onsdag 15 maj 2019

"Tredje principen" av Anna Jakobsson Lund

Tredje principen av Anna Jakobsson Lund.
Annorlunda förlag. Köplänkar: Bokus | Adlibris | Cdon | Akademibokhandeln. Läste boken som bibliotekslån (häftad). ISBN: 9789198231700
"Ava är rebell. Hon kan styra andra människors tankar, en användbar förmåga i en motståndsrörelse som rustar för krig. Levi slutade tro på kampen när den tog hans föräldrar. Nu försöker han bara överleva. Hålla sig undan och kontrollera vansinnet som känns som om det ska dränka honom. En natt blir Levis syster gripen. För att rädda henne tvingas han bryta ett gammalt löfte, ta kontakt med folk han inte vill ha med att göra. Ava får order att hjälpa honom och de ger sig av tillsammans. Hon säger att de måste lita på rebellerna. Men kan de verkligen det?"

Tredje principen visade sig vara en riktigt bra ungdomsdystopi, intressant även för vuxna läsare (om man vill kan man läsa in sådant som till viss del gör den till en engagerande idéroman).

Historien var spännande äventyrlig, bjöd på ett komplext trovärdigt världsbygge och hade karaktärer som delade berättarrösterna för ett bredare perspektiv. Storyn byggs sakta upp, mycket "show, don't tell", kanske tog det på så vis tid innan man kom in i handlingen men detta blev så småningom som en del av helheten, när det ena efter det andra föll på plats. Eget, fantasifullt och mycket skickligt skrivet.

När ressällskapet når mer norrut i landet, och då de dessutom lärt känna varandra bättre (styrkor och svagheter), blev det extra spännande i mitt tycke. Så personligen ser jag verkligen fram emot att få läsa uppföljande två delar i trilogin Systemet... få bättre koll på den där världen, samt såklart få veta hur det kommer att gå för Ava, Leymah och Levi.

Tidigare blogginlägg om boken finns här (smakbit).

Betyg: 4/5

Andra bokbloggare om Tredje principen:
Bokföring enligt Monika
Mitt bokintresse
Aldrig Bara Ord


2 kommentarer:

  1. Åh, vad kul att du gillade också :) Man blir ju lite orolig när man själv är toksåld på en bok och någon annan läser den.

    SvaraRadera
  2. Kul att du också tyckte om den! :)

    SvaraRadera

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).