lördag 8 juni 2019

3-lista: Bokserier som är omotiverat långaBloggen Boktanken kör en inläggsserie i sommar med olika teman för annorlunda boklistor. Kul tycker jag, men svårt också. Lista nr 4: "Bokserier som borde avslutats för lääääänge sedan". Mer utvecklat är det detta vi skall söka:

"När man tycker väldigt mycket om en bok vill man ofta ha en fortsättning på den. Det är något skönt med bokserier, där man lär känna huvudpersonen och alla i dess omgivning. Men så finns det ju författare som inte har vett att sluta skriva i tid! De vill spinna vidare på succén och begriper inte när det är dags att sluta. Vilka bokserier började bra men spårade ur med tiden, tycker du?"

Är nog ingen sådan som läser bokserier särskilt "lääääänge", men tror mig nu på senare tid ha upptäckt åtminstone en ny bokserie (räknar inte med trilogier) jag vill fortsätta med, den om kirurgen Andreas Nylund (av Anne-Marie Schjetlein). Serien jag hållit fast vid genom åren allra längs är den om Thomas Lynley och Barbara Havers. Men även den kvalade högst osäkert in på listan, väldigt tveksam där...


Serien om Bricken av Vibeke Olsson
Läste med behållning Sågverksungen (2009) och Bricken på Svartvik (2010). Sågspån och eld (2011) fängslade inte lika mycket så därefter blev inte fler böcker lästa i den serien.

Serien Sagan om Valhalla av Johanne Hildebrandt.
Läste där Freja (2002), Idun (2003) och Saga (2004). Sigrid (2014) tyckte jag inte alls om och därmed fick det vara nog.

Serien om kriminalinspektören Thomas Lynley och Barbara Havers av Elizabeth George
Vill jag eller vill jag inte fortsätta med serien? Inte alls säker på vad svaret kan bli på den frågan. Samtidigt som intresset mattades av betydligt då författaren tog livet av Helen Clyde (förlåter henne fortfarande inte för det!😉) så vill jag ju ändå veta hur det kommer att gå för Lynley och Havers. Bokserien hänger alltså en aning löst på en lista som denna.


Fler 3-listor kan hittas här.


2 kommentarer:

 1. Gillade verkligen att läsa ditt svar, för även jag har ju läst varenda bok om Lynley och Havers - och även jag har undrat varför jag fortsätter med dessa tegelstenar. Är det inte nog nu? Ändå både köper jag och läser jag, och oftast uppskattar jag dem dessutom. I tjugo års tid har jag ju följt dem, klart jag vill veta hur det går för alla inblandade!

  Bricken funderade jag också på, men kunde inte ta med på min lista eftersom jag bara läste de tre första. Har alltså ingen aning om ifall de övriga är bra eller inte. Jag fick nog. För övrigt skrev jag en otroligt spydig recension om Bricken-böckerna eftersom Olssons språk höll på att driva mig till vansinne med alla upprepningar. Om man använder udda liknelser så får man vara restriktiv med dem, tycker jag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lustigt, det var just det där med alla upprepningar jag också hakade upp mig på i böckerna om Bricken, speciellt då den sist jag läste, d.v.s. Sågspån och eld. Men, alltså... nu blir jag ju förövrigt sugen på att fortsätta läsa böckerna om Lynley, såna här listor kan uppenbarligen få annan effekt än väntat! :D

   Radera

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).