söndag 4 november 2018

En smakebit på søndag: Mantor

Den här söndagen är det Astrid Terese med bokbloggen Betraktninger ~ tanker om bøker som förestår En smakebit på søndag. Mari och Astrid Terese turas om varannan helg att stå som värdinnor för dessa smakbitar som vi hämtar från böckerna vi läser. På så vis blir det fina boktips varje söndag.

Hämtar idag smakbiten ur Mantor av Karolina Bjällerstedt Mickos. Sidan 228 ("mordbrand" syftar till nedbrännandet av de illa behandlade frihetstänkarnas torn, vilket sker varje år vid Vårfesten):

   "Världen är märklig, tänkte jag. Så enkla och oskyldiga principer, men radikala nog att bli orsak till mordbrand varje år. Jag sade detta till Araes.
    – Visst är det märkligt, medgav hon. Har man bara pengar och makt, och det är påfallande hur ofta det ena medför det andra, så kan man styra världen omkring sig åt nästan vilket håll man vill. Åtminstone ett tag. Så småningom störtas man, och en ny kraft seglar upp. Denna får pengarna och makten, blir lika korrumperad som den förra och gör minst lika mycket skada. Det enda positiva i den cirkeln är själva omstörtningen, skiftet, och det hopp det för med sig. Kanske blir den här tempeladministrationen bättre än den förra. Kanske blir turen bättre i år, vintern mildare, gudarna mer välvilliga. Men gudarna är alltid sig lika. Hoppet ska man låta fara, bara offer duger. Ingen verklig förändring är egentligen möjlig.
    Hon såg bister ut när hon vände ansiktet ut mot havet igen. Profilen var rakbladsvass i månskenet."

Första delen Till Esperani (första gången utgiven 1998) inleder en fantasysvit i tre delar. Tänkvärd och spännande handling med intriger och falskspel, intressanta dialoger och karaktärer som ges psykologiskt djup. Miljöerna och stämningarna beskrivs på ett levande sätt, sådär så man på det där fantastiska viset upplever sig bli förflyttad till skådeplatserna. Ja just det, en magisk fantasypärla helt enkelt.😊

Den nya reviderade versionen av första delen släpps som häftad pappersbok den 20 november. Boken i den här versionen finns visserligen redan som e-bok och ljudbok (t.ex. på Storytel, tips för er som använder den tjänsten). Riktigt bra är den hursomhelst, snart redan utläst!

En kort innehållsbeskrivning:

"Vem är Esperani som alla på teatern Fågelgården pratar om? Och vilka är fritänkarna, vars torn bränns ned varje år på Vårfestens afton?
Mantor är en ung adelsman som flyr från ett krig som hans land utkämpat i generationer. Han byter identitet och blir flöjtist på en teater i det fjärran Pyros, ett kulturellt och religiöst centrum där teaterkonst och gudsdyrkan är intimt sammanflätade. Mantor har kommit undan kriget, men i Pyros lurar andra faror. Templet och Högsta prästinnan håller staden i ett järngrepp, och många av invånarna är beredda att göra vad som helst för att upprätthålla religionens makt."

Tror att den här romanen är avsedd för kategori ungdom, inte helt säker. Men bland annat på grund av dess (tidlösa) teman tycker jag i hög grad att boken kan vara underhållande och givande även för vuxna läsare. Som en "Astrid Lindgren för vuxna" har den ju kallats, och det tycker jag är en väldigt träffande beskrivning.


Andras smakbitar finns idag länkar till här


22 kommentarer:

 1. Fick hem den i veckan, är väldigt sugen på att läsa den :)

  SvaraRadera
 2. tack för smakbiten, ny bok för mig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Finns även på de flesta bibliotek, om än inte i nya utgåvan så finns den nog i den gamla.

   Radera
 3. En intressant beskrivning - Astrid Lindgren för vuxna. Det gör mig nyfiken!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Väldigt träffsäker beskrivning. ;)

   Radera
 4. Tack för smakbiten. Den här boken kände jag inte till.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra att den får förnyad uppmärksamhet genom denna nyutgåva, så värd det!

   Radera
 5. Länge sedan jag läste fantasy. Tycker verkligheten överträffar sagan...Tack för smakbit och trevlig söndag

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller så kan man se det såhär: Att man behöver sagan för att orka med/kunna hantera verkligheten; förstå verkligheten på ett annat sätt, genom ett annat perspektiv... finns säkert fler argument för att sagan fyller sin funktion. Fantasy kan vara på så många sätt. :)

   Radera
 6. Den här kände jag inte till, så mycket böcker det finns. Tack för smakbiten! ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vissa böcker tycks hamna i glömska oförtjänt. Bra då att det finns förlag som satsar på att ge ut dem på nytt.

   Radera
 7. Tack för smakbiten. Har aldrig hört talas om den tidigare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kände inte heller till bokserien förrän nu då Fafner förlag satsade på en nyutgivning.

   Radera
 8. Astrid Lindgren för vuxna låter ju onekligen lovande.

  SvaraRadera
 9. Det var et interessant forsidebilde, men en bok som ikke er oversatt til norsk.
  Ha en riktig fin søndagskveld!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Trist när böcker inte finns översatta. Fafner förlag har alltid intressanta omslag på "sina" böcker. ;)

   Radera
 10. Så spännande! Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 11. Den låter intressant. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. :)