torsdag 14 februari 2019

Helgfråga v. 7


Mias bokhörna arrangerar inför varje veckoslut helgfrågan. Frågan som söker svar denna gång är:

"Vad har du på din önskelista? Bonusfråga: Har du någon favoritmeny?"

Får väl förmoda att det då skulle handla om böcker på den där önskelistan det frågas om. Och ja, jag har en minneslista på bibliotekssajten, en slags önskelista kanske? Dessa titlar finns bl.a. med på den:


Min historia av Michelle Obama

Kapitalet, överheten och alla vi andra av Göran Therborn. Tungt, tungt... kanske inte just lämpligt för tillfället, men senare någon gång, förhoppningsvis. Intressant hursomhelst.

Ett antal titlar av Philip K Dick

Future av Dmitrij Gluchovskij. När läget är inne för en tegelsten (660 sidor) som denna, ja då blir det dags! Någon som läst?

Sen blev jag nyfiken på hur Mattias Lönnebo skriver, så även fast jag inte är någon hejare på att läsa barn- och ungdomsböcker längre (inte ens säker på att jag lyckas navigera rätt på bibliotekets barnavdelning) så hamnade Dryader och demoner nyligen på listan. "Spännande äventyr med charmiga karaktärer och en rejäl dos humor!" enligt Oskar Källner ... bara en sån sak!

O-zonen av Paul Theroux har legat och skvalpat där på minneslistan bra länge. Magasinerade böcker gör gärna det. Läste boken någon gång i min gröna ungdom och minns den som väldigt spännande, vill gärna läsa om. Någon gång.

Neverwhere av Neil Gaiman kommer jag aldrig till skott med att reservera för att låna vid stadsbiblioteket. Vore antagligen läge för det snart.

Resten av ev. önskemål som inte finns på biblioteket är antecknade på preliminära läsplaneringslistan, och dyker de inte upp på biblioteket lär de väl antagligen aldrig bli lästa. Mest nyfiken är jag på dessa: Det mesta är inte så viktigt av Mattias Kronstrand, och Anteckningar från en orolig planet av Matt Haig.


Japp, det var det det!


Favoritmeny har jag nog ingen. Skulle man slippa titta på prislappen borde en blodig biff (mörat, gräsbetat och absolut svenskt kött) sitta fint, till det hemgjord bearnaise och smörstekta vaxbönor. Sen räcker det med en liten kopp koffeinfritt kaffe (melatonin) och en ruta mörk choklad (teobromin), minst 90% kakaohalt skall det vara, därpå. Med det är jag nöjd.

Hemgjorda blodplättar var iofs inte heller så dumt, snabbt ihopmixad svartvinbärsglass (vispgrädde och fjolårets frysta svarta vinbär) efteråt. Järn och c-vitamin, sen mår man som en prins...essa.😊


Andras svar finns länkar till här


26 kommentarer:

 1. Låter verkligen gott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sannerligen. Men helt kött är dock rysligt dyrt, köttfärsbiffar funkar ju det med. Blodmat är alldeles för undanskuffat, något som definitivt var mer naturligt förr än idag att tillaga. Men försäljningen av kosttillskott lär nog gå bra...

   Radera
 2. Spännande önskelista, äter köpt blodkorv ibland med lingon.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Blodkorv har jag aldrig sett i någon livsmedelsaffär, kanske vanligare i södra delarna av landet?

   Radera
 3. Koffeinfritt kaffe?!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Japp! På kvällen. Koffeinfritt kaffe är positivt för sömnen (melatoninet gör det lättare att somna och hjälper fram den åtråvärda djupsömnen - som man av olika orsaker kan ha svårt att få). Kaffe med koffein har motsatt effekt, hämmar bildandet av melatonin. Koffeinfritt kaffe finns som Gevalia bryggmalet mellanrost, har inte sett något annat märke som har det.

   Radera
 4. Din lista är ju fina boktips! Tack!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varsågod! Roligt att kunna bidra. :)

   Radera
 5. Svar
  1. I morgon ska jag kolla upp vilken bok det kan vara. ;)

   Radera
 6. Har aldrig läst nåt av Philip K Dick så det vill jag verkligen göra. :) Future har jag oläst i hyllan, den låter i alla fall bra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Philip K Dick ett intressant författarskap. Vill försöka läsa mig igenom det mesta jag kommer över. Future låter verkligen spännande.

   Radera
 7. Det var ju roligt att du även hittade min fantasybok Dryader och Demoner :-) Ha det gott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jamenvisst, det var det ju! :) Kul att den fanns på biblioteket också.

   Radera
 8. Min historia verkar vara en intressant bok.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Läste ju Barack Obamas bok "Min far hade en dröm" när den kom ut, otroligt bra! Så känns ganska självklart att också vilja läsa Michelle Obamas historia.

   Radera
 9. blodplättar? trodde jag var något helt annat. har du inget gott med serotonin i?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Blodplättar var en vanlig maträtt förr, kanske var det vanligare på landsbygden. Lättlagat och gott med lingon och stekt bacon till, mitt recept finns på matbloggen. ;)
   Serotonin är en nedbrytningsprodukt som bildas från tryptofan (aminosyra) i kroppen. Tryptofan finns i t.ex. kalkon, kyckling, nötkött, lamm, vilt, lax, kolja, skaldjur, ägg, avokado, tomater, keso, hårdost (typ cheddar), kakao, valnötter, chiafrön, pumpakärnor, linfrön. Tror det räcker så. :)

   Radera
 10. Kött äter jag inte men choklad gärna och mer än en bit blir det nog ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Trist bara att det inte går att få tag på choklad med hög kakaohalt överallt, de flesta säljer bara den med högst 70%. Helst hade jag nog sett att det gick att köpa kakaosmör i vanliga livsmedelsbutiker, så man kunde göra sin egen choklad hemma.

   Radera
 11. Mörk choklad är gott. Men jag tycker 80 % räcker, sen blir den för bitter för mig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har testat choklad med 100% kakao, har nog fått lite rubbat smaksinne efter att ha slutat med socker, tyckte det där superbittra var gott! :o

   Radera
 12. Alltså blodplättar/pannkakor får mig att rysa. Åt det som barn och tonåring varje vecka. Farmor och pappa lagade det in i absurdum. Sorry, lite dåliga minnen bara.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dåliga minnen behöver man inte ursäkta! Förstår att man tröttnar på något man ätit för ofta, nog ganska vanligt. Blodplättar hade jag inte ätit förrän alldeles nyligen, hemgjorda med mandelmjöl (använder inte spannmålsmjöl) och vispgrädde. Blev oväntat gott för mig som inte smakat det förut. :)

   Radera
 13. Svartvinbärsglass låter väldigt gott! Allt det andra också. När det gäller böcker har Neil Gaiman stått på min vill-läsa-snart-lista alldeles för länge. Jag har bara läst hans illustrerade berättelser.

  SvaraRadera
 14. Jag är inte så förtjust i glass, folk tror jag är knäpp när jag säger det.

  SvaraRadera

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).