lördag 20 oktober 2018

"Den osynliga nåden" av Bernt Olov Andersson

Den osynliga nåden: Minnen och gestaltningar av Bernt Olov Andersson. Bokförlaget Reptilförlag. Läste boken som recensionsexemplar (inbunden). ISBN: 9789163978272"En öppenhjärtig berättelse om författaren Bernt-Olov Anderssons bakgrund, sociala arv och uppväxt. Den är illustrerad med fotografier. Med hjälp av släktforskning har han sökt sig tillbaka så långt som 1500-talet. Författarens mormor var den första i släktledet som flyttade ut ur finnskogen. Författarens båda föräldrar kom ur enkla förhållanden. Mamman härstammar från Granspång, Kilafors i Hälsingland, där författaren också är född. Pappan växte upp på gården Smedstorp, Aspnäs utanför Östervåla. Bernt-Olov Andersson var äldste sonen i en alkoholistfamilj. Boken är tillägnad hans två bröder. Detta är en biografi med vissa gestaltande partier och illustrerande fotografier."
Denna höst firar Bernt-Olov Andersson hela 40 år som författare. Samtidigt utges Den osynliga nåden, en självbiografisk bok med minnen, bilder och gestaltande partier. Författaren har många strängar på sin lyra, bl.a. var han initiativtagare till Föreningen Arbetarskrivare, en förening som bildades 1990 och som idag har medlemmar över hela landet (tanken lär från början ha varit att skapa ett slags SSU för arbetarförfattare). Föreningens syfte är att inspirera och uppmuntra till skrivande om arbete och vardagsliv. Tidskriften KLASS är kopplad till verksamheten, liksom utgivning av föreningsmedlemmarnas egna antologier.
Det var just den senast utgivna antologin (Jag har tänkt mycket på oss och våra utmattade kroppar) som gjorde att jag uppmärksammade såväl denna författare liksom de övriga som bidragit med sina träffsäkra texter. Det blev för mig en bok som berörde starkt och som jag verkligen inte tycker någon bör missa att läsa, för det handlar om ett här och nu, rakt upp och ned, ett snitt rakt igenom olika yrken och livssituationer, ett kollage av vår samtid. Denna senaste elfte antologi har fått litteraturstöd, vilket betyder att den numera finns att låna på de flesta bibliotek. Vid senaste besöket hos lokala biblioteket blev jag såklart väldigt glad att se den stå på snurran med nya böcker! Nutida arbetarlitteratur bör lyftas fram, känns viktigt, och för egen del anser jag nog att den skall vara partipolitisk obunden (förr var ju situationen en helt annan, då var det mer begripligt att den kopplades till de socialistiska partierna). Alla som tillhör eller har tillhört arbetslivet lever ju med dess konsekvenser, oavsett politiskt ställningstagande upplever vi ju samma verklighet ute på arbetsplatserna, sådant som behöver synliggöras.

Efter den långa inledningen kan man förstå att jag utan tvekan tackade ja till att läsa Bernt Olovs öppenhjärtiga biografi, en självbiografisk berättelse om hans bakgrund, det sociala arvet och författarskapets utveckling.

Det här är en oerhört gripande levnadshistoria om ett maskrosbarn som växer upp tillsammans med sina två yngre bröder i en familj där fadern är alkoholist. Ett barn som trots alla svårigheter under sin uppväxt successivt lyckas forma sin egen framtid. Man får även intressanta historiska tillbakablickar genom Bernt Olovs släktforskning. Särskilt spännande tyckte jag det var att få läsa om författarens mormor Englas bakgrund och uppväxt, svedjefinnar var något jag tidigare bara vagt kände till. Bokens gestaltande partier och illustrerande foton m.m. gör berättelsen ännu mer levande.

Boken inleder med ett förord som vill förklara på ett väldigt personligt och insiktsfullt sätt. Ärligt och uppriktigt, utan förskönande omskrivningar, bara direkt på, som boken i övrigt. Vill så gärna ta med det fina avslutande stycket i detta förord (sid. 19):

  "Det var verkligen inte meningen att jag skulle bli författare. Det var bara sorgliga omständigheter som gjorde att det blev så. Det hade kunnat ta en mera destruktiv riktning, men jag hade tur. Eller för att citera min mest betydande "pappa", mentor och inspiratör – poeten Stig Sjödin – som också räddades av skrivandet och det sköna språket: 
jag kunde ju forma bokstäver,
Därmed började en frigörelse,
som pågår ännu
och som bräddar mitt hjärta
med ideliga tacksamheter."

Boken är för övrigt välordnat uppdelad i: "Pappas barndom", "Mammas barndom", "Min barndom", "Min ungdom" och "Mitt nya liv". Avslutas med en bibliografi samt utdrag ur recensioner för tidigare utgivna verk, där bl.a. Kanal var en roman som jag fastnade för beskrivningen sådär lite extra, den skall jag absolut försöka få tag på för att läsa.

Sammanfattning: Den osynliga nåden är en riktigt bra och intressant biografi. En sorts uppgörelse med det förflutna, ett djupgående försök att förstå genom minnesbilder, en summering av ett ofta svårt liv (där mycket satt sina spår) som till slut blev så lyckligt. Såna historier gör mig varm om hjärtat. Kan säkert ge många hopp om att hur jobbigt det än är så kan det bli bättre. Dessutom kan den sortens livshistorier ge oss ökad människokännedom, en förståelse för det sociala arvet.

Tack för att du ville dela med dig av din livshistoria på detta raka och inlevelsefulla sätt Bernt Olov. Starkt gjort! Rekommenderar såklart Den osynliga nåden varmt, och inte bara till de som är vana att läsa biografier, boken är skriven med ett följsamt språk och på ett lättillgängligt sätt som säkert kan passa alla. I förordet nämns att det här kanske kan bli Bernt Olovs allra sista bok efter fyrtio år som heltidsförfattare.

Tidigare blogginlägg om boken finns här (smakbit).

Betyg: 4/5

Finns att köpa på:
Bokus
Adlibris
Cdon


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).