tisdag 15 januari 2019

"Gubbas hage" av Kerstin Ekman

Gubbas hage av Kerstin Ekman.
Albert Bonniers förlag. Bokus | Adlibris | Cdon | Akademibokhandeln. Läste boken som recensionsexemplar (inbunden). ISBN: 9789100174118

"Den här boken handlar om ett halvt tunnland hagmark och om alla ställen i omgivningarna där jag vandrat och ibland gått vilse. Jag har skrivit upp vad som har hänt och vilka växter och djur jag under årens lopp har sett. Mina följeslagare har varit många; de flesta är döda sedan länge. De har lärt mig allt om det som lever och växer här.Kerstin Ekman skriver om det vilda i skog och ängsmark och om den artrikedom som nu hotas av utarmning och försvinnande. Hon läser och vandrar i landskap och litteratur och låter oss dela det hon sett, tänkt och lärt."

Gubbas hage låter oss bli guidade i den natur som Kerstin Ekman bevandrat, studerat och tidvis gått vilse i. Växter och djur skildras med blick för det stora i det lilla på ett stämningsfullt inbjudande vis. Hon ser förändringarna genom tiden, årstidens växlingar, naturens kretslopp - liv och död. Detta är sen varvat med fina naturbilder och illustrationer, Ekman lyfter med sina ord fram litterära verk och kulturpersonligheter, återger lyrik, gammal folktro, historia och mytologi, samt mycket mera.

I stort en bok som manar till eftertanke, säkert oavsett om man är en inbiten stadsbo eller van vid en mer lantlig tillvaro med naturen inpå knuten.

För mig var det naturskildringarna och de beskrivna årstidsväxlingarna som gav mest. Har alltid vandrat mycket i skog och mark, kan därför uppskatta just den biten extra mycket, med igenkänning, tankegångar, funderingar kring naturskydd, klimat- och miljöaspekten, o.s.v..
Borde förstås ha räknat med det, men blev trots allt överraskad att det historiska och litterärt lärda fick ta så väldigt stor plats, upplevde att detta gjorde det hela en aningens för mastigt och högstämt för mig (kan säkert värdesättas bättre av andra som väljer att läsa denna bok). Men ändå, i sammanhanget bör nämnas att det i Gubbas hage finns en lite liknande touch som i Thoreaus Walden (en helt fantastisk essäbok från 1854), ett stort plus!

Sammantaget en bra läsupplevelse med skog och ängsmark i fokus, de förändringar som sker där allt snabbare. Gubbas hage är ett stort och omfattande verk som tar sin tid att läsa igenom, men visst finns ett viktigt budskap och den tid som tas i anspråk är väl använd.

Tidigare blogginlägg om boken finns här (smakbit).

Betyg: 3/5

Andra bokbloggare om Gubbas hage:
Just nu - Just här
Hanneles bokparadis
Boktokig Eva Boström


Dagsläget: Stormfälld skog - rotvältor, knäckta träd och lutande träd - skog som man tyvärr inte vill gå igenom för närvarande, där ibland tunga träd ligger an bräckligt mot andra träd. Den stora mängden fällda träd lär ha berott på de ovanliga nordvindarna. Det normala är sydvästvindar, vilket svenska träd har anpassat sitt växtsätt till. De största skadorna drabbade skogar i Uppland
(främst Norrtälje kommun).

Det enda trädslag som tycks ha stått pall för stormen Alfrida är som vanligt eken. Såklart.


1 kommentar:

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).