tisdag 28 maj 2019

"Sprickor i jorden" av Mariette Lindstein

Sprickor i jorden av Mariette Lindstein. Bokförlaget Forum. Köplänkar: Bokus | Adlibris | Cdon | Akademibokhandeln. Läste boken som recensionsexemplar (inbunden). ISBN: 9789137152943

"Tvillingarna Alex och Dani försöker återhämta sig efter att Dani kidnappades av en elitistisk sekt. De lämnar Sverige och flyttar till ett hus vid havet i Kalifornien, USA. Men det visar sig vara svårt att bygga upp ett nytt liv. Dani har fött en son, men traumat från sektens våld har förändrat henne och gjort henne kallare och svårare att nå. Samtidigt förtränger Alex det hemska som har hänt och lider av flashbacks. Mitt i allt detta finns Carl, Alex chef och älskare, som gör allt för att beskydda dem.

Men så en dag dyker en mystisk, karismatisk kvinna upp i deras liv. Hon påstår att hon arbetar med välgörenhetsarbete i en fråga som Carl brinner för. Och även Carl förändras.

Garantierna för trygghet försvinner. En ny mardröm börjar. Sekten har nämligen ett nytt mål i sikte: Danis nyfödda son.

”Sprickor i jorden” är den laddade uppföljaren till Mariette Lindsteins hyllade sektthriller ”Vit krypta”."

Första delen Vit krypta kom till mig som ett oväntat recensionsexemplar. Hade dessförinnan läst bokbeskrivningen och insett att det inte var något för mig, och mycket riktigt hade jag rätt. Uppföljaren Sprickor i jorden kom också helt oväntat, så var verkligen oerhört skeptisk inför att ta mig an den (läser igenom nästan alla rec.ex. som skickas till mig, såvida de inte är helt omöjliga för mig att bedöma). Skall väl här också återigen nämna att jag tyckte väldigt bra om författarens tidigare bokserie "Via Terra", men det var ju ett annat slags upplägg än för den här senaste serien "Pilgrimsfalkens väktare". Uppföljaren uppfattades klart bättre än föregångaren, både de utstuderat detaljrika tortyrscenerna och tantsnusket (eller "romance" som man numera skall kalla det) tog som tur var inte lika stor plats, men de som uppskattade just detta kommer inte att helt sakna det i den här andra delen heller.

Även Sprickor i jorden belyser sektbegreppet på ett intressant och inlevelsefullt sätt, både skrämmande och tankeväckande, själva huvudorsaken till varför jag tycker den här författarens böcker är viktiga. Dessutom gör ju den fiktiva formen att det når ut till fler. Sekter i samhället leder till ett behov av att förstå detta fenomen psykologiskt, att bli uppmärksammad på att de finns, var de uppstår och hur de kan göra det med bibehållen makt under så lång tid. Anmärkningsvärt är ju att sekter även kan få tillgång till statliga bidrag, då de finns inblandade i institutionella verksamheter som t.ex. behandlingshem, något som den här romanen tar upp. Sådana institutioner är ofta slutna och mycket går på det sättet säkert att dölja kring hur de sköts och var pengarna hamnar. Många tilltalas ju också av relationsromaner, svartsjukedrama och romance (jag gör det tyvärr inte) och speciellt i serien "Pilgrimsfalkens väktare" är detta rätt centralt. Den mystiska och karismatiska kvinnan, som nämns i beskrivningen ovan, gestaltas en aning mediokert framemot slutet, men okej jag köper det. Dani är en huvudkaraktär jag finner sympatisk och begriplig (med tanke på vad hon gått igenom), hade önskat hon fått ta större plats i historien än Alex och Carl, som jag faktiskt inte helt begriper mig på, trots att Alex har sina ljusa stunder när hon visar stort mod och gott hjärta. Bästa sidokaraktär var för mig helt klart Stan, vilken ju tillförde en lätt air av konspirationsteoretiker av den mer stillsamma sorten, som det säkert finns alltfler utav i de tider som är.

Vad jag dessutom kom att uppskatta med Sprickor i jorden var att handlingen utspelade sig i två länder, USA och Sverige, episoden då Alex och Carl var ifrån varandra var den allra mest spännande och det mest seriöst välskrivna partiet i boken. Gillade hur väl de olika kulturerna framställdes, naturbeskrivningarna och de beskrivna väderleksförhållandena som ackompanjerade känslostämningarna på ett så oerhört skickligt sätt. När det är bra då är det fantastiskt bra, och författaren är då en mästare på detta att skriva fängslande sektthrillers! Och såklart, för en bokserie där en luxuös dejtingfirma är själva grundstenen för intrigen kan man förstås inte förvänta sig något annat än att mycket handlar om relationsförvecklingar på rikemansnivå, men jag vet ju att sådant lockar många andra kvinnliga läsare. Så betonar att mitt helhetsomdöme blir vinklat utefter mitt eget tycke och smak, som i det här fallet nog inte riktigt matchar majoriteten (högt nuvarande medelbetyg på goodreads: 4.18!).

Upptäckte att en fortsättning av författarens trilogi om Dimön (serien "Via Terra") är påtänkt, läs mer om det här. Första boken är planerad att komma ut i mars nästa år. Och ja, såklart, det ser jag verkligen fram emot.

Betyg: 3/5

Andra bokbloggare om Sprickor i jorden:
Zellys Bokhylla
Johannas Deckarhörna
Olivias deckarhylla


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. :)