torsdag 17 januari 2019

"Läget i landet" av Po Tidholm

Läget i landet – 89 tankar om periferier, politik och varför landsbygdsfrågan är viktigare än du tror av Po Tidholm. Förlag: Teg publishing. Köplänkar: Bokus | Adlibris | Cdon | Akademibokhandeln. Läste boken som bibliotekslån (häftad).  ISBN: 9789188035103"En långsam glidning, ett förflyttat fokus till staden, har lämnat de svenska landsbygderna politiskt övergivna.
Valet av Trump, Storbritanniens Brexit-omröstning och Le Pens framgångar synliggjorde en kulturell konfliktlinje mellan stad och land. Liknande monster återfinns här; en växande misstro och oron över ett land som faller itu. Vad är det som har hänt? 
Läget i landet är en rak och tankeväckande beskrivning av landsbygdernas kris. Journalisten Po Tidholm tecknar den svenska regionalpolitikens historia, fångar dagens utveckling och föreslår också en och annan lösning."
Det var i somras jag upptäckte (genom förlaget Teg publishing) att Läget i landet delades med ett kapitel om dagen på Facebook, från mitten av juni fram till valet, bokens samtliga 89 kapitel. Fick upp intresset och läste sedan givetvis boken i sin helhet (hade ju tyvärr missat någon dag emellanåt för fb-inläggen).

Po Tidholm om boken:
"– I boken försöker jag resonera mig fram till hur man tar väljarnas oro på allvar samtidigt som man inte ger dem rätt när de projicerar sitt missnöje på fel saker. Det är inte lätt."

Läget i landet är en sådan där brilliant liten bok som jag önskar att precis alla tog sig tid att läsa, åtminstone politiker eller andra beslutsfattare – detta oavsett hur upptagna de för tillfället är med att rita om den politiska kartan till oigenkännlighet. Jag har slutat försöka förstå vad de håller på med, hopplös uppgift, men att något slags avtalsbrott mot väljarna har begåtts kan nog de flesta ändå fatta (politikerföraktet borde väl rimligtvis vara på topp just nu?).

Journalisten Po Tidholm ger en klarsynt bild av det förhållande som råder i vårt avlånga land; den alltmer vidgade klyftan mellan stad och landsbygd/glesbygd. Boken sätter fokus på problemen som finns och ger en bakgrundsbild till hur de kan ha uppstått. Sammantaget ger det en klarare uppfattning och förståelse för sambanden, vilket säkert kan vara en värdefull vägledning till hur problemen kan redas ut... om nu viljan finns. Allt tyder på att författaren har en djup och omedelbar kännedom om situationen. Hur landsbygdsfrågan beskrivs beror ju till stor del på vem som beskriver, även på detta område finns suddiga åsikter utan underbyggnad och verklighetsförankring, därför känns en sådan här bok extra viktig, att den når ut till så många som möjligt. Tror igenkänningsfaktorn är stor för många som bor eller har bott på landsbygden. Tidholm politiserar inte mer än nödvändigt, utan preciserar problemet omfattande, konkret och koncentrerat, utan att ge avkall på att göra det hela lättläst och underhållande. Kapitlen är korta, effektiva och pikant kryddade med personlig humor. Litteraturförteckning för den som vill läsa vidare i ämnet finns i slutet av boken.

Fick genom dessa intressanta 89 kapitel förklaringar och aha-upplevelser till varför det ser ut som det gör på ett helt utmärkt sätt, något jag verkligen vill att fler skall upptäcka. Ämnet är värt mycket större uppmärksamhet, är ju viktigt sett ur många aspekter. Så den korta stund det tar att läsa denna bok på blott 97 sidor tycker jag nog faktiskt alla har tid med. Vill du inte köpa boken finns den säkert på ditt bibliotek (sök på klassifikationskod Oab).

Tidigare blogginlägg om boken finns här (smakbit).

Betyg: 5/5


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).