måndag 20 maj 2019

Dagens bokpost: Sydafrikanskt vin - en annorlunda vinbok


Sydafrikanskt vin - en annorlunda vinbok
av Emil Boss


Stort tungt paket på posten idag, hade ingen aning om vad det var. Ja jösses, en vinbok... och jag som inte vet ett jota om alkoholhaltiga drycker, överhuvudtaget. Har alltid valt vatten, vanligt vatten, helst förstås vatten från egen brunn filtrerat i Brita-kanna (för att slippa alltför kraftig järn-bouquet😉). Så himla bra att det är mer socialt accepterat för unga idag att tacka nej till sådana drycker än vad det var när jag själv var yngre, då var man så himla annorlunda och konstig som tackade nej. Men vad gjorde det. Har alltid haft tanken om att jag själv har rätten att bestämma över hur jag på bästa sätt skall ta hand om min fysiska boning i detta livet, och där ingår varken alkohol, tobak eller liknande som folk sysslar med i den vägen.

Så hur löser jag det här nu då? Såg idag att det igår på söndagen(!) trillat in en mejlförfrågan om rec.ex. för boken, men hann alltså inte skriva svar och tacka nej förrän boken hamnade i postlådan idag. Så ett avsaknad av nej på stört tas alltså som ett ja. Oj då. Nåväl, är inte den som är den! Kommer att förpassa boken vidare till någon som har mer intresse än mig för ämnet, och därmed bättre kan lämna en vettig kortrecension, typ tre-ords-recension eller nåt, som en slags gästbloggare liksom. Det går väl bra? Först är det förstås bara att hoppas den påtänkta personen nappar på förslaget, förvarar boken i hyllan så länge.😊


Såhär beskrivs boken från förlaget:

"Sydafrikanskt vin är fantastiskt. Vem vill inte avnjuta en flaska pinotage till grillkvällen, en sauvignon blanc till det vegetariska eller varför inte en högklassig chenin blanc från Swartland i sin egen rätt? Den sydafrikanska vinvärlden genomgår just nu en spännande stilmässig utveckling. En ny generation unga vinmakare har gjort entré och revolutionerar hantverket. Men hur produceras egentligen vinet? Hur lever människorna som tillverkar det? Följ med författaren Emil Boss på en spännande resa i Sydafrikas vindistrikt.

Boken skildrar vinlandet Sydafrika med information om regioner, klimat, intressanta vinmakare och de senaste stiltrenderna, men den granskar också arbetsvillkoren bakom flera av Systembolagets storsäljare. Möt lantarbetarna hos berömda producenter som Robertson Winery, Groot Constantia, Leeuwenkuil och Van Loveren. Var hamnar pengarna från den svenska vinimporten? Vilket vin ska man egentligen välja om man värderar schyssta arbetsvillkor? Och hur ska vi vinkonsumenter agera nu när lantarbetarna kräver sin rätt - efter 300 år av förtryck?"

"Vem vill inte"... Jag vill inte! Udda fågel, men nån ska va de me.😀 Det där med schyssta arbetsvillkor tänker jag dock väldigt mycket på. Svårt att vara konsument med samvete, humanistisk inställning och rättvisepatos idag, oavsett vad för importerade produkter det gäller. Mycket vi inte vet, men har ansvar att ta reda på.


ISBN: 9186474737 | Releasedatum: 2019-05-25


Tack för rec.ex. Federativs förlag!


2 kommentarer:

  1. Man behöver inte vara vi konsument för att med behållning läsa boken. Den tar både upp sydafrikansk historia, förhållandena inom vinindustrin, vinarbetarnas fackliga kamp för människovärde, solidaritetsarbete i Sverige m.m. Mycket läsvärd.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Inget jag alls ifrågasätter. Passade dock över boken till någon som är mer kunnig än mig, blir alltså en gästbloggares recension som kommer att hamna här på bloggen så småningom, tror det blir bra! :)

      Radera

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. :)