fredag 23 november 2018

"Mantor" av Karolina Bjällerstedt Mickos

Mantor av Karolina Bjällerstedt Mickos. Fafner förlag. Köplänkar: Bokus | Adlibris | Cdon | Akademibokhandeln. Läste boken som recensionsexemplar (häftad). ISBN: 9789188511966

"Vem är Esperani som alla på teatern Fågelgården pratar om? Och vilka är fritänkarna, vars torn bränns ned varje år på Vårfestens afton?

Mantor är en ung adelsman som flyr från ett krig som hans land utkämpat i generationer. Han byter identitet och blir flöjtist på en teater i det fjärran Pyros, ett kulturellt och religiöst centrum där teaterkonst och gudsdyrkan är intimt sammanflätade. Mantor har kommit undan kriget, men i Pyros lurar andra faror. Templet och Högsta prästinnan håller staden i ett järngrepp. På teatern kokar det av intriger och snart är Mantor indragen i jakten på en mördare. Men vem kan han egentligen lita på?

Karolina Bjällerstedt Mickos bor i Järfälla och arbetar som kommunikatör. Mantor är första boken av tre i hennes sällsamma och spännande verk Till Esperani."

Denna nya reviderade version av fantasyromanen Mantor utgavs som e-bok och ljudbok redan i somras, för att nu även komma ut i häftat format. De två följande delarna i trilogin har titlarna Larona och Dorei; även dessa skall ges ut på nytt framöver. Del ett (första gången utgiven 1998) inleder alltså en fantasysvit - "Till Esperani" - i tre delar.

I handlingen vävs spännande intriger och dramatik samman med filosofiska resonemang och intressanta karaktärer. Miljöer och stämningar beskrivs på ett magiskt sätt som förflyttar mig som läsare dit, jämförbart med hur jag sådär inlevelsefullt upplevde Sagan om ringen-trilogin första gången den lästes, en sån effekt är (ur mitt perspektiv) ett absolut tecken på fantasy av hög klass, den som inger äkta fantasykänsla.

Trots att handlingen i Mantor till största del utspelar sig i en och samma stad, Pyros, samt dess teater Fågelgården, blir det inte mindre äventyrligt eller i avsaknad av action. Mantor bjuder på ett intensivt relationsdrama där sympatier för karaktärerna skiftar genom berättelsens gång. Man får sakta veta hur det egentligen förhåller sig, och på vägen blir lojaliteterna delade eller byter fokus, inget känns direkt förutsägbart. Här finns inget tydligt ont och gott, svart eller vitt; på så vis ganska annorlunda fantasy, och då menar jag annorlunda på ett riktig bra sätt!
De övernaturliga elementen finns, men knappt märkbart är de integrerade, fulländar stämningen och magin i läsupplevelsen.

Staden Pyros och dess polyteistiska religion är liksom karaktärerna något som ges förklaring successivt, man försöker genom historiens gång förstå hur det segregerade samhället i denna fiktiva värld fungerar, de motkrafter som finns då religionen förtrycker folket. Om man skall tolka detta mångguderi som det sekulariserade samhällets "ersättningar" då konsumtion och köpkraft, ny teknik, perfekt ytligt utseende, optimering och strävan efter någon slags evig ungdom, ibland nästan ges religiös innebörd (med tillhörande gurus)? Ja, det är antagligen upp till var och en att avgöra. Men visst, kanske kan man skönja ett visst stråk av samhällskritik i detta?

Tycker mycket om den sortens historier där man kan hitta något mer, om man tittar lite djupare. Gör tanken rörligare på samma sätt som riktigt gamla folksagor och andra muntligt traderade berättelser kan göra. Så visst fyller fantasy en funktion för här och nu, även om välbehövlig verklighetsflykt och magisk underhållning för stunden är nog så viktig! Mantor har allt detta, och utan tvekan ser jag fram emot att läsa trilogin i sin helhet.

Tidigare blogginlägg om boken finns här (smakbit).

Betyg: 4/5

Andra bokbloggare om Mantor:
Bokföring enligt Monika
Läsfåtöljens bokblogg
Tusen sidor


1 kommentar:

  1. Ulrika Lindh23 november

    Jag blir riktigt lockad av att läsa den igen. Mycket fantasi i denna fantastiska värld.

    SvaraRadera

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).