söndag 21 april 2019

En smakebit på søndag: Jag Jaguar


Den här söndagen är det Astrid Terese med bokbloggen Betraktninger ~ tanker om bøker som förestår En smakebit på søndag. Mari och Astrid Terese turas om varannan helg att stå som värdinnor för dessa smakbitar som vi hämtar från böckerna vi läser. På så vis blir det fina boktips varje söndag.

Hämtar idag smakbit från en igår utläst bok: Jag Jaguar av debuterande Fredrik Höjing. Romanen, som beskrivs befinna sig i gränslandet mellan äventyr och magisk realism, lyfter fram frågor om jaget och identiteten. Sidan 83-84:

"Efter vad som känns som en halv minut förstår jag att mina lungor inte drar in luft som de ska. Jag drar ett panikartat andetag och slås av tanken att jag drabbats av ett okänt tillstånd där ens automatiska andning satts ur spel. Tänk om jag för alltid måste påminna mig om att andas?
   – Vi ser vår egen skörhet, fortsätter han. Hur utelämnande vi är till en oförutsägbar värld, en plats utan ordning, där kaos skriver lagarna. Kosmos välordnade helhet ligger antingen bortom vår begreppshorisont eller så är det en spirituell konstruktion för att ge oss metafysisk trygghet så att saker och ting hänger ihop trots att vi inte förstår hur. Det verkar som att det är lättare att tro på en förnumstig, godtycklig gud som skapat den bästa av världar för oss att odla vår egen trädgård i, än att acceptera att vi lämnats ensamma i en oändligt stor guldfiskskål, som när som helst kan falla i golvet.
   Mina tankar försöker ta fart igen, försöker förstå vad mannen säger. Rädslan studsar fram och tillbaka mellan mina neuroner, ner i magtrakten och ut i tårna."

En riktigt bra bok, ännu inte utgiven, men snart. Recension här på bloggen kommer i samband med boksläpp, exakt datum vet jag inte än. Vad jag bl.a. reagerat på när det gäller bokens språk är att ordet "man" ersatts med "en", lite smått förvirrande innan man (hoppsan!) har vant sig. Vad jag förstår skall pronomenet "en" ha börjat användas i stället för "man" av de som är genusmedvetna. Tydligen hänger jag inte riktigt med där. Upplever det lite knepigt när man (ojsan!) förväxlar det med räkneordet "en" i vissa meningar. Någon annan som har tankar om detta?

Vill man veta mer om romanen finns utförligare info i ett tidigare blogginlägg här.

animated-easter-chick-image-0050
God fortsättning på påsken!


Andras smakbitar finns idag här


22 kommentarer:

 1. tack för smakbiten, ny bok för mig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja den är sprillans ny för i vår, romandebut dessutom. Sånt är alltid extra spännande.

   Radera
 2. Tack för smakbiten. Verkar vara en lite annorlunda bok.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hmm, ja, ganska mycket annorlunda egentligen. ;) Gillar särskilt hur det äventyrliga i Amazonasdjungeln beskrivs.

   Radera
 3. okänd bok för mig. tack för smaketiten! jag använder gärna en i stället för man. någon gång ibland blir det svårt, men för det mesta fungerar det jättebra

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske en vanesak att läsa det i skrift. Upplever det fortfarande som något tillhörande talspråk, lite typ lantligt sådär ("jajamensan, en gör ju det"). :D
   "Hen" är också ett nytt ord jag har svårt för, tänker bara på en höna när jag läser det i en text... förut kunde ju i vissa sammanhang "denne"/"dennes" användas i samma syfte, undrar vad det var för fel på det ordet?

   Radera
 4. Jag misstänker att jag skulle bli schizofren och totalt förvirrad av denna märkliga historia! Men kul med nya grepp, tack för smakbit och god fortsättning på påskhelgen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fick lite vibbar av Dostojevskijs Dubbelgångaren med denna. Men bara till viss del naturligtvis. Gillar lite smått förvirrande och märkliga historier tror jag. ;)

   Radera
 5. Tack för smakbiten! Har läst flera böcker det senaste där man ersatts med en. Är inte helt övertygad ännu, men börjat vänja mig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man... en gör nog det, vänjer sig alltså. :)

   Radera
 6. I början trodde jag att väldigt många plötsligt börjat skriva på dialekt när "en" dök upp. Till slut fattade jag. Själv använder jag "man" :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo precis, det tog ett tag innan man insåg att det var något allmänt vedertaget.

   Radera
 7. Tack för smakbiten! En gul bok passar bra till påsk :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jamen visst passar det bra! :)

   Radera
 8. Jag anser mig själv vara hyfsat genusmedveten men har inte anammat bruket av en, ännu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Känns som det sitter långt inne än att ersätta man med en... ibland fungerar det ju liksom inte så bra, i vissa sammanhang.

   Radera
 9. Tack för smakbiten. Jag använder "man" utan att tänka på att det är förknippat med ett kön i den användningen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gör inte heller den sammankopplingen då ordet används på det sättet.

   Radera
 10. Ny bok för mig, tack för smakbiten! Använder ofta en istället för man och tycker det går ganska bra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, iofs går det säkert ganska bra, ofta är ju inta alltid, d.v.s. ibland passar det bättre att använda just "man", så kanske det ena inte behöver utesluta det andra är min tanke.

   Radera
 11. Den låter intressant, fick förfrågan ang den boken men hade inte tid att läsa den just nu. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men läs den när du får tid, den går ju väldans snabbt att läsa (men får mycket "sagt" på dessa bara drygt hundra sidor)! :)

   Radera

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).