tisdag 12 mars 2019

Kulturkollos veckoutmaning: "Det allra bästa av Stephen King"

Kulturkollos Veckans utmaning handlar den här gången om att utse bästa Stephen King-boken och bästa Stephen King-filmatiseringen. Vilket naturligtvis kan tyckas omöjligt. Men nåväl, jag gör ett försök. Deltar gör vi genom att svara på vår egen blogg eller i kommentarsfältet hos Kulturkollo här.

Läste i stort sett allt av Stephen King under tonåren (80-talet). 2014 blev året då jag återupptog King-läsandet. Fick därefter något slags besynnerligt behov av att skriva om det jag läst (Under kupolen), så varför inte på en blogg? Precis så gick det till då den här bokbloggen kom till. Tänk vad "lite" King kan göra! Året därpå fick jag mina allra första recensionsexemplar, fyra av Stephen Kings klassiker i nyutgåvor som storpocket (Albert Bonniers Förlag). Av dessa blev Dolores Claiborne en ny favorit, och Årstider (tidigare böcker med titlar: Sommardåd och Vinterverk) en trevlig omläsning.

Okej, här kommer dom; bästa nu, då och kanske fortfarande (vad som citeras nedan är hämtat från baksidestexter):Bästa bok läst på 80-talet (ej omläst i nutid, så ingen garanti för att det håller fortfarande): Varsel

Bild lånad hos Följeslagarna
"När Jack Torrance får ta hand om Overlook Hotel se han det som den stora chansen. Han är misslyckad som författare, har fått sparken som lärare, är på väg utför. Hans hustru Wendy ser det som sista chansen att hålla samman familjen. Och den femårige sonen Danny...
Overlook Hotel påstår sig vara vackrast belägen i världen. Men det är en skönhet som ruvar på minnen av blodsdåd som förövats där för länge sedan, och minnena materialiserar sig, blir till hot mot de levande. Det är som de legat där och väntat just på familjen Torrance...
Och kanske mest på Danny. För Danny är synsk och kan ensam se ohyggliga scener, scener som ligger långt bortom en femårings fattningsförmåga. Och det är framför allt Dannys kropp och själ som den onda makterna sträcker sig efter..."
Bästa bok läst innevarande 10-tal: Dolores Claiborne

Bild lånad hos Albert Bonniers Förlag
"Jag ger blanka fan i nåt som du har fått av den där rika subban, säger han, och jag ger blanka fan i solförmörkelsen med. Jag har sett mörker förut. Det blir mörkt varenda förbannade kväll. Dolores Claiborne har något att berätta. Hon förhörs av polisen efter Vera Donovans plötsliga död - den rika, invalidiserade gamla damen som Dolores vårdat så länge. Alla vet att de två kvinnorna inte alltid varit sams, och dödsfallet döljer en hel del mysterier. När Dolores nu möter rättvisan har hon dock långt mycket mer att komma med: en livshistoria, en bekännelse och ett försvar. Poliserna som leder förhöret om Vera Donovans frånfälle får också höra vad som egentligen hände under den stora solförmörkelsen trettio år tidigare, dagen då Dolores man Joe dog. Dolores Claiborne, som kom ut 1992, är en av Stephen Kings mest övertygande romaner. Det är berättelsen om ett äktenskap där en psykisk terror satt sin klo i tillvaron och alla gränser överskridits."
Bästa film sedd på 80-talet (har sett om den, så gillar den garanterat fortfarande): Stand By Me. Först läst som Höstgärning i boken Vinterverk - Två berättelser:

Bild lånad hos Följeslagarna
"Det är en stekhet sommardag när Gordie, tolv år, och hans tre kompisar Chris Chambers, Teddy Duchamp och Vern Tessio, ger sig ut på en 5-milavandring längs järnvägen från Castle Rock till Harlow för att titta på den döde Ray Brower som har varit försvunnen i mer än tre dygn. Pojkarna har fått reda på att upptäckten av liket hemlighållts av Billy Tessio, äldre bror till Vern, och hans råbarkade kompisar. Under sin vandring råkar Gordie och hans gäng ut för många farliga äventyr: en rasande hund, blodiglar, störthagel och framrusande godståg. Samtidigt tar pojkarna ett stort kliv mot en väntande vuxenvärld. 
Höstgärning är en stark och omisskännlig Kingberättelse med tydliga självbiografiska inslag."
Bästa film sedd innevarande 10-tal (inte läst boken): Köplust

Bild lånad hos Ginza
"Castle Rock är en småstadsidyll där alla känner alla. Men en dag kommer en främling till staden, en charmerande herre vid namn Leland Gaunt. Nyfikenheten känner inga gränser när han öppnar en antikhandel. Där hittar folk just det de alltid har drömt om till ett billigt pris och snart sprider sig köplusten likt helvetets eldar genom staden.
Men i takt med butikens framgångar ökar också våldet bland invånarna. Goda grannar är plötsligt inte så goda längre och den ena oförklarliga olyckan efter den andra inträffar. När till och med Sheriff Pangborns fästmö tappar all besinning, inser han varför Gaunt kan erbjuda så överkomliga priser. Det är inte pengarna Gaunt vill åt, det är deras själar!

Max von Sydow gestaltar den diaboliske Gaunt. Ett område han är van vid."
1 kommentar:

  1. Å så många bra tips, tack, jag lägger dem till listan. Det är så oerhört intressant det där med vad Stephen King gör med oss, hur engagerande han är. Jag har faktiskt inte läst Varsel, men det är definitivt en bok som ligger högt upp på min lista.

    SvaraRadera

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. :)