torsdag 4 april 2019

Helgfrågan v. 14

Mias bokhörna arrangerar inför varje veckoslut helgfrågan. Mia skriver:

"Just nu dignar bokhyllor i nätbokhandel och vanliga bokhandeln av böcker om hur du ska äta för att må bra. Vad tycker du om denna typ av böcker? Bonusfråga: Vad är ditt bästa hälsotips?"


Är väl strålande att det finns ett brett utbud av sådana böcker. Tyder ju på att folk är intresserade av att försöka må så bra som möjligt i de liv de har att leva med.

Vad jag inte fattade var varför så många plötsligt blev arga på varandra om de hade olika upplevelser av vad för sorts matval som gav välmående. Så var det ju inte förut. Men författaren Martina Johansson rätade nog delvis ut frågetecknet kring detta i boken Beroendehjärnan (verkar inte ha en sådan hjärna själv som tur är, skönt att slippa bli arg på hur andra äter eller inte äter t.ex. ...).

Kost i relation till hälsa och klimat/miljö verkar ha blivit känsligare än politik numera. Voj, voj.På bonusfrågan kanske man kan svara såhär:

"Äta litet, dricka vatten,
roligt sällskap, sömn om natten,
käckt arbeta, lägligt bo,
stillhet någon tid på dagen,
det är lagen för min hälsa och min ro."

Olof von Dahlin (1708-1763)

Nåja, skalden blev visserligen inte så särdeles lastgammal, trots sina råd i dikten "Nögd lefnad" (Nöjd levnad). Så lite missnöje emellanåt kanske inte skadar.😜Andras svar finns länkar till här


14 kommentarer:

 1. det enkla typ Dahlin är strålande.

  SvaraRadera
 2. Det är dumt att bli arg på hur andra äter, vill man äta socker får man göra det. Men det har blivit mer debatt kring maten tycker jag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ganska orimligt hätsk debatt emellanåt, finns ju egentligen massor av viktigare saker i dagens samhälle att debattera.

   Radera
 3. men många tar sig rätten att klandra andras val av mat nu för tiden. särskilt viktigt med varierad mat till barn

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis, tycker det är himla trist att så många försöker klandra och slå ner på andras matval. Blir lätt osakligt. Mat till barn är ett kapitel för sig, vetenskapsjournalisten Ann Fernholm är duktig på den biten.

   Radera
 4. Ja kosten har blivit något man kritiserar. Känns som om det hänger ihop med att man tror att det finns ett rätt och ett fel.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alla tror på sitt, och en del anser säkert att de sitter inne med den enda ultimata sanningen, för alla, eller åtminstone för flertalet. Sen finns ju då alltså detta med beroendeskapande livsmedel, förklarar varför en del blir så orimligt irriterade om någon inte äter sockriga saker...

   Radera
 5. Det är mycket diskussioner om mat, miljö och hur en ska leva, resa nu. Det kan bli snedvridet om det blir pekpinnar av det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som upplagt för whataboutism och demokratur.

   Radera
 6. Det är konstigt att en inte får äta vad en vill. Det är väl inte så att alla kan äta allt. Som matallergiker tänker jag att det är konstigt att jag inte kan äta det som gör mig frisk.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Var och en måste nog gå den jobbiga vägen, d.v.s. att på egen hand komma fram till vad som funkar för en själv. Men böckerna kan ju ge inspiration och vägledning, finns ju både sånt som man kan ta till sig och sånt att förkasta, helt individuellt det där.

   Radera
 7. Det låter ju väldigt konstigt att Dahlin inte levde länge, men kanske han inte alltid följde sina egna råd?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ha ha, nej man vet ju inte hur många "Cheat Days" han tog sig i lönndom. :D

   Radera

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).