fredag 23 november 2018

"Göteborg rouge" av Håkan Tendell

Göteborg rouge av Håkan Tendell. Förlag: Nomen. Köplänkar: Bokus | Adlibris | Cdon. Läste boken som recensionsexemplar (häftad). ISBN: 9789188759382


"2020-talet. Göteborg är Skandinaviens snabbast växande storstad. En pulserande, kosmopolitisk smältdegel. Ett ymnighetshorn för rockartister, popkonstnärer, författare och filmregissörer. En av världens hetaste regioner för innovativa startups och scaleups inom tech och life science. Smolket i glädjebägaren: det vimlar av mafiosos, gatugäng, gangsters av alla slag. Göteborg har inte längre sju särskilt utsatta områden. Endast ett: hela staden. Hammarhämnaren Frank har nyss kört i havet med en Lamborghini från piren utanför Varbergs fästning.
Göteborg rouge är uppföljaren till den hårdkokta thrillern Göteborg noir."


Tackar ju i princip aldrig nej till ett fiktivt framtidsscenario, så inte heller denna gång då det handlade om Göteborg rouge, fristående efterföljare till Göteborg noir. Inte läst den sistnämnda, så jag kan inte jämföra.

Stirra er för övrigt inte blinda på mitt lågt satta betyg (en 2:a betyder ungefär: "Den va la änna okej"), för till största del handlar det här om en typ av bok som inte direkt passade med min personliga smak, vissa saker tyckte jag inte alls om, det skall erkännas. Förstår i viss mån att man skall se de hårdföra ytligheterna tillsammans med det känslolöst råa och slabbiga våldet som genialt hyperironiskt. Inget djup, bara snabba, hårda puckar. Gillar ju ändå i viss mån satiren (som man kan läsa in om viljan finns), den där rädslan som förblindar, förlamar och låter kriminaliteten öka, vinna mark, växa sig starkare. I Göteborg rouge år 2020 har t.ex. Ku Klux Klan tagit plats på den politiska arenan, och ett kriminellt gäng med en f.d. IS-ledare har medelst maffiosa metoder successivt satt skräck i och trängt undan en alltmer försvagad polismakt, till en undanskymd position.

Hur ser vår verklighet ut om lite drygt ett år om vi beaktar hur nyhetsflödet ser ut idag?

Missade visst att ge en smakbit ur denna bok, därför kommer den här, från sid. 137:

..."Bekämpningen av kriminaliteten i Frölunda/Tynnered fick i stället utgå från stationen på Aminogatan i ett obefolkat industriområde i Mölndal. Emellertid blev måttet rågat när två poliser övermannades på Opaltorget och blev svårt misshandlade samtidigt som klanmedlemmarna stod runt omkring och kallade poliserna horungar och lade upp filmer av misshandeln på sociala medier. Det fanns behov av att sända rätta signaler. Att sätta hårt mot hårt. Samtidigt var det inte många poliser som var pigga på att bli ovänner med klanledaren. En efter en som blev beordrad att göra husrannsakan hos IS-officeren vägrade och valde hellre att få sparken. Näringslivet kunde ändå erbjuda trevliga arbetsuppgifter och betydligt bättre villkor än polisens låga löner."

För att riktigt skaka om och driva upp tempot laddas romanen fullproppad med kräm, humoristiskt levererad men bara kall och hård, var finns värmen, karaktärerna man kan uppbåda en viss sympati för? Har läst några noir-inspirerade romaner tidigare, och visst, det kallhamrat cyniska och manipulerande skall ju förstås vara med, men ändå, saknar någon slags motvikt även för den hårdkokta thrillern. För mig räcker det liksom inte med den humoristiska tonen, mysig göteborgska och jargong, för att väga upp mot det tuffa och brutala, grävandet i hjärnsubstans och blod som sprutar... undrar i mitt stilla sinne: vad är det egentligen jag sitter och läser? Kanske är jag helt ute och cyklar, kanske hänger jag inte längre med i svängarna för hur det skall vara? Kanske måste det vara så här för att vi skall haja till och reagera för vad som håller på att hända runtom oss i verkligheten? Jag vet faktiskt inte!

Baksidestexten (se ovan) gav mig en vink om att man skulle få en mer utförlig bild av ett intressant framtidsscenario, ett framtida samhälle med startups (nystartade företag med snabb tillväxt) och scaleups (startups som växt sig stora under kort tid) inom teknologi och livsvetenskap. Visst var miljöbeskrivningarna för Göteborg något av det bästa med just Göteborg rouge, men skulle verkligen ha velat ha mer beskrivning kring just samhällsutvecklingen, förutom den där eskalerade kriminaliteten som hamnat bortom all kontroll. Möjligen förväntade jag mig något som visade sig vara något helt annat... och blev lite besviken, sånt händer.

Boken startar med ett "företal" där intervjuarens frågor ger författarens svar. På en av dessa frågor som rör ambitionen bakom Göteborg rouge blir svaret:

"Att leverera en gedigen läsupplevelse. Och att boken skulle bli den blodigaste romanen i den svenska litteraturhistorien. Detta utan att för den skull göra avkall på den önskvärda skönlitterära verkshöjden."

Och ja visst, tror Håkan Tendell faktiskt lyckats genomföra sin ambition. För egen del är nog "blodigaste romanen" (lägg till blodig även äcklig, våldsam, känslokall) av den här sorten inte så passande för just mig. Men kanske är det nu det allra bästa tipset för dig som gillar den riktigt ordentligt råa, hårdkokta stilen? Testa!

Betyg: 2/5

Andra bokbloggare om Göteborg rouge:
Bokföring enligt Monika
Hanneles bokparadis
Tusen sidor


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).