lördag 27 april 2019

"Pärlorna" av Agnes Vittstrand

Pärlorna av Agnes Vittstrand. Fafner Förlag. Köplänkar: Bokus | Adlibris. Läste boken som bibliotekslån (e-bok). ISBN: 9789188861191"Mare vill inte dränka människorna, men hon måste. Hennes far Triton styr haven med järnhand och kväser varje tillstymmelse till egen vilja. För att inte förlora sig själv flyr Mare. Med uråldrig blodsmagi tar hon sig upp på land, men priset är högt. Hon måste lämna sina systrar och sin röst. Människornas värld är obegriplig, full av betong, maskiner och kalla ansikten. Samtidigt är Triton rasande, han vill till varje pris ha tillbaka sin dotter. Då får Mare hjälp från oväntat håll.

Pärlorna är en modern, grym version av den klassiska sagan av H.C. Andersen."
Väldigt brutal och oerhört fantasifull novell, nästan i mesta laget för min del. Iofs inte läst den klassiska sagan av H.C. Andersen, så kan inte jämföra.

Men för dig som gillar det blodigt köttiga, rotande och karvande med kniv i levande vävnad - go for it!

Kanske är det sen annorlunda bland detta havslevande folk, men att en far kan vara så grym mot sin dotter... är det trovärdigt? Nja, egentligen är det nog inget jag själv kan förstå, varken om sådant sker på land eller i hav, i verklighet eller fantasysaga. För denna novell vill jag hellre se som fantasy än som science fiction (vilket den kategoriseras som hos nätbokhandlarna).

En okej novell, men inte riktigt i min smak. Om där finns någon sensmoral, såsom det ofta finns i sagor, får andra avgöra.

Betyg: 2/5


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).