måndag 25 februari 2019

"Vi gör ingen stor sak av det här - samlade absurda betraktelser" av Anders Tempelman

Vi gör ingen stor sak av det här - samlade absurda betraktelser av Anders Tempelman. Lava förlag. Bokus | Adlibris | Cdon | Akademibokhandeln. Läste boken som bibliotekslån (häftad). ISBN: 9789188529800

"En samling roliga och bisarra berättelser i gränslandet mellan lögn och sanning.
   Han har Obama hemma på en fika, spelar frisbeegolf med Påven, tröstar Dalai Lama och råkar drämma en burk med honung i ansiktet på Meryls Streeps barnbarn. Andra gånger är han snubblande nära verkligheten och går loss på fenomen som irriterar honom. Det kan börja med ett sms eller en världshändelse. Oftast vet man inte vad som är självupplevt och vad som är påhittat.
   Med sitt yrkeskunnande som manusförfattare tar han oss med in i skeenden som ibland kan vara tänkvärda och samhällskritiska, men alltid skildrat med en drastisk humor. Det här är boken du tar med på en resa när du vill ha sällskap utan att behöva ta dig igenom en hel roman, men ändå vill göra ett intellektuellt intryck. Det här är boken du ger bort i present, när blommor eller en flaska vin inslagen i folie inte riktigt gör jobbet. Vi gör ingen stor sak av det här är en rolig, bisarr och träffsäker bok om vår galna värld."

Korta och effektiva berättelser, i snygg luftig komposition, som får dig att skratta eller åtminstone le... brett. Det är absolut bisarrt och väldigt eget, ganska ofta elakt och inte alls PK på något sätt. Visst, världen är galen, man kan deppa ihop fullständigt över hur dysfunktionellt och irriterande så mycket är eller så kan man skratta åt eländet. När allt däremellan känns vardagsgrå och trist, läs då dramaqueen Anders Tempelmans små pikanta historier, biblioterapi till dig själv eller varför inte till någon du vet behöver det?

Bokomslaget med aposteln Tomas ("tvivlaren"), som jag nu förstått det skall föreställa, får mig att tro att boken är något helt annat än vad det är. Kanske inte så lockande (för en agnostiker som mig), men det är ju innehållet som räknas. Och ja, innehållet är utmärkt, det är påhittigt, träffsäkert, dramatiskt, pinsamt, helgalet och underbart kul! Mer Tempelman till svenska folket. Tack.

Tidigare blogginlägg om boken finns här (smakbit).

Betyg: 4/5

Andra bokbloggare om Vi gör ingen stor sak av det här:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).