söndag 25 november 2018

"Allting växer" av Lyra Koli

Allting växer av Lyra Koli. Förlag: Modernista. Köplänkar: Bokus | Adlibris | Cdon | Akademibokhandeln. Läste boken som bibliotekslån (inbunden). ISBN: 9789177813309

"Efter klimatkatastrofer och världskrig har Förenta Nationerna förtätats till en klimatkontrollerad zon. Här lever människor det goda livet bland blomstrande takträdgårdar, VR-miljöer och kroppsintegrerade teknologier. Jossi, nygift och nyutexaminerad konstnär, borde egentligen vara lycklig. Men trots att medicinimplantaten reglerar hennes hormonnivåer drabbas hon av en oförklarlig dödsångest, som inte ens det kryoniska löftet om evigt liv biter på. På jakt efter förklaringar söker sig Jossi till politiken. Men de etablerade partierna visar sig vara fulla av floskler. Snart dras hon i stället in i en radikal organisation, som tror att lösningen på allt är att omvandla människans relation till naturen

LYRA KOLI (f. d. Ekström Lindbäck) är född 1990, debuterade 2012 och skriver litteraturkritik för Svenska Dagbladet. Ett så starkt ljus [2014], hennes andra roman efter den uppmärksammade Tillhör Lyra Ekström Lindbäck, nominerades till Augustpriset i kategorin Årets skönlitterära bok. Även I tiden [2016] hyllades av kritikerna. Allting växer är hennes fjärde roman."

I mitt tycke en helt genial dystopi! En sådan skall ju på ett oerhört starkt vis föra fram aktuell samhällskritik genom att kraftfullt förstärka negativa företeelser, väcka skräckvisioner för vad ett rådande levnadssätt, politisk styrning/beslut och samhällsutveckling kan leda till, mer eller mindre fantasifullt. Dystopin skall ruska om, få oss att reagera på en utveckling som kan få följder vi absolut inte vill ha. Sen är det ju detta att verklighetens dystopi för en del, här och nu, är utopi för andra, så länge de två grupperna inte kommer i kontakt med varandra. D.v.s. i förstadiet, då de som lever i den fantiserade utopin med allehanda medel försöker förneka att hot, lidande och död finns. Det är därför jag tycker att den här typen av skönlitteratur är så viktig. Den väcker, löser upp gränser, låter oss associera fritt.

Allt utspelar sig i en framtid efter den ultimata klimatkatastrofen som fullkomligt förstört världen. I Kanada har man byggt en enorm kupol, en klimatkontrollerade zon som skydd mot världen utanför (där andra kämpar för sin överlevnad). Människorna innanför kupolen framlever sina liv med justerbara medicin- och hormonreglerande implantat, kommunikationsimplantat i form av ögonlocks- och handryggsskärmar, VR-världar och simulatorer; plus trevliga våningar, takträdgårdar och labbproducerad mat. VR-tekniken minskar behovet av att röra sig i den fysiska världen. Men i detta sekulära välfärdssamhälle, denna "nya sköna värld", skenar  sjukskrivningstalen.
Kryonisk nedfrysning (någon slags maskerad avlivning av bl.a. långtidssjukskrivna) skall - kanske - komma att eliminera dödsbegreppet genom senare återupplivning, om de medicinska möjligheterna för detta upptäcks någon gång i framtiden. Den slutliga ultimata lyckan, enligt politikerna.
Konstnären Jossi och läkaren Monica (romanens berättare) söker sig till en slags sekt kallad Organisationen. Naturens återkomst, eller hämnd om man så vill, står i fokus. Oetisk forskning tar vid och sjukskrivna Jossi låter sig bli försöksobjekt för ett högre syfte.

..."Om man blir för säker på vad det goda är slutar det kanske med att man är beredd att förinta allt, som Steph med sina allätande sporer."

Sid. 281; Allting växer av Lyra Koli

Metamorfos genom prövning går som en röd tråd genom den här romanen, som effektfullt består av fyra delar: "Själen", "Naturen", "Döden" och "Nåden". Kapitlen är korta och lättlästa. Berättarrösten är till en början anonym och den som står bakom blir mer och mer synlig vartefter historien fortskrider. Mycket initiativrikt och spännande sätt att skriva. Allting växer fängslade mig från första till sista sidan.

Boken plockar dessutom upp viktiga debattämnen, sen beror det ju på vad vi har lust att läsa in i texten. Man kan se de olika världar som finns inom landets gränser eller ur ett globalt perspektiv (områden hårt drabbade av klimatförändringarna och andra mer förskonade); vi och dom, trots att allt hänger ihop. För egen del väljer jag att fokusera på något som för tanken till de ökade sjukskrivningstalen inom landets gränser, hur de maskeras genom att "sudda bort" alla som inte tillfrisknar och återfår funktionsförmågan inom en begränsad tidsrymd. I vår verklighet innebär det sjukskrivning med nekad sjukpenning eller sjukersättning, ibland därefter domstolsärenden gentemot Försäkringskassan, som kan skvalpa runt i rättsmaskineriet i månad efter månad. Vad gör människor som inte längre ser någon utväg, vars hopp utplånats, i en situation som knappast gynnar eventuellt tillfrisknande? Vissa fall har lett till självmord, men många är de som inte klarar av att gå den vägen. Kanske sekter kommer att växa sig starkare genom dessa tillintetgjorda i en nära framtid? Önskar verkligen att vi alla kunde synliggöra de som lever (eller inte längre lever) i det där "skugglandet". Att vi även bekräftar alla de anhöriga eller barn till drabbade, vilka även de indirekt påverkas. Frustrerande! Uppenbarligen kan socialistiska beslut vara förödande för vissa som hamnat i prekariatet, de senaste årens politiska styrning är ett tydligt bevis, det är åtminstone min åsikt (och såna har vi ju var och en - än så länge - rätt till att ha). Fruktar nu att den där politiska styrningen kommer att fortgå i fyra år till, resultatet av att ett rasistiskt parti helt ofattbart lyckats ha tagit plats på den politiska arenan, såsom jag ser det. Så! Det var ett "litet" utvik.😀 I Allting växer är det en uppgradering till A4 som leder till "insomning", maskerad dödshjälp.

Historien manar helt klart till sund eftertanke. Det här var sannerligen inget lätt "bokomdöme" att skriva... men nu är det gjort. Vågade lite mer än vad jag normalt brukar göra. Modet svek mig inte denna gång, blivit lite tuffare. Vissa böcker gör oss starkare, oavsett vilken verklighet vi lever i (och hur sårbara vi än är), den här boken var tydligen en sådan för mig. Kanske kommer det att vara något helt annat i historien som berör just dig så starkt, bara den som läser finner, gör det!

Tidigare blogginlägg om boken finns här (smakbit).

Betyg: 5/5

Andra bokbloggare om Allting växer:
Hanneles bokparadis


2 kommentarer:

  1. en läskig värld, fast boken läsvärd.

    SvaraRadera
  2. Intressant, och inte alls vad jag förväntat mig utifrån omslaget.

    SvaraRadera

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. :)