fredag 29 mars 2019

Helgfrågan v. 13

Mias bokhörna arrangerar inför varje veckoslut helgfrågan. Mia skriver:

"Vad tycker du om att allt är centrerat till huvudstaden? Blir du lite småsur ibland med?
Bonusfråga: Vad tycker du om sopsortering?"

Det mesta centreras alltmer till Stockholm (och utgår från ett storstadsperspektiv). Resten av landet verkar inte så värst viktigt längre, landsbygden ännu mindre, glesbygden allraminst. Gäller ju inte bara det som rör kultur. Lär inte bli annorlunda med den politik som förs. Undrar just hur politikerna tänker kring hur landets egna energi- och livsmedelsförsörjning skall klaras av i en eventuell krissituation? I ett sånt läge skulle de flesta förstå varför det är så viktigt att ta till vara de resurser som finns inom landet, hela landet. Vad gäller kultur tycks bibliotek och bokhandel engagera sig mycket för att få till olika evenemang och liknande här på orten. Inget jag själv dock kan delta i, har svårare hörselproblem p.g.a. sjukdom. Har heller inte dessförinnan varit så värst intresserad av sådana kulturevent, hade jag varit det skulle det kanske ha lockat att bo i en stad. Aldrig känt den lockelsen, inte i några avseenden.

Bonussvar: Att sortera glas, metall och tidningar känns som en självklarhet. Tillgänglighet av insamlingskärl för detta är bra, finns vid livsmedelsaffär (tiggare använder dessa behållare till att fiska upp användbara sopor ur, visst är det ganska tragiskt hur det har blivit?). Kastar såklart heller inte batterier, glödlampor o.dyl. i hushållssoporna, men insamling för detta finns inte lika tillgängligt, ganska dumt. Sorteringskärl för matavfall skall snart ställas ut härikring. Ännu en plastgrej ute vid uppfarten som skall försöka förankras vintertid när det stormar, så den inte blåser ut i vägen. Undrar just om Kajsa katts mus- och sorkrester skall sorteras som matavfall, eller om det är okej att fortsättningsvis förpassa dessa kvarlevor via ett kast till sällare marker som tidigare? Saknar dessutom grovsophämtningen. Har varken stor bil eller dragkrok för släpvagn. Blir inte av med trasiga möbler längre. Problem, problem, problem...


Andras svar finns länkar till här


6 kommentarer:

 1. publik behövs ju också... men visst är det tråkigt att svt visar mest saker som händer i huvudstaden. Många mataffärer har insamling, det är bra.

  SvaraRadera
 2. Vi har det "lyxigt" i bostadsrättsföreningen med ett rum för återvinningssopor. Där kan man också lämna glödlampor och batterier! Och så beställer föreningen container för grovsopor en gång om året.

  SvaraRadera
 3. Har det bra när det gäller vissa sopor som papper, plast, batterier, glas, glödlampor men lite bökigare när det gäller större även om min förening gör insatser med container. Men vissa saker måste en transporters själv och utan bil så blir det bökigt.

  SvaraRadera
 4. Jag håller med dig i första frågan! Bor på en liten ort och vi är ju inte så viktiga. :( Annars är det bra med källsortering just där jag bor, minus bara att vi inte får någon grön påse utdelade. Men det kommer väl. Ha en trevlig helg! :)

  SvaraRadera
 5. Sedan tror jag att jag nog inte gått på mer bara för att det skedde. Intresset måste finnas och det finns inte alltid. Kanske någon mer ungdomsförfattare skulle kunna ta sig utanför Stockholm och utanför skolbesök. Tänker jag.

  SvaraRadera
 6. Jag har ingen stor bil så vissa saker kan bli svårt att få iväg till soptippen.

  SvaraRadera

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).