fredag 2 november 2018

"Fruktans hus" av Mats Ahlstedt

Fruktans hus av Mats Ahlstedt. Förlag: Bokfabriken. Läste boken som recensionsexemplar (inbunden). ISBN: 9789176299364

"Maja och Mikael tänker köpa ett hus vid sjön Mjörn utanför Göteborg. De förra ägarna till det gamla huset blev brutalt mördade och polisen lyckades aldrig lösa fallet. Huset har nu stått tomt i två år. Därför är priset lågt och Maja och Mikael bestämmer sig för att slå till. Första natten upptäcker Mikael att en tonårsflicka gömmer sig på vinden. Hon flyr och hittas kort därefter mördad. Den unga tjejen har rymt från ett HVB-hem i närheten där hon behandlats för sitt drogmissbruk. Ytterligare en flicka från hemmet omkommer och en annan försvinner spårlöst.

Fatima Wallinder, utredare vid Göteborgspolisen, tar sig an fallet och hittar en låda med potensmedel i husets källare. Spåren leder till illegal läkemedelsförsäljning som drivs av en svensk man i Marbella. Vem är han? Finns det ett samband mellan dubbelmordet och tjejerna på HVB-hemmet? Och vad är det för hemligt ordenssällskap en av de intagna pratar om?

Fruktans hus är en fristående uppföljare till Den sista vilan (2017).

MATS AHLSTEDT, född 1949, tillbringade sina första levnadsår på en prästgård i Jämtland. Därefter gick flyttlasset till Göteborg där hans far jobbade som fängelsepräst. Efter en fil. kand. i svenska med inriktning på litteraturvetenskap vid Göteborgs universitet blev Mats Ahlstedt journalist. Idag ägnar han sig enbart åt sitt författarskap och har en trogen läsekrets. Hans texter genomsyras av ett starkt samhällspatos där han tydligt tar parti för utsatta kvinnor."

Med Fruktans hus får man levererat ett aktuellt ämne i fiktiv form, något som skapat rubriker i nyhetsmedia de senaste åren och som rätt nyligen lett till behov av ökad kontroll och granskning. Gäller då uppdagande av missförhållanden på privata HVB-hem, statliga LVU-hem och liknande. Att vissa av dessa institutioner lär ha varit (är?) styrda av kriminella gör att det känns extra obehagligt att skriva om, så jag hänvisar istället till Mats Ahlstedts slutord i boken, vilket handlar om själva verklighetsbakgrunden (om man nu missat nyhetsrapporteringen därom).

Handlingen plockar också upp olaglig läkemedelsförsäljning, tydligen en lönsam kriminell affär, då det ständigt ökar i omfattning. En viss del som handlar om detta lär basera sig på ett autentiskt fall. Det som för mig hamnade på minussidan var just att den här parallellhistorien fick ta så stor plats.

Författaren verkar ha det rätta engagemanget, drivkraften och modet bakom sitt skrivande, en god förmåga att kanalisera det genom sina spännande deckarserier på ett kunnigt och humanistiskt sätt.

Förutom att alltså ämnet är viktigt och ges bra fokus, tycker jag att Fatima som karaktär är lätt att känna sympati för. Hennes stabila och omtänksamma familjeliv tillsammans med Dragan och deras lilla dotter blir en bra och välbehövlig motvikt till allt det hårda och tuffa, tunga och hemska. Jag kommer givet att vilja följa dem fortsättningsvis (d.v.s. om serien avses att följas upp av fler böcker), liksom Fatimas samarbete med kollegorna, t.ex. samarbetet med Eva som ju verkar så konstruktivt och bra.

Anser att boken går att läsa fristående, utan att ha läst föregående delar i serien. Men om sådant kan man ju tycka olika, som så mycket annat.😉

Tidigare blogginlägg om boken finns här (smakbit).

Betyg: 4/5

Finns att köpa på:
Bokus
Adlibris
Cdon

Andra bokbloggare om Fruktans hus:
Bokraden


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).