torsdag 4 oktober 2018

Helgfrågan v. 40

Mias bokhörna arrangerar inför varje veckoslut helgfrågan. Så här skriver Mia:

"Fick du med dig någon bra bok från bokmässan i år? Alternativfråga: Har du fått hem någon bra bok på sistone? Bonusfråga: Vad ser du framemot?"

Ok, då väljer jag alltså alternativfrågan och då ser det ut såhär (ursäkta dålig bild, kvällsskum belysning):


Från vänster till höger; bibliotekslånad (Det som inte växer är döende av Jesper Weithz - författaren har även varit med om att starta och driva den antirasistiska tidskriften Expo och Klimatmagasinet Effekt), recensionsexemplar (Kaos av Johanna Juneke) och köpt (Ketoguiden av Martina Johansson. Och eftersom den boken redan är genomläst finns mitt skriftliga omdöme här).

Dessa bra böcker har alltså nyligen hittat hem till mig... Kaos har jag visserligen bara börjat att läsa, men med tanke på hur mycket jag tyckte om författarens roman Swedavien känns det som även den här boken (med "dystopiska ögonblicksnoveller") kan bli en riktig hit! Jesper Weithz bok är snart färdigläst, attans så fort den gick att läsa när jag väl började, ruskigt spännande! Och så Ketoguiden, läst och läst om, redan haft mycket nytta av. Japp, det var det det.

Bonussvar: Det skall bli intressant att få veta vem som blir pristagare för nya akademipriset i litteratur den 12 oktober, d.v.s. på fredag nästa vecka. Finalisterna är Kim Thúy, Maryse Condé och Neil Gaiman. Själv hoppas jag på Gaiman förstås.😊


Andras svar på frågorna finns länkar till här18 kommentarer:

 1. kul när en hittar böcker som bra

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ibland träffar det riktigt rätt. :)

   Radera
 2. Jag är också nyfiken på litteraturpriset.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, och det blir ju bara i år också som det delas ut.

   Radera
 3. Ketoguiden får jag kolla upp. och jag som inte förstår mig på Neil Gaiman...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ketoguiden är klart värd att kollas upp.

   Radera
 4. Litteraturpriset ja, hoppas på Kim Thuy där ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då blev det varken din eller min förhoppning som slog in. Maryse Condé tilldelades Nya Akademiens alternativa Nobelpris, men det var bra! Blev jättenyfiken på hennes böcker nu när jag läste mer om dem. :)

   Radera
 5. Intressanta boktips.
  Det där med nya akademipriset ger mig en känsla av att det mest handlar om att initiativtagarna vill få uppmärksamhet. Det är ju inte tänkt att få något fortsättning, utan är bara ett tomtebloss som snabbt förtärs.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Anser att det var ett bra initiativ, även om det bara var tillfälligt för i år. Läste att Maryse Condé i varje fall var glad och stolt över priset, och det tycker jag verkligen hon ska få vara. Men alla har ju sina åsikter, Ulf Lundell t.ex., som ansåg att ingen författare med självbevarelsedrift skulle komma att ta emot priset. Lite stöddigt kan jag nog tycka. Allt som skapar uppmärksamhet kring litteratur och författare som bör uppmärksammas borde väl vara bra? Och vad gäller det där om att initiativtagarna vill få uppmärksamhet... men Svenska Akademien då? Dom verkar ju verkligen ha velat ha uppmärksamhet på senare tid, om än inte speciellt positiv sådan. ;)

   Radera
 6. Svar
  1. Ja, och idag blev det ju klart. Skall bli intressant att få läsa något av Maryse Condé. :)

   Radera
 7. Jag har läst Jespers bok och tyckte den var riktigt bra.

  SvaraRadera
 8. Nya akademipriset har jag missat, så då får jag skämmas som bokbloggare..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aldrig för sent att uppmärksamma, som idag kanske, då vinnaren blev Maryse Condé. ;)

   Radera
 9. Jag hoppas naturligtvis också på Gaiman!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gaiman är såklart värd priser för sina böcker. Men det här priset tillföll en annan, och kan inse att det var helt rätt vinnare, såhär efteråt. ;)

   Radera

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).