onsdag 24 april 2019

"Disekvilibrium" av Oskar Källner

Disekvilibrium av Oskar Källner. Fafner Förlag. Köplänkar: Bokus | Adlibris | Cdon | Akademibokhandeln. Läste boken som recensionsexemplar (häftad). ISBN: 9789188861184

"Sju noveller som sträcker sig mot en avlägsen framtid, skär genom parallella dimensioner och landar i förunderliga verkligheter. 
"Som blixtnedslag ur en möjlig framtid. Det är mörkt, vackert och omtumlande tankeväckande."- E. P. Uggla 
Noveller som ingår:
- Mama Sema
- Sten mot sten
- Casus belli
- Vägen till stjärnorna
- Järn-Hans
- Den ovana känslan av verklighet
- Dödens ängel"


Klart underhållande blandning med både kortare och längre noveller, utmärkt bredd och variation. Hittills den bästa novellsamlingen jag läst inom svensk fantastik, lysande helt enkelt. Två av novellerna hade jag läst tidigare, båda dessa uppskattades faktiskt mer nu än första gången de lästes, så kan det tydligen också vara. En karaktär från en tidigare läst novell dök dessutom upp i en ny historia.

Med humor och allvar fängslar dessa noveller som både roar och väcker tankar, berättelserna bjuder rakt igenom på spänning, dramatik och ett anpassat språk som ger ett härligt flyt i läsningen.

Några ord om de sju i samlingen ingående novellerna:

Mama Sema: Tror faktiskt det här blev min favorit. Det är berättelsen om mäktiga artificiella intelligenser som på ett annorlunda sätt fått inflytande över människorna i en fjärran framtid, som med tvivel och hopp står och väger inför ett kommande kaos. I centrum för handlingen står den gamla modiga kvinnan Mama Sema, som med sin perceptionsförmåga blir utvald som gudarnas orakel.

Sten mot sten: Humoristisk typ av välskriven steampunk-novell som ingen göteborgare bör missa känner jag. Den kaxiga stadsstaten Götheborg är knutpunkt för handel och högteknologi i denna alternativa värld. "Större Britannien" upplever sin makt hotad och går till angrepp med en armada av luftburna ångfartyg. Den mindre men listiga försvarsstyrkan förhandlar med den brittiska befälhavaren som erbjuds en speciell gåva. Rolig historia med överraskande sluttwist.

Casus belli: En actiondriven novell där kraftfulla superhjältar och förorättade superskurkar (med hämnd i sinnet) driver upp tempot och konfronteras. Gränsen mellan svart och vitt blir flytande. Esperverket (svensk myndighet som kontrollerar och auktoriserar personer med superkrafter) och superhjälten Järnsyrsan återkommer här från novellen Memento mori, tidigare läst i antologin 13 svarta sagor om superhjältar (Swedish Zombie). Men här möts karaktären alltså på nytt i ett helt annat sammanhang. Såsom noveller ofta gör, leder de ofta till andra böcker, Casus belli fick mig att även vilja läsa 13 svarta sagor om superskurkar.

Vägen till stjärnorna: Mörk och märklig post-apokalyptisk dystopi med bra beskriven småkuslig atmosfär, en historia som lämnar ett öppet slut och olösta gåtor. Någon slags fanfiction-version i novellform av Metro 2033, där handlingen är förflyttad till Stockholms tunnelbanesystem. Idéerna till de olika bildade samhällena var klart underhållande. Första och andra delen i Metro-serien av Dmitrij Gluchovskij blev ju synnerligen uppskattade av mig, och den här förkortade och försvenskade versionen var bättre än jag minns från första gången den lästes (skrev då såhär). Håller till viss del med mitt dåvarande jag, inte helt nöjd med slutet. (Novellen lär ha blivit skriven till en Metro 2033-tävling som arrangerades hösten 2011)

Järn-Hans: Fantasifullt och sorgligt, verklighetsflykt i en söndrad och empatilös värld. Lyckad fusion mellan dyster framtidsvision och gammal saga (sagan om Järn-Hans ligger i botten). Den deprimerande skröpliga verkligheten vsv den "livsuppehållande" fantasivärlden... en intressant och annorlunda novell, tänkvärd på många sätt.

Den ovana känslan av verklighet: Lätt och lekfullt rolig novell där en fältarbetare för Dimensionsverket plötsligt vaknar upp i en okänd dimension, blir vän med en sjungande myrslok samt möter diverse underliga varelser och hinder på vägen. Hur hamnade hon där? Något för var och en att ta reda på. Smågalet lustig historia; ung, äventyrlig och fängslande. Samlingens stiliga bokomslag (stort plus där!) illustrerar så bra den här rätt så knasiga novellen.

Dödens ängel: Kyrkans cyborginkvisitor Marta Hammarfeldt har genom sin riddarorden uppgift att bekämpa varulvar, vampyrer och ghuler (likätande onda andar). En miss gör att några varulvar lyckas ta sig förbi henne i säkerhetskontrollen och smita från jorden ut mot stjärnorna. Marta startar en jakt för att förhindra att smittan får spridning ut till andra planeters kolonier. Spännande uppslag till berättelse, gillar hopkoket av nytt och gammalt (teknologi, litteratur, kultur och historia). Rymdhissen var minnesvärd! Imponerande att i kort novellform få ihop ett såhär intressant världsbygge med stämningsfulla miljöbeskrivningar, och en spännande story. Läst novellen tidigare i novellantologin Bortom portalen 2.

Sammantaget är berättarglädjen tydlig överlag, oavsett om där finns en djupare mening bakom eller en humoristisk lekfullhet. Disekvilibrium var ett sant nöje för mig att läsa och rekommenderar den varmt, både för de som är helfrälsta anhängare till olika sorters fantastik och för alla andra modiga som vill testa något nytt. Har sagt det förut och säger det igen - den här sortens mixade novellsamlingar är helt suveränt för den som vill känna sig för utanför invanda litterära genrer. Äventyren, världarna och varelserna väntar på dig mellan pärmarna.

Tidigare blogginlägg om boken finns här (smakbit).

Betyg: 5/5

Andra bokbloggare om Disekvilibrium:
Tusen sidor


2 kommentarer:

  1. Japp, den här måste läsas. Den får nog ta sig in som prio på den långa läslistan. :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Såklart! Prio ett på den. :)

      Radera

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).