lördag 29 september 2018

"Strandhotellet" av Christina Olséni och Micke Hansen

Strandhotellet av Christina Olséni och Micke Hansen. Förlag: Bokfabriken. Läste boken som recensionsexemplar (inbunden). ISBN: 9789176295885

"Egon, 85 år och singel, upplever sitt livs mest omtumlande sommar. När han och de övriga i pensionärsgänget ger sig ut i Ragnars nyinköpta segelbåt går det inte helt enligt plan. Ombord hittar de nämligen båtens tidigare ägare, Gustav Sparre, död. Utan att tänka på konsekvenserna bestämmer sig Egon och Ragnar för att slänga honom överbord, men olyckligtvis fastnar kroppen i en tamp. Det blir stor uppståndelse i Skanörs hamn när båten anlöper med Gustav Sparre i släptåg. Det visar sig snabbt att han inte dött en naturlig död och Skanörs poliser har fått ett komplicerat spaningsmord på halsen. När det kort där på inträffar ytterligare ett dödsfall i hamnen, riktas pressens blickar mot den idylliska badorten i söder.

Samtidigt som kraven på poliserna ökar, bestämmer sig Egon för att testa nätdejting. Under signaturen En charmör från Skanör kastar han sig huvudstupa in i dejtingens förtrollade värld. Det slutar i total katastrof.

Strandhotellet är en humoristisk deckare om pigga pensionärer, oväntad död och den svåra konsten att både hitta och behålla kärleken. Det är den fjärde delen i den populära serien Mord i Falsterbo."

Föregående delar i deckarserien Mord i Falsterbo: Badhytten - det som göms i sand kommer fram ibland, Fågelskådaren och Ryttaren. Så Strandhotellet blir alltså den fjärde boken i serien. För egen del hade jag inte läst de föregående böckerna, kanske var det en disfavör i sammanhanget.

Hade av författarduon tidigare läst den humoristiska pusseldeckaren Ester Karlsson med K, en roande historia om en djärv och tuff tant, med smågalna infall sådär emellanåt. Just den påbörjade bokserien har f.ö. helt nyligen fått en uppföljare: Ett lik i garderoben, vilken jag helt klart kommer att läsa så småningom. Strandhotellet var i jämförelse inte riktigt på samma sätt i just min smak, för mig var den något för mycket överklass på något sätt (bara välbeställt folk med bekymmer därefter) och upplevde att det var väl mycket upprepningar. Inte så stort fokus på själva morden utan mer runt karaktärernas privatliv och relationsbestyr. Mårten och hans "frugan" (låter ungefär lika illa som "kärringen" i min mening), som aldrig tycks vara värd att kallas vid sitt namn, får ta mycket plats i en familjerådgivningsscen. Liksom Egon och hans dejtingbekymmer på äldre dar. Som kriminalroman saknar den nog ganska mycket trovärdighet - även om mordgåtan snickras ihop relativt snyggt - men det är ju heller förstås inte det väsentliga i en sådan här humoristiskt klämkäck roman. På ett feelgoodaktigt sätt fikas det stup i kvarten, koffein och söta bakverk tycks höra till feelgood, många kan säkert uppleva att det förhöjer mysfaktorn. Men som sagt, det här med upprepningar, vissa användbara knep kan bli tröttsamma i längden, då de är ständigt återkommande.

Det skall erkännas att det tog mig ett tag att läsa igenom Strandhotellet, gjorde även ett längre uppehåll över sommaren. Fäste mig inte riktigt vid någon av karaktärerna, handlingen varken berörde mig, kändes speciellt spännande eller intressant. Något tog emot, och jag misstänker att det mest berodde på mig och inte själva romanen. När boken var utläst lämnade den inget kvar, ofta är det även sådant som jag vill att böcker skall göra, åtminstone en känsla eller en tanke. I alla fall var det så när Strandhotellet lästes, olika böcker för olika tider (och sinnesstämningar). Sen må det vara hur välskrivet, mysigt och underhållande som helst, ibland funkar det bara inte.

Recensioner på bokbloggar får man acceptera blir personligt utformade och ibland med detta som utgångspunkt brutalt ärliga. Så för er som tidigare läst den här bokserien, tveka inte det minsta att läsa Strandhotellet också, för i det stora hela är det en helt okej, småtrevlig och lättsam historia, idylliskt utan några direkt mörka undertoner. Om det sistnämnda är en för- eller nackdel är väl sen upp till var och en att avgöra.

Betyg: 2/5

Finns att köpa på:
Bokus
Adlibris
Cdon

Andra bokbloggare om Strandhotellet:
Bokpool
Boklysten
Läsa & Lyssna


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).