måndag 1 oktober 2018

"Luna Olympia" av Ulrika Fjellborg

Luna Olympia av Ulrika Fjellborg. Fafner Förlag. Läste boken som recensionsexemplar (häftad).
ISBN: 9789188861054

"Chris är en klon, skapad ur en fulländad genpool. Han sänds till federationens huvudstad, den enorma rymdstationen Tellus, för att arbeta inom politiken. På vägen träffar han Rebecca från Perth. Hon är prisjägaren som hela den undre världen fruktar. Nu har hon ställt in siktet på det farligaste villebrådet av dem alla, piratkungen Dawn. Men han kommer inte att ge sig utan strid, vilket passar Rebecca utmärkt. Hon vill döda honom med sina bara händer.

Snart är Chris indragen i en malström av intriger och tvingas kämpa, inte bara för sitt eget liv, utan för hela federationens framtid.

Luna Olympia är en science fiction med snabbkäftade prisjägare, svampknarkande smugglare, ilskna cyborgs och enorma explosioner."

Luna Olympia lär enligt uppgift vara den första boken i en planerad satsning på en serie svensk science fiction, och hur bra låter inte det?!

Rymdopera skulle detta vara, inte säker på om följande delar i serien kommer att vara detsamma, men hoppas på en mer mixad science fiction-serie. Rymdopera är en sorts sf med äventyrlig dramatik som utspelar sig i rymdmiljö. För Luna Olympia går kanske att dra paralleller till Star Wars, mer det än Star Trek (tyvärr skulle jag vilja få lov att säga, ingen varm anhängare till Star Wars). Intriger, full fart och action rakt igenom, inte mycket till underliggande filosofiska frågor eller tankar kring vad det innebär att vara människa, mer rak och direkt actionunderhållning, sparsamt med stilla episoder, något väl överbelastad. Här finns en stentuff och hårdför hjältinna i Rebecca, som mejar ner antagonister kallblodigt utan tvekan, gillade hennes självständiga attityd.

Upplevde det som en underhållande rymdaction för stunden, och visst, ibland är det troligen precis det man söker. Gillar du intriger, våldsamma fighter och rakt igenom tuff attityd är detta boken för dig. Själv vill jag ha något mer (helst med sense of wonder i bästa fall), någon slags innebörd, utforskande av rymden, något mer om ett underliggande utforskande av det mänskliga, även om själva kontrasten mellan människor och icke-människor (nästan-människor) såklart ingår i Luna Olympia. För det gör det.

Det är en komplex historia, imponerande välskriven men oerhört kompakt. Sammantaget ändå en bra start på en spännande bokserie, som jag alltså hoppas kommer att handla om mer än just rymdoperor med våldsamma fighter och explosioner. Tror stensäkert att svensk sf har en gyllene framtid, egentligen har den nog redan startat. Till viss del bottnar det nog i att intresset för vetenskapliga och teknologiska spekulationer ökar. Vad kan man mer säga? Genren toppar det jag helst numera läser, så den här typen av satsningar på ny sf är ju såklart helt suveränt! Ser verkligen fram emot att få läsa mer fantastisk svensk sf framöver.

Tidigare blogginlägg om boken finns här (smakbit).

Betyg: 3/5

Finns att köpa på:
Bokus
Adlibris
Cdon

Andra bokbloggare om Luna Olympia:
Boklysten
Läsfåtöljens bokblogg
Bokföring enligt Monika


4 kommentarer:

 1. Ja, jag håller nog med. Förutom om den där biten om Star Wars ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ha ha! Ja du, det där om Star Wars kan man nog ha olika åsikter om.😃 Men om man ser till detta med cyborgs så får jag nog erkänna att det ligger närmare till hands att associera till Star Trek. I (favoriten) Star Trek Voyager är det väl Seven of Nine man tänker på, självständig och smart, men knappast i närheten av så vildsint och kaxig som Rebecca.😊

   Radera
 2. Låter intressant.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bör vara högintressant för alla sf-läsare. Kan såhär efteråt komplettera med att den här bokserien från Fafner kommer att innehålla all sorts sf och inte endast rymdopera med vild action. Detta förstås enligt säker källa.😉

   Radera

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).