lördag 25 maj 2019

"Kung liljekonvalje av dungen" av Maria Lang

Kung liljekonvalje av dungen av Maria Lang. Förlag: Norstedts. Köplänkar: Bokus | Adlibris | Cdon | Akademibokhandeln. Läste boken som bibliotekslån (inbunden). ISBN: 9789113091761

"I det trivsamma lilla Skoga i Bergslagen går en ung kvinna upp i rök dagen före sitt bröllop. Brudbuketten - en enorm kvast liljekonvaljer - vissnar, men snart dyker nyplockade blommor av samma slag upp. Kan de leda Christer Wijk till lösningen på det som visar sig vara ett ovanligt fantasieggande mordmysterium?"

Den här romanen vann titeln årets deckare 1957, och på sätt och vis kan jag förstå det. Första halvan av boken fängslade, andra halvan inte... lite tvärtom för hur det brukar vara alltså.

Välskrivet är det absolut, tyckte väldigt mycket om hur språket anpassades i dialogerna och tänker då särskilt på Gustava Eriksson, den gamla gumman i gårdshuset. Miljöbeskrivningarna kan man väl sen inte annat än kalla idylliska, med genuin gammaldags småstadskänsla samt en doft av försommar och liljekonvalj (bokens titel är f.ö. hämtad från Gustaf Frödings diktsvit "Strövtåg i hembygden" ur diktsamlingen Stänk och flikar). Huvudkaraktären, tillika "stadens mest omskrivna och omtalade son", Christer Wijk är som vanligt sympatisk och lätt att tycka om. Men berättelsen blir lite väl tilltrasslad och karaktärernas reaktioner/beteendemönster är inte alltid så värst trovärdiga. I början av boken finns en kartskiss över stadskvarteret där deckargåtan tar sin början.

I stora drag en hyfsat bra klassisk deckare av Maria Lang, kanske en av de bättre. Har långt ifrån läst alla böcker av författaren, det var dessutom länge sedan och min boksmak har förändrats ordentligt sedan dess.

Betyg: 3/5

Andra bokbloggare om Kung liljekonvalje av dungen:
Lottens Bokblogg
Bokhyllan i pepparkakshuset


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. :)