i samtal med framstående vetenskapsmän söker Lasse Berg spåren efter denna historiens enda verkliga revolution.

Vilket liv är vi egentligen gjorda för? Hur skall människan leva för att få frid med sin inre natur? Svaren kan lära oss något om till exempel religioner, döden, optimism, skam, Jantelagen, fetma.

Skymningssång i Kalahari är en omtumlande resa genom tid och rum. I det förflutnas spruckna spegel kan vi klarare se vår framtid. Och kanske också urskilja vad som är vårt hopp."


Bonusfrågan jaa-a, vad ska man svara... Att inte kunna sova är en stötesten jag jobbat hårt på, länge. Än har mina trägna försök att lyckas (trots monstertinnitus) inte gått så bra. Så hur tipsar man då vad man gör mot trötthet? Sover man bra men är extremt trött ändå kanske man bör göra en hälsoundersökning. Får man bara sova pyttelite och uselt har jag tidigare lyckats (kortare hållbarhet, men ändå!) med ketogen kost, bli ketoadapterad... vilket jag gör ett nytt försök med just nu. Skippa kaffe är säkert inte fel det heller för att bota trötthet, och i bästa fall sömnproblem. För mig blir det istället bara maskrosté numera (går hårt ut i kampen). Man vänjer sig, det är säkert.😜 En magnesiumtablett kan man prova att ta på kvällen innan man ska sova, kan funka för en del. Sen finns ju dom där vanliga råden... varva ner, inga bildskärmar på kvällen, svalt och mörkt sovrum, o.s.v. Men sånt vet ni.😉 Hoppas något tips kan vara till nytta.😊Andras svar på frågan finns länkar till här


10 kommentarer:

 1. Tack för ditt tips. Ha en trevlig helg.

  SvaraRadera
 2. Ketogen kost vet jag inte ens vad det är?

  SvaraRadera
 3. jag har aldrig varit vän med sömnen. eftermiddagskaffet har jag slopat sedan länge. till ingen nytta alls. svalt och mörkt sovrum har jag. men varför magnesiumtablett? och varför ketogen kost?

  SvaraRadera
 4. Skymningssång i Kalahari: Hur människan bytte tillvaro har jag hört mycket bra om!

  SvaraRadera
 5. Brukar vila när jag är trött efter jobbet men undviker att somna för då drabbas nattsömnen.

  SvaraRadera
 6. Verkar som en intressant bok. Tack för tipset!

  SvaraRadera
 7. Den boken låter intressant!

  SvaraRadera
 8. Lasse Berg är en läsvärd herre. Har läst den första av Kalahari-titlarna.

  SvaraRadera
 9. Var och lyssnade på Lasse Berg en gång. Mycket intressant.

  SvaraRadera

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. :)