tisdag 1 januari 2019

Veckans topplista v. 1: Nyårslöften – Utmaningar & läsmål för 2019

Dags för "Veckans topplista", som på tisdagarna arrangeras av Johannas Deckarhörna. Vilket idag inträffar på årets första dag för årets första månad, och följaktligen är temat då alltså "Nyårslöften – Utmaningar & läsmål för 2019".

Löften vill jag inte kalla det, allt beror ju på omständigheter som man alltsomoftast inte rår över. Så nej, jag låser mig inte vid något sådant. Nämnde några detaljer angående tankar om böcker och bokblogg för 2019 i ett inlägg publicerat igår. Men en typ av topplista kring utmaningar och läsmål skulle väl kunna se ut såhär:

 1. Där det egna valet får styra kommer fantastik (science fiction, dystopi, skräck, fantasy) och icke-fiktion (inom för mig intressanta områden) att få ta störst plats. Företrädesvis då nyutgivna böcker av svenska författare som befinner sig på den här sidan av existensen (ja, nu levande alltså).
 2. Goodreads reading challenge 2019. Ställde ner den från föregående år med antalet 100 (97 blev lästa) till i år 65. Kommer antagligen att bli fler böcker lästa, men framtiden känns mycket osäker, på alla håll och kanter.
 3. Här på bloggen kommer fortfarande sådant som rör böcker och läsning att vara i fokus (det privata håller jag så mycket som det går för mig själv, var och en bloggar på sitt vis). Fortsätter skriva recensioner (om rec.ex. lyckas hitta hem till mig även detta år) och "enklare" bokomdömen. Kommer även fortsättningsvis hålla närvaron på bokbloggens facebook-sida, mer eller mindre.
 4. Veckans topplista skall jag försöka fortsätta med, liksom En smakebit på søndag. Vad gäller andra typer av sådana "utmaningar" får det visa sig vad som fortsätter även detta år (deltar när jag känner att det för mig går att delta), och/eller provar kanske något annat som verkar passa.
 5. Eftersträva att mer konstant besvara era kommentarer som lämnas här på bloggen. Tycks ha så himla lätt för att låta just det bli eftersatt. Sorry! Inte min mening.

Men som sagt, allt beror på omständigheterna, och en liten materiell sådan i sammanhanget är fortfarande min krånglande laptop. Som det är just nu flimrar datorskärmen i högerkant alltmer intensivt, och en osynlig vertikal linje gör att en 5-6 tecken försvinner mitt i bild. Så när jag t.ex. skriver kommentarer på era inlägg ser jag inte alltid vad jag har skrivit helt och fullt, hoppas det inte blir alltför tokigt om jag skriver fel. Får lita på min forna sekreterarsäkerhet i fingersättningen.😜


Andras topplistor finns här


23 kommentarer:

 1. så noga är inte mina mål, det händer ju alltid något utanför bokhyllorna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Löst satta mål är bättre än löften, känns inte lika bindande.

   Radera
 2. Att kommentera mer är ett bra löfte - det borde jag också göra mer än idag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och besvara kommentarer på egna bloggen är något jag verkligen måste försöka hålla igång, tappar det emellanåt. Men den här gången skall det bli av! :D

   Radera
 3. Kommentarer uppskattas ju alltid, så det är en bra ambition. Eller ett löfte, då?!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, inga löften, löften vill man försöka hålla och det är inte alltid så lätt. ;)

   Radera
 4. Kommentarer är en ambition för mig också. Men ibland kommer ju livet i vägen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Själv kommenterar jag nog rätt flitigt vid sådana här tillfällen som t.ex. topplistan o.dyl., knepigare har det varit att alltid besvara kommentarerna på egna bloggen. Tar inte alltid mig tid till det, men uppskattar ju utbytet det ibland ger, då det blir gjort.

   Radera
 5. Dina genrer är ju inte riktigt mina men jag uppskattar verkligen att se vad du skriver om. Och kommentarer vill man ju gärna ha.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fullt medveten om att de genrer jag gärna läser inte är sådana som de flesta bokbloggare föredrar. Men jag har accepterat att vara lite udda därvidlag. ;)

   Radera
 6. Kommentarer är så himla kul att få och det är ju också det som på något sätt utgör den sociala biten i bokläsningen :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skulle gärna vilja försöka lämna lite fler kommentarer här och var förutom vid sådana här "blogg-event" som t.ex. topplistan. Efter att jag blivit duktigare på att besvara kommentarer som lämnats här på bloggen (kan ju bli riktigt bra konversationer!) får det kanske bli nästa steg. ;)

   Radera
 7. Lycka till med alla dina läsmål.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, tack... jag ska jobba på det. :)

   Radera
 8. Brukar inte hellre sätta för högra krav och måsten på att uppfylla mål.

  SvaraRadera
 9. Gillar din första punkt extra och hoppas på många tips!

  SvaraRadera
 10. Låter som väldigt lagom läsmål.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, lagom är inte så dumt ibland. ;)

   Radera
 11. 65 böcker är också väldigt många tycker jag. Jag läste 79 stycken under 2018, och det blir nog svårt att nå upp till det i år.

  SvaraRadera
 12. Besvara kommentarer inser jag att jag är urdålig på - trots att jag blir så himla glad när jag får dem. Ibland finns det liksom inte så mycket att besvara, men jag skulle i alla fall vilja uttrycka typ: tack för kommentaren, vad glad jag är att du tog dig tid att skriva!

  SvaraRadera
 13. Ha förhoppningar och önskningar är berikande tycker jag. Målen blir som morötter mer än ”måsten”. Kommentera på bloggar utanför event som det här försöker jag bli bättre på, kom inte med på min topplista men det finns hela tiden i bakhuvudet ;)

  SvaraRadera

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. :)