söndag 24 februari 2019

En smakebit på søndag: Statsrådets klipp


Den här söndagen är det Astrid Terese med bokbloggen Betraktninger ~ tanker om bøker som förestår En smakebit på søndag. Mari och Astrid Terese turas om varannan helg att stå som värdinnor för dessa smakbitar som vi hämtar från böckerna vi läser. På så vis blir det fina boktips varje söndag.

Har nog precis då detta inlägg publiceras läst ut Statsrådets klipp av Bo Balderson. Boken är den tionde delen i serien om Statsrådet. Skall direkt därefter fortsätta med del 7: Statsrådet i tiden. Försökte välja ut en av nedanstående tre smakliga godbitar, utan framgång, men ni läser förstås så mycket ni har lust till.

Sid. 147; "Mördaren skrev:" (dock garanterat utan spoilers, såklart finns flera mördarkandidater att välja bland):

  "I morse väntade jag på henne utanför hennes hus, dold bakom några träd. Sedan följde jag efter henne, utan att hon märkte det, när hon cyklade in till Norrtälje för att handla. Och där, på Lilla Torget, stötte jag ihop med henne, till synes av en händelse.
   Vi pratade ett tag, om alldagliga saker, vädret och så. Jag sa att jag hade parkerat en bit bort på Vegagatan, för att se hur hon reagerade när jag nämnde bilen, som jag ju har börjat tro att hon såg på skogsvägen den där morgonen vid Rävlunda. Men hon frågade inte närmare och jag kunde inte se att hon reagerade på något särskilt vis.
   Jag tyckte att hon på det hela taget verkade ungefär som vanligt, till en början. Hon var visserligen sur och lite kort, men det har hon ju alltid varit, jag har aldrig hört till hennes favoriter. Men jag kunde inte märka att hon var rädd för mig. Och det skulle hon väl ha varit om hon visste att jag var en mördare?
   Men så bad jag att få bjuda henne på en kopp kaffe, på Lindströms konditori, en bit bort på gatan. Och då tackade hon nej, kort och skarpt."

Lindströms konditori på Stora Brogatan finns inte längre, men en himla massa andra caféer och matställen. Idag finns f.ö. bara en bokhandel (plats för: "Annat var det förr!") i Norrtälje. Visst kan man undra hur det hade varit utan all internethandel, och i viss mån ytterområdenas köplador...


(Bilden är tagen på Lilla Torget en söndagsmorgon i augusti 2014)


Så lite satir.

Sossarna vill sitta kvar vid makten och den samlade innersta kretsen diskuterar taktik inför valet, sid. 150:

  "– Nej, sa socialministern. Vi kan inte lova att få ner inbrotten till hälften. Det är för preciserat. Det binder oss. Vi kan fastna i en svekdebatt. Vi måste hitta en mer svepande formulering.
   – Nu har jag det! ropade partiordföranden. Så här: “Vi lovar att under kommande mandatperiod minska antalet inbrott i hemmen till hälften av vad de skulle ha varit om de borgerliga hade suttit vid makten.”
   – Genialt, sa utrikesministern. Ingen kan ju veta hur många inbrott det skulle ha blivit under en borgerlig regim som aldrig kom till stånd...
   Partiordföranden såg belåten ut.
   – Nu har vi ett bra vallöfte. Och en slagkraftig men knappast bindande formulering för partiprogrammet. Men hur ska vi presentera löftet för väljarna? Hur ska vi visualisera det, på plakat och affischer? Vi behöver en bild och en tändande slogan som massorna förstår.
   – Men måste vi ändå inte se efter vilka möjligheter vi har att verkligen få ner inbrotten? sa handelsministern, som var ny inom politiken.
   – Detaljer, detaljer! sa partiordföranden. Vad vi behöver är en slogan.
   Kretsen funderade."

Tre partiledare har nu kommit samman för att diskutera valet och valrörelsen. De oroar sig för opinionssiffror där de leder stort över sossarna. Utsikten inför nästa mandatperiod är dyster, det mesta är på fallrepet och de församlade anser det orättvist att i detta läge behöva ta över. Sid. 239:

  "– Och som en härlig slutkläm på valrörelsen, så ber vi teve ordna ett program med oss alla tre tillsammans, för att visa att vi är sams. Och sen, under själva sändningen börjar vi hacka på varandra och gräla. Så folk får alldeles klart för sej att vi inte kan regera ihop!
   – Det är klart att det kommer att kännas lite trist på själva valnatten, med alla förlorade mandat och nergången i väljarsiffrorna. Men vi får tänka på att vi får tre härliga bekymmersfria år, då allt vi behöver göra är att skälla på sossarna och lyfta arvodet.
   – Och glöm inte en annan sak. Säkraste sättet att få upp siffrorna om tre år är att få ner dom i botten nu. Sen finns det bara en väg: uppåt!
   – Uppåt och framåt! ropade de tre unisont och skakade varandras händer."

Bo Balderson är pseudonym för? Ja, det vet man ju inte. Första boken utkom 1968 och den sista 1990. Böckerna i serien om Statsrådet är pusseldeckare med mordgåtor, invävda i satirisk humor... som tydligen passar mig fortfarande. Satir får oss att tänka till, på tider som varit och på tider som är. Böckerna om Statsrådet/Lilleman (far till sexton barn och svenskt statsråd som ger sig hän åt att lösa mordmysterier) och humanisten Vilhelm Persson (adjunkt och svåger till Statsrådet) fick mig att skratta när jag var 19 år, får mig tydligen fortfarande att skratta nu trettio år senare. Kommer naturligtvis att beta av vad som finns i bibliotekets gömmor av Bo Balderson. Behöver få skratta mera.
Andras smakbitar hittar vi länkar till här


11 kommentarer:

 1. Så de håller än alltså :) Visst är det lite märkligt att det egentligen aldrig har kommit fram vem som skrev böckerna. Det finns ju bara en massa teorier.

  SvaraRadera
 2. Balderson låter lite mysig, tack för smakbiten.

  SvaraRadera
 3. Jag har faktiskt aldrig läst Bo Balderson, men du får den att låta lockande!

  SvaraRadera
 4. Spännande. Tack för smakbiten.

  SvaraRadera
 5. Tänk att jag inte läst Balderson. Beror nog på kombinationen humor och deckare. Känns som något jag inte begriper. Alla humorböcker brukar falla platt när jag läser dem. Men vem vet, låter iaf bra att du fått skratta! Det behöver vi alla få! Själv ler jag med hela ansikte eftersom svenska dalkullorna tog guld i skid-VM idag! Tack för smakbit

  SvaraRadera
 6. Tack för smakbiten. Läste något av Baldersson för massor av år sedan.

  SvaraRadera
 7. I dag klarte ikke jeg heller å komme med en kort smakebit. Det stod for mye i boken jeg leser som jeg gjerne ville dele. Ha en riktig fin søndag!

  SvaraRadera
 8. Tack för smakbiten. Jag läste några av dem i ungdomen, fastnade nog aldrig riktigt. Men minns att det fanns humor.

  SvaraRadera
 9. Läst någon bok av Balderson men det var länge sen. Roligt att de håller än.... Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 10. Jag älskar adjunkt Persson 😄

  SvaraRadera
 11. Har läst någon bok av Balderson för länge sedan. Tack för smakbit!

  SvaraRadera

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).