torsdag 2 augusti 2018

Skräckhetta i fiktion och verklighet


Det är åttio graders värme i New York och i New Jersey äter Richard Hnatt lika likgiltigt frukost som han läser om gårdagens vädersyndrom i dagens tidning:

"Den viktigaste glaciären, Old Skintop, hade smält med 4,62 Grabler under det senaste dygnet. Och temperaturen vid middagstid i New York hade överstigit föregående dags med 1,46 Wagner. Dessutom hade luftfuktigheten på grund av avdunstningen från haven ökat med 16 Selkirk. Så allt blev hetare och fuktigare, naturens stora procession klampade på, och mot vilket mål? Hnatt sköt ifrån sig tidningen och tog itu med posten som hade levererats före gryningen ... det var ett tag sedan brevbärarna hade vågat sig ut under dagtid."

Sid. 12; Palmer Eldritchs tre stigman av Philip K Dick

Skall snart försöka svänga ihop ett bokomdöme för den där minst sagt originella romanen som utgavs 1964 första gången. Bakhålls svenska nyutgåva är från 2014.

I dagens Aftonbladet kan man läsa att det förväntas bli 50 grader varmt i Portugal till helgen, att det i Sverige under juli månad uppmätts ha varit 3-5 grader varmare än normalt, att sjukhus ställer in operationer p.g.a. för hög luftfuktighet, att Kebnekaises glaciär smälter i rekordfart och att dess sydtopp inte längre är Sveriges högsta punkt.

Ca 8% av Sveriges befolkning lär vara klimatskeptiker, d.v.s. vara av den meningen att klimatfrågan helt eller delvis bara är en övergående tillfällig trend. Att inga förändringar behöver göras för att ställa om samhället i en hållbar riktning. Ett hett boktips kan jag nog ge till den där åtta procenten: Det minsta vi kan göra är så mycket som möjligt av Pär Holmgren. Läs och begrunda.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. :)