fredag 19 oktober 2018

Veckans topplista v. 42 – Skogen

"Veckans topplista"arrangeras av Johannas Deckarhörna på tisdagarna. Johanna skriver:

"Veckans topplista handlar den här gången om böcker som på något sätt har anknytning till skogen. Om det är den svenska granskogen eller djungeln som står i fokus bestämmer ni själva – så länge det är en bok som tar oss med ut bland vilda växter och djur är alla tolkningar godkända."

Favoritplats nummer ett! Har aldrig känt mig riktigt hemma där närhet till skog saknats. Dessutom har skogen betytt så ännu mycket mer för mig de senaste åren. Utan den hade allt varit svårare att uthärda.

Sent ute med det här inlägget, men nu kommer min hyllning i form av en lista med fem toppenbra böcker (gör det enkelt för mig med små textcitat från innehållsbeskrivningar, och länkningar till mina recensioner/bokomdömen där sådana finns):
Skogen - en bruksanvisning, Djurens gåtfulla liv och Trädens hemliga liv av Peter Wohlleben
..."Med djup inlevelse och respekt för den värld han älskar tar Peter Wohlleben oss med på ett detektivarbete som gör skogsutflykten till en alldeles särskild och fantastisk upplevelse." - Skogen - en bruksanvisning
..."Peter Wohlleben lutar sig mot de senaste vetenskapliga rönen och utforskar de komplexa beteendemönstren och det emotionella livet hos både vilda djur och husdjur. Med Djurens gåtfulla liv gör han oss medvetna om att djuren står oss ännu närmare än vi har kunnat ana."
..."Skogsvaktare Peter Wohlleben berättar fascinerande om oväntade och extraordinära förmågor hos träden. Han citerar de senaste vetenskapliga rönen och kombinerar dem med sina personliga erfarenhet av naturen, vilket skapar nya spännande insikter. Vi kanske tror att vi vet det mesta om skogen och känner till allt om träden. Men den som läser Trädens hemliga liv kommer att gå ut i naturen med helt nya kunskaper och ögon. På ett lättillgängligt sätt visar Peter Wohlleben vägen."

Vargen - den jagade jägaren av Henrik Ekman
..."I Vargen lyfter Henrik Ekman fram forskningens senaste resultat och ersätter myter med fakta. Vi får veta hur vargen lever sitt liv, hur lik den är oss människor och hur en bruten näringskedja återupprättas i skogarna när vargen åter finns där. I text och fantastiska bilder av vilda vargar beskriver han vargen ur en mängd olika perspektiv. Vi får lära känna två alfahanars, Ulriks och Hasselforsvargens, dramatiska och fängslande livsöden. Vi möter den effektiva jägaren, som nio timmar per dygn rastlös travar runt och även i en gles älgstam hittar sitt byte. Men också "den politiska vargen", "den mediala vargen" och den varg som så färgstarkt skildrats i myter och litteratur."...

Walden av Henry David Thoreau
"År 1845 byggde sig Thoreau en stuga vid tjärnen Walden nära Concord i Massachusetts. Han levde där nära naturen i över två år och hade under tiden få kontakter med civilisationen. Skildringen av det enkla och oberoende livet i skogarna är ett gott exempel på hans kritik mot det framväxande moderna samhällets avigsidor. Thoreaus egensinniga tänkande har påverkat miljoner människor världen över."


Och om man vill kan man få följa med på en krispigt frostig skogspromenad (genom min kameralins):
Andras topplistor på temat finns här


10 kommentarer:

 1. Walden håller jag på att läsa för bokcirkeln, fina foton!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Walden är verkligen en minnesvärd läsupplevelse.

   Radera
 2. Åh vilka härliga skogsbilder!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Klar fin morgon, frosten gnistrade i solen, såna tillfällen då det är bra att ha kameran med i fickan. ;)

   Radera
 3. Jag är nästan uppväxt i skogen och jag tror inte jag skulle klara mig utan träd att titta på.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med, utan närvaro av träd skulle det kännas konstigt.

   Radera
 4. Vargen - den jagade jägaren har jag oläst i hyllan! Vackra foton :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Plocka Vargen ur bokhyllan, läs eller bläddra i den, så fin bok med intressanta naturfoton.

   Radera
 5. Vilka härliga bilder!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så var det en sån där härligt klar frisk morgon oxå. ;)

   Radera

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).