måndag 29 april 2019

"Statsrådet och döden" av Bo Balderson

Statsrådet och döden av Bo Balderson. Bokförlag: Albert Bonniers Förlag + Piratförlaget. Köplänkar: Bokus | Adlibris | Cdon. Läste boken som bibliotekslån (inbunden + e-bok). ISBN: 9789189426238


"Trött på att läsa om livets ruskigheter och om olyckliga poliser?

Läs då om det levnadsglada och omätligt rika Statsrådet som lever lyckligt omgiven av hustru och 14 barn och har som hobby att lösa finurliga mordgåtor.

Här har en nobelpristagaränka dött lite väl hastigt i sitt ombonade sommarhus. Bland de misstänkta i skärgårdsidyllen finns en landshövding, ett justitieråd, en kirurgiprofessor och en konstnär.

Boken har av experter betecknats som en av de bästa deckare som skrivits på svenska vad gäller spänning, intrig och upplösning och naturligtvis som den roligaste!"Persongalleri:

Beata Gyllenstedt; änka efter nobelpristagare Gyllenstedt (litteratur)
Barbro Bylind; lärare och systerdotter till Beata
Magnus Cederberg; landshövding
Signe Cederberg; maka till Magnus
Krister Hammarström; professor och överläkare
Stellan Lindén; konstnär
Hugo Mattsson; justitieråd
Eva Ydberg; frånskild sjukgymnast

Benny Pettersson; poliskommissarie och tidigare elev till adjunkt Persson

Statsrådet
Vilhelm Persson; statsrådets svåger, adjunkt och berättare

Margareta; statsrådets maka och Vilhelms yngre syster


Denna komiska deckare är första delen i Statsrådet-serien och utgavs 1968. Uppföljande titel är Harpsundsmordet.

Böckerna och vilka årtal de gavs ut första gången (stryker vartefter över sådana som är lästa eller omlästa på nytt):

 1. Statsrådet och döden -68
 2. Harpsundsmordet -69
 3. Statsrådets fall -71
 4. Statsrådets verk -73
 5. Mord, herr talman -75
 6. Statsrådet sitter kvar -78
 7. Statsrådet i tiden -80
 8. Partiledarn avgår med döden -82
 9. Statsrådet och den utsträckta handen -83
 10. Statsrådets klipp -86
 11. Statsrådet klarar krisen -90

Det svenska statsrådet presenteras här för första gången som statsråd (såklart) samt far till fjorton barn. Företrädesvis ger han sig hän åt att lösa mordmysterier med (oftast ofrivillig) hjälp av sin svåger adjunkt Vilhelm Persson.

Historien utspelar sig på ön Lindö i Stockholms skärgård (här fiktiv ö) bland statsrådets sommarboende grannar, varibland statsrådet äger sommarstället Villa Björkero. Två av grannarna blir mördade och själva mördaren tycks vara någon inom området. Statsrådet tar itu med att besöka sina grannar, medförande ovillig svåger som ofta får tillfälle att känna sig djupt generad över statsrådets framfart och infall för att lösa fallet. Samtidigt pågår polisens utredning och adjunkten möter en tidigare stökig elev, nu i form av poliskommissarie.

En elegant och avancerad pusseldeckare som av många anses vara den bästa i denna serie kriminalromaner av Bo Balderson. Är troligen den bok i serien som tryckts i flest upplagor. Även Balderson själv lär ha ansett det vara hans bästa bok:

"Där gör jag nog något som ansetts omöjligt i en pusseldeckare. Jag visar hur mördaren bryts ner av sin gärning – i en lång monolog bekänner han sitt brott. Vi hör det, men förstår det inte. Läsaren ser också hur han gör ett första försök att döda sitt offer – vi ser det, men förstår det inte. Och med 32 andra ledtrådar visar jag vem mördaren är. Ändå kan mycket få läsare peka ut honom och lösa gåtan, innan statsrådet gör det."
– Intervju med Balderson i Svenska Dagbladet 21 september 2008

För mig var det andra gången jag läste boken, första gången var typ för 30 år sedan. Så det var ett tag sedan. Nu när jag läst serien lite mer baklänges, saknar jag den politiska satiren som tycks mer tydlig i serien längre fram. Annars håller jag fullständigt med författaren i det där intervjucitatet ovan. Mycket skickligt konstruerad mordgåta där själva upplösningen är på äkta Agatha Christie-manér med samtliga samlade och en LLS (least likely suspect) som överraskar. Trots att man borde ha fattat...

Kanske är det en del nostalgi som gjorde att jag ville läsa om statsrådsromanerna, att få göra den där tidsresan tillbaka till en enklare värld. Klart underhållande verklighetsflykt i oroande tider. Kan inte avgöra om senare generationer känner samma behållning av serien i sin helhet, men Statsrådet och döden tror jag nog de flesta kan uppskatta ändå.

Harpsundsmordet står på tur, också en tidigare läst bok.

Tidigare blogginlägg om boken finns här (smakbit).

Betyg: 4/5

Andra bokbloggare om Statsrådet och döden:
Stories from the city
Books ABC
Det här har jag läst


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).