lördag 29 september 2018

"Tiggarens hand" av Olle Lönnaeus

Tiggarens hand av Olle Lönnaeus. Förlag: Bokfabriken. Läste boken som recensionsexemplar (inbunden). ISBN: 9789176297353

"Kasta för fan, Amir!
Orden ekar i huvudet. Han gjorde det, han kastade bensinbomben. Men han känner sig varken befriad eller stolt. Och någon är efter honom nu, han vet det. 
Sensommaren är het och var och varannan natt har det bränts bilar i Malmö. I natt var det någon som dog, blev ihjälbränd. Jonny Lilja och Eva Ström har en fruktlös uppgift framför sig: att få folk i Rosengård att prata. Ingen vågar tjalla för snuten. 
När fler personer mördas runt om i Malmö blir polisen alltmer pressad. Med hjälp av sina kontakter i den undre världen lyckas Jonny snart skönja ett mönster bortom gängskjutningar och knarkkriminalitet. Det är med livet som insats som Jonny försöker utkristallisera sanningen - och nu är plötsligt hans liv mer värt än på mycket, mycket länge."

Tiggarens hand är tredje fristående delen i deckarserien om mordutredaren och f.d. spelmissbrukaren Jonny Lilja och hans kollega Eva Ström. Har inte läst de föregående delarna i serien, men den här boken gick bra att läsa fristående.

Olle Lönnaeus böcker hade jag tidigare varit nyfiken på. Deckare med aktuella ämnen ger något extra att läsa, kan skänka nya insikter och olika perspektiv på samtiden. Författaren är även politisk reporter på tidningen Sydsvenskan och detta är helt säkert ett plus för den här typen av kriminalroman. Verkligheten blir skildrad på ett särskilt trovärdigt och inlevelsefullt sätt, då högst aktuella ämnen berörs. Mina förväntningar angående detta infriades totalt och det gav mig stor behållning av romanen.

Fångades på en gång av en dramatisk inledning. Var kanske inte lika fängslad av historien rakt igenom, men i stort sätt var det den trovärdiga skildringen av miljön och människorna som gjorde det hela så intressant, allt insiktsfullt om vår samtid. Till det kommer även en flytande lättläst prosa (gillade dock inte de insprängda citerade låttexterna - blev för mig bara som trista avbrott som jag inte riktigt fattade vitsen med).

Malmö skildras med ett hopplöst mörker som kan förknippas med noir-stilen. Är det så här? Med nyhetsrapporteringar och med hur samhällsutvecklingen har blivit under senare år känns det tyvärr väldigt trovärdigt, och tungt, oerhört tungt och dystert. Alla skarpa kontraster, från den påkostade flärdfulla högstatuslyxen till de uslaste omänskliga tillhållen; ett samhälle med grov kriminalitet, dödliga gängskjutningar, rasism, samt eländigt fattiga och svårt utsatta tiggare. Och så ett hårt prövat polisväsende mitt upp i allt som skall försöka förstå och hantera situationen. Man får en insiktsfull bild av hur det kan vara då ungdomar lockas till att begå brott och våldsamma handlingar, lockas in i kriminella gäng, ungdomar som saknar framtidstro och därmed blir extra utsatta för påverkan.
Men samtidigt finns en medmänsklighet som en bärande kraft genom romanen, som tur är, för det var en oerhört tung läsning som tidvis bara kändes för mycket, så till den grad att det trubbade av spänningen lite, man behövde ta en paus ibland för att orka med.

Vet inte vad jag skall tycka om Jonny Lilja, en ganska trasig människa med mörkt förflutet och underliga kontakter i den kriminella världen. Men med en inre styrka att ta sig vidare verkar han ändå ha en god vilja att få både sig själv och andra på rätt kurs. Hade säkert förstått den här karaktären bättre om jag läst föregående delar i bokserien om Jonny Lilja & Eva Ström. Första delen Jonny Liljas skuld blev nominerad till Svenska Deckarakademins pris för bästa svenska deckare 2014, så efter att nu ha läst Tiggarens hand är den i läge att föras in på min TBR-lista. Kommer med all säkerhet att vilja läsa fler böcker av Olle Lönnaeus, kriminalromaner som tycks skänka viktig kunskap och insikt i en ofta alltmer svårbegriplig samtid.

Tidigare blogginlägg om boken finns här (smakbit).

Betyg: 3/5

Finns att köpa på:
Bokus
Adlibris
Cdon

Andra bokbloggare om Tiggarens hand:
Bina's Books


2 kommentarer:

  1. För ett par år sedan läste jag en bok av den här författaren men var inte superimponerad. Nu är jag dock väldigt sugen på att ge honom en chans till!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hmmm... hoppas det inte var den första delen i den här bokserien som du inte blev superimponerade på, hade liksom siktat in mig på att läsa den, men nu blev jag en aning vankelmodig.😉

      Radera

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).