fredag 18 januari 2019

"Fermis filter - en anledning att finnas" av Alfred Ruth

Fermis filter - en anledning att finnas av Alfred Ruth.
Förlag: Teg publishing. Köplänkar: Bokus | Adlibris | Cdon | Akademibokhandeln. Läste boken som bibliotekslån (inbunden).  ISBN: 9789188035219

"År 2048. Den svenska programmeraren Ariel Valentin bor i San Francisco och försöker tillsammans med kompanjonen Josh förverkliga sin barndomsdröm om att utveckla en säker övermänsklig artificiell intelligens, i övertygelsen om att hela mänsklighetens överlevnad står på spel. I USA pågår en hetsjakt på invandrare, och när Ariel deporteras till Sverige slås hennes tillvaro sönder.
För det finns mäktiga intressen som inte har för avsikt att låta någon annan hinna först i färdigställandet av en superintelligens. Plötsligt befinner sig Ariel på flykt undan världens underrättelsetjänster och den enda som säger sig kunna hjälpa henne är Terje, en aktivist från den amishliknande, teknikfientliga Fellingsbrorörelsen.

En anledning att finnas är första delen i trilogin om Fermis Filter. Det är en berättelse om samhället och människan i en tid när tekniken nått så långt att vi inte längre kan konkurrera med maskinerna om jobben. Genom tre böcker får vi följa Ariels kamp med den kanske största frågan av dem alla: Hur kontrollerar man en maskin som är mer intelligent än oss själva? "

Det är en ruskigt spännande, skrämmande och nära realistisk framtidsvision som träder fram i denna fängslande thriller. Den här första delen i planerade trilogin Fermis filter tar upp många intressanta, och faktiskt brännande aktuella, ämnen.

Hur ser samhället ut om 30 år?

Tänk att det mesta är automatiserat, tekniken har blivit alltmer avancerad; självgående förarlösa transportfordon, AI. Vår mat är labbproducerad, jobben räcker endast för ett fåtal och en basinkomst kompletteras med prestationsbonus längs en livslång utbildning. Det är även en framtid där senfärdiga och inkompetenta myndigheter blivit maktfullkomliga och korrupta. Iofs är vi på sätt och vis redan där. Kanske det blir flera orsaker som leder fram till att basinkomst (eller s.k. medborgarlön) införs i en högteknologisk nära framtid, där maskinerna övertagit människornas arbeten?

Lätt att sväva ut i sina funderingar som en sådan här bok ger upphov till, som väcker tankar om vår tid här och nu, alla dessa angelägna frågor som rör vår nära framtid, frågor vi alla (oavsett vilken livssituation vi befinner oss i) borde se det som absolut nödvändigt att börja ta itu med.

Vart är vi på väg? Hur skall vi hantera det som ligger framför oss?

Det intressanta dilemmat med en superintelligent AGI, kontrollproblemet, alla dessa viktiga ämnen som tas upp och som rör vår alldeles omedelbara framtid, vävs in i en spännande berättelse om Ariel på flykt undan NSA och svensk polis. Kanske lite väl högteknologiskt avancerat emellanåt, men det mesta förklaras så jag tror de flesta förstår. På sätt och vis kan man (förutom science fiction-thriller) kalla det en sorts deckare, en sådan där som fångar upp dig som läsare på en gång, som med ett drivet tempo rakt igenom och med oväntade förvecklingar gör att du inte kan sluta läsa. Just så, och lite till. Engagerande, fängslande berättat och välskrivet... ja, helt enkelt en storartad romandebut! Ser verkligen med spänning fram emot uppföljaren.

Tidigare blogginlägg om boken finns här (smakbit).

Betyg: 4/5


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).