tisdag 19 februari 2019

Veckans topplista v. 8 – Starka kvinnliga huvudkaraktärer/verkliga personer

Dags för "Veckans topplista", som på tisdagarna varje vecka arrangeras av Johannas Deckarhörna. Såhär skriver Johanna denna gång:

"Dags för veckans topplista och den här veckan ska böckerna passa in på temat feminism, ett ämne som får allt större utrymme i litteraturen efter de senaste årens uppmärksammade #metoo-kampanjer. Vilka uttryck det tar sig i litteraturen varierar, och kanske vill du att just din topplista istället handlar om starka kvinnliga huvudkaraktärer. Tolkningen är fri."

Jämställdhet vill vi ju ha, feminism är jag inte säker på att jag helt begriper mig på. Finns det t.ex. maskulinism också? Var tvungen att kolla, och det fanns ju faktiskt - Maskulinism.😄 Alla är vi ju människor. Blir vi mer jämställda om man delar upp allting i feministiskt och maskulint, förskjuter värdet i olika riktning istället för att jämna ut det. Kanske blir jag klokare efter att ha läst era topplistor! Koncentrerar mig på starka kvinnliga huvudkaraktärer eller verkliga personer:
Jag är Malala av Malala Yousafzai (med Christina Lamb). Malalas kamp för flickors rätt att gå i skolan.

Dolores Claiborne av Stephen King. Stentuffa Dolores berättelse.

För att kunna leva av Yeonmi Park. Yeonmis flykt från Nordkorea.

Chanslös av Gail Carriger. Såhär skrev jag bl.a. i bokomdömet: ..."huvudkaraktären Alexia har stark vilja, är rättfram, klartänkt, tar plats, låter sig inte duperas, är inte det minsta fåfäng, drar sig inte för att sticka ut och vara annorlunda"...

Raya av Henrik Johansson. Raya går på vikariat som ugnsskötare vid bagerifabriken Perita. Ur bokens innehållsbeskrivning: "Raya är en bok som tar avstamp i det moderna arbetslivet med sina osäkra anställningar, samtidigt går den att relatera till #metoo-rörelsen och dagens debatt om att inskränka strejkrätten."

Stenhuggarens dotter av Ewa Klingberg. Den starka karaktären Sissela, stenhuggaren Konrads dotter.

Bokserien Väringasagan: Svekens tid, Fruktans tid och Föreningens tid, av Leif Selander. Såhär skrev jag bl.a. i en recension: "De mest framträdande kvinnliga karaktärerna tecknas som självständiga och intelligenta med stark vilja och kraft för att försöka styra ödet i den mån deras situation gör det möjligt". Ylva är en huvudkaraktär som hör till dessa i hög grad.


Andras topplistor finns här


8 kommentarer:

 1. Starka kvinnliga huvudkaraktärer är en bra vinkling på feministtemat, tycker jag men jag har inte läst någon av dina böcker. Raya finns i min läslista. Bra att bli påmind.

  SvaraRadera
 2. intressant lista, ord kan ju tolkas olika... läst en bok av Carriger, tyckte om den.

  SvaraRadera
 3. Dolores Claiborne är en riktigt bra bok som ju borde passa det här temat.

  Jag är inte heller helt säker på att jag förstår ordet feminism, det antyder ju på något sätt en övervikt åt ena hållet, precis som maskulinism fast åt andra hållet. Snedfördelning är inte bra så jag satsar på humanism :)

  SvaraRadera
 4. För att kunna leva vill jag läsa!

  SvaraRadera
 5. Släkten-serien tycker jag mycket om.

  SvaraRadera
 6. har läst flera av dessa, men inte Carriger som står i min hylla

  SvaraRadera
 7. Jag har läst två av dina böcker, jag fattar inte heller vad feminism är.

  SvaraRadera
 8. Malalas bok skall jag nog läsa någon gång.

  SvaraRadera

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).