söndag 9 september 2018

En smakebit på søndag: Den osynliga nåden

Den här söndagen är det Astrid Terese med bokbloggen Betraktninger ~ tanker om bøker som förestår En smakebit på søndag. Mari och Astrid Terese turas om varannan helg att stå som värdinnor för dessa smakbitar som vi hämtar från böckerna vi läser. På så vis blir det fina boktips varje söndag.

Läser nu - den ännu inte utgivna - biografin Den osynliga nåden: minnen och gestaltningar ur mitt sociala arv av Bernt-Olov Andersson. Smakbitarna (hämtade från avsnittet "Mammas barndom") handlar om historiska efterforskningar kring författarens mormor Englas bakgrund och uppväxt. En gestaltning från sid. 69:

"Den sista biten sprang hon, men aktade sig noga så att hon inte tappade mjölkkrukan.
   När hon äntligen kom fram till kolmilan blev hon stående. Den våta snön runt milan var en sotig sörja. Röken sved i ögonen och hon torkade sig med ärmen på jackan. Uppe på milan såg hon fadern stå med en stor träklubba som han använde för att klappa den jämn och fast. Ibland flämtade det till och ett rökmoln steg från milkullen och upp mot tallkronorna."

Intressant att få en bild av svedjefinnarnas liv. Sid. 75:

..."med tiden blev samarbetet mellan svedjefinnarna och de inhemska skogsbönderna ganska bra. De var alldeles för beroende av varandra.
   Människorna i min släkt levde alltså väldigt nära naturen. Mat till pörtena fick de genom jakt på björn, lodjur, varg eller älg med hjälp av fällor och fångstgropar. De jagade också tjäder eller småvilt som ekorrar. Olaus Magnus skrev på 1500-talet "att i skogarna vimlade ekorrarna som fiskstim i träden". Och i sjöar och åar fanns massor av fisk och ålar. Om finnskogens innevånare samarbetade så blev livet naturligtvis betydligt enklare."

Bernt-Olov Andersson är heltidsförfattare sedan fyrtio år (roman-/fackförfattare, poet, dramatiker, textförfattare, och initiativtagare till Föreningen Arbetsskrivare), det här är hans biografi - memoarer och släkthistoria - som har utgivning nu i höst den 20 oktober. Han var även medverkande i den senast utgivna antologin av Föreningen Arbetarskrivare (Jag har tänkt mycket på oss och våra utmattade kroppar), en bok som jag med stor behållning läste och skrev om här på bloggen i våras. Såg nyligen att antologin fått litteraturstöd, och att den därmed kommer att köpas in till över 300 bibliotek. Roligt! Man gratulerar! Så värd all spridning.😊

Men nu var det Bernt-Olov Anderssons bok det skulle handla om här i dagens smakbit, en smakbit som tycks omöjlig att hålla kort denna gång. Tror att det är okej att presentera boken på detta vis, trots att den ännu inte är utgiven. Beskrivning hämtad från bokus:

"En öppenhjärtig berättelse om författaren Bernt-Olov Andersson bakgrund, sociala arv och uppväxt. Den är illustrerad med fotografier. Med hjälp av släktforskning har han sökt sig tillbaka så långt som 1500-talet då hans mormor var den första i sitt led som flyttade ut ur finnskogen. Författarens båda föräldrar kom ur enkla förhållanden. Mamman härstammar från Granspång, Kilafors i Hälsingland, där författaren också är född. Pappan växte upp på gården Smedstorp, Aspnäs utanför Östervåla. Bernt-Olov Andersson var äldste sonen i en alkoholistfamilj. Boken är tillägnad hans två bröder. Detta är en biografi med vissa gestaltande partier och illustrerande fotografier."

Kommer definitivt att vilja läsa något mer av denna författare. Den osynliga nåden är snart utläst (recensionen kommer här på bloggen i anslutning till utgivningsdatumet), en livshistoria som man verkligen blir berörd av. De som får växa upp som maskrosbarn... jag hoppas verkligen de får mer stöd idag än de fick förr. Vilken oförskämt trygg uppväxt man haft! Skall nog försöka läsa fler biografier i fortsättning, helt klart, känns som man lär sig mycket på det. Värdefullt att ta del av historiska tillbakablickar, om folkliv som inte alltid får ta plats i historieböckerna.


Andras smakbitar hittas länkar till här.


24 kommentarer:

 1. tack för intressant smakbit.

  SvaraRadera
 2. Tack för smakbiten - låter intressant.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Intressant att läsa om människors livshistoria och förhistoria, för dom som nu forskat kring det sistnämnda.

   Radera
 3. Vackert namn, så heter vår yngsta dotter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mycket vackert namn, inte så vanligt heller.

   Radera
 4. Jag är alltid intresserad av historia, så tack för tipset!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varsågod! Historia är intressant på många sätt.

   Radera
 5. men en mormor på 1500 - talet? har också läst antologin. tack för smakebiten! det verkar vara en intressant memoar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja vad knasigt! Ett syftningsfel i bokbeskrivningen det där. Ibland är "tryckfelsnisse" (den där som man alltid skyller på) framme. :D

   Radera
 6. Bor i svedjefinnarnas förlovade land på gränsen mellan Dalarna och Värmland och har läst mycket om deras liv. Självklart vill jag gärna också ta del av Bernt Olovs forskningar. Tack för smakbit

  SvaraRadera
  Svar
  1. Spännande! Då förstår jag att du har ett specialintresse. :)

   Radera
 7. Så spennende og interessant! Takk for fin smakebit :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varsågod! Absolut intressant, bra upplägg också med gestaltande partier.

   Radera
 8. Säkert en intressant bok. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Svårt att läsa om barn som har haft det svårt eller farit illa på olika sätt, har alltid tyckt det. Men samtidigt kan man inte blunda för att det har förekommit och fortfarande existerar. Att inte låtsas om något är ju nästan som ett accepterande...

   Radera
 9. Låter som en intressant bok. Tack för smakbitarna!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tyckte det var extra intressant det som handlade om skogsfinnarna, visste inte så mycket om det.

   Radera
 10. Låter intressant. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 11. De måste ha varit extremt gamla i hans släkt om hans mormor var född på 1500-talet. Min var född i början på 1900-talet :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, det är ett lite lustigt syftningsfel bokbeskrivningen det där! :D Författarens mormor var född i Hälsingland år 1894, hans forskningen kring hennes förhistoria gick bakåt till 1500-talet då "Svartnäsfinnarna" kom vandrande från Finland till Dalarna. Så skall det vara. ;)

   Radera
 12. Tack för smakbiten! okänd bok för mig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ännu inte utgiven, så inte konstigt alls att den ännu är okänd.

   Radera

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. :)