fredag 23 november 2018

"Råttfångaren" av Kamilla Oresvärd

Råttfångaren av Kamilla Oresvärd. Förlag: Bokfabriken. Köplänkar: Bokus | Adlibris | Cdon | Akademibokhandeln. Läste boken som recensionsexemplar (pocket). ISBN: 9789178350414

"STINA SEGER har tagit en välbehövlig semester och är i Marbella med sina två bästa vänner Amelie och Carolina. När hon kommer hem till Sverige blir inget som hon tänkt sig. Hon blir omplacerad från sin tjänst vid Göteborgspolisen och vad värre är, Amelie försvinner spårlöst.

Stina får inte arbeta med fallet. Trots det blir hon inblandad och befinner sig snart mitt i en katt och råtta-lek där inget är vad det ser ut att vara. Ju mer hon nystar i fallet, desto mer inser hon att sanningen finns henne skrämmande nära. Samtidigt börjar tiden rinna ut. Kanske är det redan för sent?
Råttfångaren är en klaustrofobisk spänningsroman om hur lögner och fasansfulla hemligheter från det förflutna hemsöker både de skyldiga och de oskyldiga. Ingen går säker och ingen går att lita på.

Råttfångaren är en fristående uppföljare till Minnesbäraren (2015) och Jägaren (2017) som båda varit utgivna som ljudboksserien "Seger". 

KAMILLA ORESVÄRD har bland annat läst språk och litteraturvetenskap vid Göteborgs universitet och arbetar sedan många år tillbaka som ansvarig för kommunikationsfrågor i ett internationellt bolag. Hon bor i Göteborg och har man och två döttrar. Kamilla debuterade 2015 med lovordade Minnesbäraren."

Det här är den tredje delen i kriminalserien om Stina Seger. Har tidigare av författaren läst Jägaren, den föregående delen i serien. Efterföljaren Råttfångaren tyckte jag definitivt var mycket bättre, av flera anledningar.

Det jag upplevde som positivt för den andra boken upprepades även här, d.v.s. att den var snabb- och lättläst med korta kapitel, hade generös dialog och skickligt konstruerade twister. Men i denna uppföljare fick jag betydligt mer sympati för huvudkaraktären Stina Seger, och persongalleriet i övrigt kändes mer intressant (med både trevliga och mindre trevliga karaktärer). Sådant kan också betyda ganska mycket för helhetsupplevelsen. Dessutom blev jag mer engagerad i handlingen, det mystiska och hemlighetsfulla i det förflutna gav liksom extra drivkraft till det redan höga tempot.
För övrigt en bra blandning vad gäller offer och förövare, polisarbete, vardagsliv och relationsdrama, allt i lagom balans. Även personbeskrivningarna flöt in på ett mer smidigt och naturligt sätt, utan att ta för mycket plats.

De olika miljöerna, spanska soliga Marbella och ett regntungt grått Göteborg, ges både ljus och mörker, både i det förflutna och i nutid, allt som skett och sker vävs samman vartefter händelseutvecklingen fortskrider och helhetsbilden klarnar. Kontrasterna i miljöbeskrivningarna gör det bara ännu mer levande och verklighetstroget. Spännande cliffhanger i epilogen, undrar just om det följs upp i nästa del...

Så sammanfattningsvis en riktigt spännande bladvändarhistoria när man önskar något fängslande och lättläst. Klart jag vill fortsätta läsa om hur det kommer att gå för Stina Seger och de övriga. Känns som Stina är på väg att komma på rätt köl i livet igen, men lite lurigt är det, lär komma fler problem framöver då ett mörkt moln ser ut att dra in på det privata planet. Vi får se.😉

Tidigare blogginlägg om boken finns här (smakbit).

Betyg: 4/5

Andra bokbloggare om Råttfångaren:
Boklysten
Bokraden
Villa Freja
Johannas Deckarhörna


1 kommentar:

  1. Den här har jag blivit jättenyfiken på på sistone! Kul att läsa din recension.

    SvaraRadera

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).