fredag 2 november 2018

"Morden i Baronville" av David Baldacci

Morden i Baronville av David Baldacci. Översättare: John-Henri Holmberg. Förlag: Bokfabriken. Läste boken som recensionsexemplar (inbunden). ISBN: 9789176299005

"Morden i Baronville är den fjärde delen i Baldaccis serie om FBI:s utredare Amos Decker.

Amos Decker, utredaren som inte glömmer något, följer med sin vän Alex Jamison till småstaden Baronville för att hälsa på Alex familj. Men semestern varar inte länge. Plötsligt står grannhuset i brand, och till sin förfäran upptäcker Decker två kroppar i huset. Branden är inte dödsorsaken.

Decker och Jamison bestämmer sig för att undersöka detta närmare men stöter på motstånd direkt, både från den lokala polisen och från invånarna. Morden visar sig vara toppen på isberget, och händelserna i Baronville verkar ha kopplingar till något större. Vad är det egentligen som döljer sig bakom småstadsidyllen? Och hinner Decker ta reda på sanningen innan fler oskyldiga drabbas?"

Morden i Baronville är alltså del fyra i serien om Amos Decker. Hade för egen del inte läst de föregående böckerna och kanske fick jag inte den rätta behållningen av romanen därav, men det var i sådana fall bara delvis orsaken. Det positiva var dock actionepisoderna, väldigt spännande. Startade upp på det viset, vilket från början gjorde att man rycktes med in i handlingen direkt. Tyvärr avtog den effekten och man tappade då successivt alltmer både fart och intresse.

Boken kändes för lång och hade alltför stort persongalleri där karaktärerna inte alltid befästes tillräckligt, att de ibland nämndes vid förnamn och ibland vid efternamn gjorde knappast saken bättre. Upplevde även dialogen väl förenklad och naiv. I övrigt är ju ändå själva småstaden Baronville spännande. Staden beskrivs på ett sätt som gör att man kan ana att det till viss del kan se ut så i ett litet amerikanskt samhälle av idag även i verkligheten. Tänker då t.ex. på den utbredda droganvändningen, fattigdomen bland sjuka, handikappade och äldre, de tecknade livförsäkringarna, de övergivna tomma och ibland ockuperade husen, förfallet, o.s.v.. Både skrämmande och tragiskt. Inte så insatt i hur läget egentligen är i dagens USA, men boken gör mig nyfiken på det. Deckers fina kontakt och samtal med lilla Zoe är något jag också tar med mig. Handlingen är genomgående mörk, tung och deprimerande. Tyckte trots allt det sorgtyngda att avslutet var otroligt fint, nästan det bästa med hela boken faktiskt.

Tidigare blogginlägg om boken finns här (smakbit).

Betyg: 3/5

Finns att köpa på:
Bokus
Adlibris
Cdon


Andra bokbloggare om Morden i Baronville:
Bokpool
Boklysten
Bina's Books


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).