söndag 9 december 2018

Lucka 9: Årets originellaste diktsvit


På vissa håll i Finland lär man ha menat sig kunna sia om julvädret på Anna-dagen. Fryser det på idag blir det en kall jul, och är det slaskväder blir det en mild jul. Vi får se hur det stämmer i vår klimatförändrade tid. Önskar man varken lägga lutfisk i blöt, brygga öl eller sia om julvädret idag kan man ju alltid ta fram en bok med favoritlyrik. En sån där som tål att läsas flera gånger om.

Spekulativ lyrik berör ämnen som utspelar sig i fantasin, bortom verkliga livet. Oftast lär det då handla om science fiction (som här) eller skräck (också lite som här). Inte konstigt då att det passade mig med...

Årets originellaste diktsvit


Noll Plus Noll av Teodor Werelius
(titel länkar till recension här på bloggen)

Min kommentar: 2018 blev året då jag upptäckte att det faktiskt gick att uppskatta modern lyrik, närmare bestämt "spekulativ lyrik". Återkommer gärna till dessa texter. Ja vad kan skrivas utöver det jag redan skrivit i recensionen? Jo, vet ni vad!?
Den magnifika författarpresentationen på bokens baksida får man inte missa! Kom ju inte med i min recension. Text "om författaren", som följer en boks innehållsbeskrivning, kan variera en hel del. Det kan handla om något helt kort som kan vara relevant för läsaren att veta, ett helt CV eller en ingående beskrivning av familjesituationen med barnens ålder och hela baletten. Men men men, den här var bara bäst:

"Teodor Werelius är född 2048, han kom hit 2018 och har sedan dess varit bosatt i Malmö. Noll Plus Noll är inspirerat av hans erfarenheter som tidsresenär."

Även här i luckan blir det en fin smakbit ur boken, hämtad från sidan 19:

"Tiden vrider sig inte som man tror.
Ingen saknar det som aldrig varit,
ingen utom han.

Han som vaknar på främmande platser,
han som irrar på gator och torg,
han som pratar om tider som aldrig funnits,
letar efter människor som inte finns.

Han vill så gärna hitta den han älskar.
Hon som aldrig funnits."

Sannerligen inte lätt att vara tidsresenär till det förflutna.😉


Bild högst upp i inlägget: CC0 Creative Commons från Pixabay

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. :)