söndag 26 maj 2019

En smakebit på søndag: Brev från en cell


Denna gråmulna söndag är det bokbloggen Flukten fra virkeligheten som återigen håller i smakbitarna. Genom dessa små textcitat hämtade från böckerna vi läser blir det bra boktips varje söndag.

Nu blir det frukost och sedan en stund med Brev från en cell av Henrik Johansson. Smakbitarna som hämtas från den helt nyutgivna boken kommer från sidan 175:

"Panik dyker upp i mitt huvud ibland. Senast när jag läste Vicekonsuln av Marguerite Duras. Vicekonsuln säger:
    ”Jag inskränker mig helt enkelt till att konstatera min oförmåga att på ett begripligt sätt förklara vad som hände i Lahore.”
    I förordet skriver Kristoffer Leandoer att vicekonsuln blivit så ursinnig över sin egen skam över orättvisan, att vissa har allt och andra inget, att han skjuter på dem som väckt skammen till liv hos honom, skjuter på de hungrade och nödställda av ilska över sin egen maktlöshet inför hunger och nöd.
    Jag är inte säker på att jag håller med om den tolkningen men i likhet med vicekonsuln kunde Panik aldrig förklara sitt våld, men till skillnad från Panik kunde vicekonsuln i alla fall förklara att han inte kunde förklara. Han hade ett språk."

...och sidan 183:

"En efter en öppnades dörrarna. Till slut var det hans tur.
    En storväxt vakt med rakat huvud tittade in. ”Hallå. Du är ju kändis!” Han vecklade upp en löpsedel, ”Reclaim The Streets” i mindre bokstäver, och sedan gigantiskt: ”AKTIVIST ANHÅLLEN FÖR BOMBGÖMMA”.
    Panik kände strupen snörpa ihop sig. ”Kändis?” Rösten höll knappt. ”Får jag hotellfrukost då?”
    Vakten log. ”Nä, men ska du ha kaffe eller te?”
    ”Kaffe.” Panik såg vakten vika ihop löpsedeln. ”Eller skit i det. Jag har slutat med kaffe.”
    Vakten stängde dörren och Panik släppte luften ur lungorna."

Förstår nog fortfarande inte riktigt det där med "Reclaim The Streets", om jag ska vara ärlig. Känns som ett slags sätt för bråkiga ungdomar att sätta skräck i sin omgivning, vara hotfulla, trakassera, skrämma bort folk och därmed visa sin makt, genom våld. För vad vill de egentligen? De tycks inte vara systemkritiska (eller?), verkar inte ifrågasätta politisk styrning (eller?). Trots att det finns hur mycket som helst att kritisera och ifrågasätta! Verkar bara vilja framkalla våld genom att provocera polisen, som ju försöker göra sitt jobb. Även i Malmö stad (där detta fiktiva drama utspelar sig år 2000) vill väl folk känna sig trygga med att gå utanför dörren? Är kanske för mycket "lantis" för att inte fatta sådant som händer i städerna. Men ändå. En vill ju i varje fall försöka förstå, betyder väl alltid något, så jag fortsätter läsa.

Mer bokinfo finns på Federativs förlag här.


Andras smakbitar kan man idag finna här


15 kommentarer:

 1. Henrik Johansson är bra, tack för smakbiten, Reclaim the streets-protester på riktigt finns i en bok om Göteborgshändelserna av Jörgen Gassilewski (2001).

  SvaraRadera
 2. Fattar inte heller den grejen. Åt vem ska de återta gatorna? Inte är det till vanligt folk i alla fall.

  SvaraRadera
 3. Tack för smakebiten. Trevlig söndag.

  SvaraRadera
 4. Tack för smakbiterna. Har nog inte heller förstått det där. Som jag förstått det så var de första i England inte alls våldsamma och var en miljögrej.

  SvaraRadera
 5. Säger nog som du, jag förstår inte det här heller riktigt. Men tack för intressanta smakbitar! :)

  SvaraRadera
 6. Jag har läst "Johanssons liv, arbetsglädje och återuppståndelse" och "Raya" av författaren, men den här boken kände jag inte till. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 7. Ett angeläget ämne, som man gärna vill förstå, det gör inte jag heller. Tack för smakbit, trevlig söndag

  SvaraRadera
 8. Tack för smakbiten. Ha en fin dag.

  SvaraRadera
 9. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 10. Läst en annan bok av författaren, den var intressant. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 11. Tack för smakbiten, ingen bok jag hört talas om förr.

  SvaraRadera
 12. Det var en okänd bok för mig. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 13. Jag bodde i Malmö år 2000 och var typ med på Reclaim the Streets eller något liknande. Vet inte riktigt heller vad syftet var. Jag skyller på min ungdom. Boken var oerhört snygg!

  SvaraRadera
 14. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 15. det var väl ett försök att återta gatorna från bilarna. det skulle vara något typ gatufest, men det blev ju något annat. tack för smakebiten! gillar Henrik Johansson, men jag har inte läst den här boken

  SvaraRadera

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. :)