söndag 9 juni 2019

3-lista: Gäng man inte vill hänga medBloggen Boktanken kör en inläggsserie i sommar med olika teman för annorlunda boklistor. Okej, nu börjar jag komma in i det här med 3-listorna, nr 5: "Kompisarna du helst vill vara utan". Mer utvecklat är det detta vi skall söka:

"Vänskap, lojalitet, gemenskap, närhet... Alla kompisgäng ser inte ut så; det finns vänner som inte vill dig väl. Översittare, mobbare, tyranner eller bara rena dumhuvuden. Vilka vänner från böckernas värld skulle du inte vilja umgås med på riktigt? Tre exempel, om du kan!"

Så, nu tar vi tag i det här! Fanns några att välja bland, så det blev t.o.m. en bonusnovell idag.😊


Kära Agnes! av Håkan Nesser
Två barndomsvänner vars vänskap inte är så fördelaktig. Riktigt elaka damer minns jag det som. Kommer snart att läsa om denna kortroman (tror jag underskattade den vid första genomläsningen) i Intrigo, en reserverad samlingsvolym som jag nu påminner mig om att inte glömma hämta vid biblioteket senast på tisdag.😀

Efter Emma av Anna E. Wahlgren
Ännu ett par barndomsvänner: Emma och Sara. Sara som flyttat från Gävle och Emma som stannat kvar. Inte heller bra för varandra, som det skall komma att visa sig. En psykologisk spänningsroman om djupa hemligheter, manipulation och skuld.

Brev från en cell av Henrik Johansson
Patrik Panik och hans kollektivkamrater söker sig till att starta bråk och provocera fram våld. Kan bara sluta illa. En sorts kompisgäng jag rekommenderar att hålla avstånd till... läs hellre den här boken för att få veta lite mer om vad Reclaim the Streets var och vad begreppet autonoma rörelsen innebär. Intressant att känna till.


Bonus: Novellen Den ovana känslan av verklighet av Oskar Källner.
Finns med i novellsamlingen Disekvilibrium. En fältarbetare för Dimensionsverket vaknar plötsligt upp i en okänd dimension. Hur gick det till? Taskiga arbetskamrater visar det sig!👊


Fler 3-listor kan hittas här


6 kommentarer:

 1. Håller verkligen med om Efter Emma!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jomenvisst, den passar väldigt bra in på en sån lista.

   Radera
 2. Oj, det är kluriga listor men roligt att läsa!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mycket klurigt, men sätter fart på de små grå vid hjärnkontoret. ;)

   Radera
 3. "Efter Emma" låter lockande! Och noveller är alltid kul att läsa, tycker jag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Efter Emma var riktigt bra, en sann bladvändare! Kan verkligen rekommendera Oskar Källners noveller.

   Radera

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. :)