söndag 3 februari 2019

En smakebit på søndag: Ofärdsland

Den här söndagen är det bokbloggen Flukten fra virkeligheten som återigen håller i smakbitarna. Genom dessa små textcitat hämtade från böckerna vi läser blir det bra boktips varje söndag.

Två smakbitar hämtas från Ofärdsland av Kent Werne. Sidan 7:

Vincent knegade inom industrin i 43 år, kickades under finanskrisen, hamnade i Fas 3 och sorterar nu möbler på Myrorna för 4 000 i månaden. Karin golvades av en havererad sköldkörtel och höll på att förlora jobbet hon älskar eftersom Försäkringskassan krävde att hon skulle söka andra jobb. Monica blev utförsäkrad, tvingades låna av föräldrarna till hyran, fick en psykos under arbetslivsintroduktion och tvångsintogs på sjukhus. Emma drabbades av en blödning i hjärnan när hon var 31, förlorade såväl talet som sjukpenningen och lever nu på försörjningsstöd. Och på sin familj.
   Det är dem – och hundratusentals andra arbetslösa, sjuka och ekonomiskt utsatta svenskar – den här berättelsen handlar om. De som drabbats av ofärd.


Sidan 40:

   "Är det inte rätt ironiskt", inflikar jag. Arbetsförmedlare som är satta att arbetspröva och lotsa folk som har utförsäkrats av Försäkringskassan måste alltså sjukskriva sig för att de inte klarar av det uppskruvade tempot och den ökade pressen.
   "Ja, vi skrattar ju åt det själva. Hur blev det så här?"


Boken är från 2014 och handlar om de nedmonterade sociala skyddsnäten "efter åtta år med alliansen". Men med facit för hur det blev sen, efter de fyra åren med socialdemokratiskt styre, kan jag undra om det är så värst mycket bättre för de som drabbas av "ofärd". Tycker snarare att det blivit sämre.

Sverige rankades föregående år som det mest korrupta landet i Skandinavien (enligt organisationen Transparency Internationals bedömning). Orsak som nämns är alla skandaler inom statliga myndigheter.

Men hursomhelst uppskattar jag Kent Wernes böcker. Mycket! Skulle gärna vilja ha en liknande bok som skildrar den tid som varit närmast, för jag vill verkligen förstå vad som skett och sker just nu. Varför det ser ut som det gör?

Läs mer om boken/författaren här.


Andras smakbitar kan man idag finna här


15 kommentarer:

 1. Det här är alldeles för deprimerande för mig och det spelar ingen roll vem som sitter vid makten. Det var minsann inte bättre innan Alliansens åtta år heller.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förr blev jag bara ledsen och förtvivlad över allt sådant här, numera redigt förbannad...👊 känns mer hälsosamt att bli arg faktiskt.💪

   Radera
 2. tröstlöst, tack för smakbiten.

  SvaraRadera
 3. Tack för smakbiten. Verkar vara en bok som kan öppna ögonen.

  SvaraRadera
 4. Tack för smakbiten, den verkar intressant.

  SvaraRadera
 5. kände inte till. ledsen blir en. tack för smakebiten!

  SvaraRadera
 6. Det låter som en intressant bok men kanske inte en bok som passar att läsa när som helst. Jag kände inte till den och tackar för smakbiten!

  SvaraRadera
 7. En viktig bok, men knappast lättläst. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 8. Kände inte till den här, låter intressant men en måste nog vara på ett visst humör och blanda med annat mer lättläst ;)Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 9. Jeg er redd eden boken kunne vært skrevet om Norge og. Det er mange som må be familien om hjelp når de går på trygd. Og mange som blir syke eller er i en ulykke som får virkelig dårlig økonomi etterpå.
  Ha en riktig fin søndag uten ofärd!

  SvaraRadera
 10. Jag har själv befunnit mig i rullorna genom att jag drev eget, gick in i väggen, krigade mig tillbaka, gick in i väggen och idag är jag förtidspensionär. Tack för smakbit, viktig för många som inte förstår systemet att läsa. Få se vad som händer nu då Arbetsförmedlingen ska göras om i grunden. Trevlig söndag

  SvaraRadera
 11. Låter som en intressant bok! Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 12. Ibland gillar jag att läsa sådana böcker, jag vill gärna veta vad som händer runt mig.

  SvaraRadera
 13. Så intressant ämne. En bok som jag borde läsa, men jag tror att den skapar ilska hos mig eftersom jag har en sjuk make som är bland dem som hamnat mellan stolarna och får kämpa förtvivlat. Tack för smakbiten.

  SvaraRadera
 14. En bok vi alla borde läsa låter det som!
  Tack för smakbiten!

  SvaraRadera

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).