söndag 26 augusti 2018

"Museion" av Hans Olsson

Museion av Hans Olsson. Zakuli förlag. Läste boken som recensionsexemplar (Kartonnage).
ISBN: 9789198436938

"Programmerarna John och Mikagi har fått i uppdrag att utveckla en AI för informationsinhämtning. De har utvecklat något som överträffar all befintlig teknologi och dess kunskapstörst verkar omättlig. De kallar den för Museion efter lärosätet i Alexandria. Men säkerhetschefen Telomaril har oväntade planer för deras arbete.

IT-arkeologen Erik råkar på ett märkligt fynd som snart leder honom in i en härva med militära hemligheter. Det är farligt att snoka där man inte hör hemma och snart inser Erik att han befinner sig i en svårare situation än han kunnat förutse.

Antikvariehandlaren Rut får en mystisk förfrågan angående en märklig bok. Nyfiken börjar hon söka efter boken, och mysteriet tätnar då hon försöker få kontakt med ett okänt förlag som kanske har boken i sin ägo.

Deras öden är på väg att flätas samman på ett överraskande sätt."

AI (artificiell intelligens) är ju ett riktigt hett ämne även i verkligheten just nu, så den här högteknologiska spänningsromanen ligger sannerligen helt rätt i tiden! (Läs t.ex. vad den kände fysikprofessorn Max Tegmark har för tankar på utvecklingen av AI här; https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/varldsberomda-fysikern-sverige-maste-satsa-pa-ai-innan-det-ar-for-sent)

Vad händer när en AI får ett självmedvetande, en egen vilja och handlingskraft?

Genom en underhållande tankelek utmanas man att lista ut hur de olika livsöden som figurerar kommer att jämkas samman. Man ges små ledtrådar längs vägen och allt faller till slut på plats snyggt och fyndigt.

Det här blev till en bok jag med svårighet lag ifrån mig, riktigt underhållande bladvändarhistoria, skickligt konstruerad och med ett lättläst språk. Man fäster sig vid de olika karaktärerna som figurerar (speciellt Rut, och hur relationen mellan John och Mikangi utvecklas), gillar hur de får framträda med sina styrkor såväl som sina tillkortakommanden, misstag och svagheter. Växelvis genom kapitlen får man följa dessa olika personer, de träder fram tydligt och man engagerar sig verkligen hur det kommer att gå för dem, hur allt hänger ihop och vem som ligger bakom vad. I det huvudsakliga persongalleriet finns programmerarna John och Mikangi, deras säkerhetschef Telomaril (intressant karaktär!), IT-arkeologen Erik, antikvariehandlaren Rut (som jag hoppas får en comeback i kommande romaner/noveller), samt förstås den boksamlande och informationshungriga AI:n Museion som börjar "gå sina egna vägar" i det fördolda. Kort och gott: mycket skickligt framställda karaktärsbeskrivningar.

Har av författaren tidigare läst ett antal singelnoveller, novellbidrag i antologier, novellsamlingarna Främling. Inkräktare och Vad är din hemlighet? samt den dystopiska thrillern King's Hope. För den sistnämnda upplevde jag det som att man nog borde ha ett hum om just poker för att få rätt behållning av den, men tycker inte att man på samma vis måste vara så särdeles datatekniskt insatt för att hänga med i Museion. Då Erik gör entré i början blev det kanske lite väl avancerat med terminologi som gick över huvudet på mig, men inte annars. Tyckte såklart om fokuset kring böcker och boksamlande, sånt som en hängiven bokläsare fullt ut förstår och uppskattar. Det skumma bokförlaget De Röda Alkemisternas Förlag tillförde en dos spännande mystik, roligt dessutom att sen återfinna detta förlag i en novell ur novellsamlingen Vad är din hemlighet?... ett härligt mystiskt förlag som helt klart fungerar att återanvända i olika sammanhang.😊

Just hemligheter finns det gott om i Museion. Dom flesta har något som de vill dölja, här finns t.ex. en IT-arkeologisk intressegrupps hemliga verksamhet, militära hemligheter, en AI som undanhåller för sina skapare vad den sysslar med. I handlingen kommer det fram hur lätt det är att bli paranoid i teknikens kontrollerande tid. Även detta ämne är ju rykande aktuellt. Viktiga tankar kring vad tekniken kan leda till är just sådant som den här typen av tekniska thrillers, såväl som mer renodlad science fiction, kan ge oss. Så full pott för Museion som jag såklart ger min starkaste läsrekommendation. Det här gav mersmak!

Tidigare blogginlägg om boken finns här (smakbit).

Betyg: 5/5

Finns att köpa på:
Bokus
Adlibris
Cdon

Andra bokbloggare om Museion:
Bokföring enligt Monika


2 kommentarer:

  1. Hans skriver alltid en ny bok. Jag har aldrig en aning om vart han är på väg. Den här gången balanserar han skickligt på gränsen mellan verklighet och en framtid. En thriller som genom sitt upplägg låter science fantasy tränga in i vardagen. Dessutom med ett precist och lättläst språkbruk.
    Jag ser fram emot nästa bok!
    /Anders Doms
    Ps. Studera gärna bokens framsida. Den är full av kluriga referenser. Ds.

    SvaraRadera

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).