fredag 7 december 2018

Lucka 7: Årets mest förtrollande roman


Visst är troll fascinerande naturväsen? Ja, i min generation (och nu låter det ju som om jag är lastgammal... men vad gör det) så tänker åtminstone inte jag i första hand på sådana där hatande och obehagliga nättroll. Den typen av troll bör vi absolut ignorera och låta bli att mata, låt dom sysselsätta sig med att bråka och tråka varandra istället. Nej, vad jag menar är alltså "riktiga" troll! Såna som Stefan Spjut så förträffligt beskriver i:

Årets mest förtrollande roman


Stallo av Stefan Spjut
(titel länkar till recension här på bloggen)

Min kommentar: Trollen i Stallo är hamnskiftare och befinner sig i Lappland. Rest till ett hyfsat antal länder (i klimatförändringarnas tid skulle jag dock aldrig i livet mer vilja sätta mig i ett flygplan!), men de absolut mest ultimata upplevelserna av resor bortom länsgränsen visade sig faktiskt finnas inom landets gränser, närmare bestämt just Lappland. Lyckligtvis inga konfrontationer med troll, varken med eller utan djurhamn.😁 På så vis spelade väl platsen för handlingen en stor roll för hur förtrollande fängslande denna roman upplevdes. Men det fanns ju så mycket annat med Stallo som gjorde den till en sådan där fantastisk bladvändare: Trollen framställdes helt genialt, intressanta karaktärer, språkmässigt brilliant, spännande handling ... kan fortsätta i evigheter, men dessa texter är ju menade att hållas korta, och jag vill få med lite till! Från bokomdömet i början av året:

... "Och visst är det rätt så läskigt, på ett onaturligt sätt, när man träffar på vilda djur som inte beter sig så skyggt som de borde. Efter att ha läst den här boken blir det såklart extra ruggigt att iaktta och bli iakttagen av djur som bara stint glor utan direkt flyktbeteende, sånt kommer nu att ges en helt ny innebörd, vilket säkert får mig att rysa till med lite mer obehagskänsla än vad jag tidigare gjort."

Just precis denna ovanligt heta sommar kom sen faktiskt flera sådana uppträden, men speciellt ett som var väldigt udda. En grävling tvärvände från sin flocks rutt i avsikt att komma närmare mig och hunden för att bara stint glo på oss. Snarare värmeslag än troll visserligen, men ändå! Rös en aning, även hunden tror jag bestämt. Efter en intensiv betraktelse fick den dock nog och lullade efter sin flock.

Efter detta utvik åter till Stallo! Bara några dagar innan boken kom ut 2012 lär det redan ha varit klart att den skulle bli film, någon gång under 2014 beräknades filmen vara klar. Så var är den?


Bild högst upp i inlägget: CC0 Creative Commons från Pixabay

2 kommentarer:

 1. Men shit vilken häftig bild! Och nog blir jag nyfiken på boken. Den ser lite tjock ut bara :(
  Efter snabbsök: Hurra, den finns på Storytel! Den ska jag lyssna på. Tack för tipset!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Härligt! Hoppas du gillar den lika mycket som mig. :)

   Radera

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. :)