tisdag 21 maj 2019

"Toktanten" av Birgitta Bergin

Toktanten av Birgitta Bergin. Förlag: Bokfabriken. Köplänkar: Bokus | Adlibris | Cdon | Akademibokhandeln. Läste boken som recensionsexemplar (inbunden). ISBN: 9789176298749

"Vad händer när ett litet samhälle tas över av en person som inte skyr några medel för att få sin vilja igenom? Och hur långt är en människa beredd att gå för att få makt att härska över andra?

Äntligen har semestern börjat och Lena och Fredrik är tillbaka i sommarhuset, glada att få lämna vardagslivet i Paris. De har sett fram emot att ha familjen samlad, grilla tillsammans på kvällarna, träffa grannar på ett glas vin eller två och njuta av västkustens salta stänk.

Men det blir inte så.

De har fått en ny granne, och hon tycks vilja göra allt för att förstöra deras idyll. Plötsligt är det inte längre självklart var tomtgränsen går eller vilka stigar till stranden som är tillåtna att promenera på.

Frågorna bland grannarna hopar sig. Vad hände egentligen med Maria och Peters lilla hund? Varför går den nya grannen alltid runt med en stor skruvmejsel i handen? Och vad är det för märkliga ramsor hon mumlar på?

Plötsligt är dörrar stängda och folk ser sig om över axeln. Den hotfulla stämningen förvärras och till sist är alla i Lövudden indragna i ett drama som ingen vet slutet på..."

Den här romanen handlar om ett sammanhållet gäng grannar (som faller inom normalmallen för Svenssonliv med social status) och en fullständigt skvatt galen äldre kvinna, själva ormen i paradiset, som jobbar stenhårt på att skapa obehag av stora mått. Svart och vitt. Hetsigt relationsdrama med inslag av svensk feelgood... hot, våld och egenmäktigt vårdslöst beteende, grillat och vin, kaffe och kanelbullar, hätskt skvaller ute i trädgårdsmöblerna. Läs gärna författarens bakgrundshistoria till romanen i tidningen allas. En kan inte annat än känna sig tacksam för att slippa ha grannar nära intill sig, speciellt inte en sån granne!

Nu är varken relationsdrama eller svensk feelgood riktigt min kopp te, boken kom till mig som ett överraskande recensionsexemplar. Får erkänna att jag skumläste en del, men när det "hettade till" var det ju klart spännande! Kände speciellt för unge Anton när han ensam hemma drabbades av den sinnessjuka kvinnan och vad som därpå följde. Huvaligen! Riktigt otäckt, stackars Anton, som ju faktiskt tycktes inse att tanten var svårt mentalt störd och i behov av vård. Tänker mig att sjukgymnasten Greta Liilja (av grannarna alltså kallad "toktanten") utvecklar någon slags svår form av personlighetsstörning som kombinerar psykotisk megalomani, narcissism och paranoia. Att komma i skotthåll för en sådan människa sätter nog sina spår, så att författaren skriver en roman med något egenupplevt verklighetsstoff i botten, för att bearbeta det hela, är ju alls inte konstigt. Säkert kan många genom att läsa den här boken känna igen sig (mer eller mindre) och få bekräftelse för hur det känns/upplevs att bli utsatt för en sådan person.

Den galna damens beteende vid rättegångarna var minst sagt farsartat. Hoppas det mesta inte är verklighetstroget, så vansinnig kan väl ingen vara utan att anses behöva mentalvård? Så trots farsen och osannolikheten tycker jag det hela känns rätt så tragiskt, när eftertanken kommer ikapp.

Kanhända ett bra boktips för hängmattan i sommar? Helt klart kan jag lova att det i varje fall är en bok som får dig att uppskatta din granne, såvida det inte handlar om en sådan utpräglad rättshaverist som den konfliktsökande "toktanten" Greta Liilja förstås.😊

Tidigare blogginlägg om boken finns här.

Betyg: 2/5

Andra bokbloggare om Toktanten:
Villa Freja
Zellys Bokhylla
Boktokig Eva Boström


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).