torsdag 7 mars 2019

Helgfrågan v. 10

Mias bokhörna arrangerar inför varje veckoslut helgfrågan. Denna vecka har vi fått nöjet att klura ut svaret på detta:

"Hur viktigt är det att man gillar huvudkaraktären i en bok?"

För mig är det nog ganska viktigt att jag åtminstone känner någon sorts sympati med i varje fall en av huvudkaraktärerna. Orsaken till att böcker blir oavslutade beror nog ganska ofta på just detta, att det inte finns någon att gilla eller som väcker min medkänsla på något sätt. Tvingar mig numera inte att fortsätta en bok jag inte ens tycker är okej, oavsett orsak, högst 150 sidor blir lästa i ett sådant fall, sen ger jag upp. Vad gör man inte för sinnesfriden?😄 På det viset blir det inte många ettor i betyg från mig, har dessutom blivit allt bättre på att välja böcker som passar.

Mitt stående exempel på bok där jag absolut ogillade huvudkaraktären m.fl., m.m.: American psycho av Bret Easton Ellis. Iofs klarade jag inte av att läsa mer än 125 sidor, så grymt vidrig (insett att högkänslighet säkert spelar in). Någon som gillat den och kan förklara det för mig? Hur klarar man av att läsa sådant? Donald Trump nämns av psykopaterna i boken minst två gånger (så långt jag nu kom), i beundrande ordalag... Boken utkom 1991.Andras svar finns länkar till här


11 kommentarer:

 1. American Ps har jag valt bort för evigt ... betydligt trevligare att läsa om folk man förstår sig på!

  SvaraRadera
 2. grymma vidriga elaka böcker gillar jag inte.

  SvaraRadera
 3. Platta karaktärer kan få även mig att sluta läsa.

  SvaraRadera
 4. Jag kan fortsätta att läsa en bok även om jag inte gillar huvudpersonerna, då är det värre om jag upplever berättelsen som oengagerad eller platt, banal, förutsägbar. Men ofta blir slutbetyget mycket lägre om jag inte har kunnat identifiera mig med någon i boken eller åtminstone sympatisera med dem.

  SvaraRadera
 5. jag såg nog (större delen av) filmen American psycho. den var ju förfärlig. men om jag minns rätt tyckte jag att huvudpersonen var väldigt tragisk. boken läste jag aldrig. tror till och med att jag gallrat den nu. måste absolut inte gilla huvudkaraktären i en bok bara hen är väl skildrad

  SvaraRadera
 6. American psycho har jag inte läst, sett lite av filmen. Komplexa karaktärer kan vara intressant men blir det för vidrigt så får det vara. Det finns ju så mycket böcker att läsa så jag ger också upp om det är en bok som inte funkar.

  SvaraRadera
 7. Jag läste American Psycho när den kom. Minns bara att den var bisarr måste jag säga så jag kan inte förklara :-)
  Jag behöver nog inte gilla karaktären, det beror på andra saker om jag slutför en bok eller inte.

  SvaraRadera
 8. American Psycho har jag inte läst och kommer inte att läsa.

  SvaraRadera
 9. Jag har sett filmen när jag läste en kurs i filmvetenskap och jag ryser när jag tänker på hur mycket som måste ha lämnats därhän. Men den var intressant att analysera som fenomen.

  SvaraRadera
 10. Jag undrar om inte den var med på min bucketlist 🤔

  SvaraRadera
 11. Jag vill gärna kunna sympatisera med någon i boken men det behöver inte vara huvudpersonen.

  SvaraRadera

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. :)