söndag 16 juni 2019

En smakebit på søndag: Liftarens guide till galaxen


Den här söndagen är det Astrid Terese med bokbloggen Betraktninger ~ tanker om bøker som förestår En smakebit på søndag. Mari och Astrid Terese turas om varannan helg att stå som värdinnor för dessa smakbitar som vi hämtar från böckerna vi läser. På så vis blir det fina boktips varje söndag.

Roat mig tappert med två klassiker idag på morgonkvisten: Ägg och bacon avrundat med Liftarens guide till galaxen av Douglas Adams. Sidan 47 av den sistnämnda:

    – Det är mörkt, sa han.
    – Ja, sa Ford Prefect, det är mörkt.
    – Inget ljus, sa Arthur Dent. Inget ljus, bara mörkt.
    En av dom saker som Ford Prefect alltid haft svårast att fatta när det gäller människor, var att dom alltid skulle säja och upprepa sånt som var fullkomligt uppenbart, som till exempel Det är vackert väder eller Vad lång du är eller Lilla vän, har du fallit ner i en tio meter djup brunn? Ford hade först hittat på en teori för att förklara detta märkliga beteende. Om människorna inte får röra på sina läppar, tänkte han, så kanske deras munnar torkar ihop. Efter några månaders observationer och begrundanden övergav han denna teori för en helt annan. Om dom inte hela tiden rör sina läppar, tänkte han, så kanske deras hjärnor börjar arbeta istället. Men efter ett tag övergav han även denna teori. Han tyckte den var cynisk i överkant, och han bestämde sig för att han faktiskt tyckte rätt bra om människor när allt kom till kritan, men han fortsatte att oroa sig för hur lite dom egentligen visste om saker och ting.
    – Ja, sa han och höll med Arthur, det är mörkt. Han gav honom lite jordnötter. Hur känner du dig?
    – Som ett pussel, sa Arthur. Det är små bitar av mig som hela tiden försvinner.
    Ford stirrade oförstående på honom i mörkret.
    – Om jag nu frågar dig var i helvete vi är någonstans, sa Arthur, kommer jag då att få ångra mig?
    Ford reste sig.
    – Vi är i säkerhet, sa han.

Komisk science fiction som jag helt enkelt inte satt igång och läst förrän nu. Hur denna kultklassiker så länge undgått radarn är ett mysterium (tackar Boktanken för input!).

I bokens handling får man följa jordbon Arthur Dents liv och äventyr i universum och multiversum. Tror det där med multiversum rör någon av de övriga delarna i serien, vilken i sin helhet omfattar fem böcker. Vad gäller den här första boken räcker det nog med resan genom universum, detta tillsammans med Ford Prefect (från en liten planet i närheten av Betelgeuse) och ett bagage som består av handduk, liten gul fisk och en bok.

Mer info om bok och författare finns att inhämta på förlaget här.

Och visst: Det är vackert väder. Fullkomligt uppenbart. Man får inte låta hjärnan börja arbeta för mycket. Ha en bra dag!😎


Andras smakbitar finns idag här


24 kommentarer:

 1. Jag minns fortfarande när jag läste den här i tonåren och låg och fnittrade sent på kvällarna i stället för att sova :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan konstatera att den även roar i vuxen ålder. ;)

   Radera
 2. någon gång ska jag väl läsa makens bok, tack för smakbiten

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ganska tunn bok, tar ju inte mycket tid i anspråk att läsa heller.

   Radera
 3. Tack för smakbiten - den var underhållande. Sonen (som är 16) läste den helt nyligen och gillade den mycket.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo... en annan är ju lixom drygt 30 år för sent ute vad gäller böcker som denna. Men, "det är aldrig för sent" och "bättre sent än aldrig", menar ju en del. Och när man skriver bokblogg kan man ju ha det som giltigt skäl till att läsa böcker avsedda för andra ålderskategorier, ännu en fördel med bokbloggandet. :D

   Radera
 4. Vet inte varför jag inte läst den än. Blev glad för en liten smakbit, jag gillade den! Tror jag kommer gilla boken när jag väl läser den. :) Vet du om den är först i en serie? Jag har aldrig fått kläm på det. Ha en jättefin söndag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Näe, jag fattar inte heller hur det kan komma sig att den inte blivit läst, kanske hade jag passerat "unga vuxna"-stadiet då den var aktuell här, f.ö. fanns ju inte den ålderskategorin då, efter 18 var man vuxen, punkt slut. :D Men som sagt, det är väl troligen aldrig för sent. Detta är första delen i serien. De andra delarnas titlar i ordningsföljd: "Restaurangen vid slutet av universum", "Livet, universum och allting", "Ajöss och tack för fisken" och "I stort sett menlös". Hade inte heller kläm på det där tidigare, men hela serien fanns på bibliotekshyllan, så blir denna en hit så finns mer att hämta av samma sort. ;)

   Radera
 5. Oj en humoristisk sf, titeln är ju bekant men har inte läst den. Verkar vara en annorlunda läsupplevelse! Tack för smakbit, njut nu av det fina vädret!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja visst är det annorlunda, och titeln är helt klart välkänd, men har trots det lyckats negligera den på något sätt. Om det inte varit för bokbloggen skulle jag kanske inte ha plockat upp den, vilket ju hade varit synd på så rara ärtor. :)

   Radera
 6. känner väl till både författare och titel, men har inte riktigt känt mig lockad. antagligen ett misstag. tack för smakebiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror delvis jag förväxlade författaren med Terry Pratchett, testade en bok av sistnämnda utan succé. Kanske är det därför jag inte heller snappat upp den här bokserien som lockande förut.

   Radera
 7. Det är lite samma för mig som för Mrs Calloway här ovanför. Förmodligen har jag missat något....Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 8. Ja, den tyckte jag mycket om när jag läste den för drygt tjugo år sedan! Undrar lite om jag skulle tycka samma sak nu. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hmm, ja, sånt där kan man ju inte veta. Kanske kan man ta tillvara annat (typ samhällssatir) i senare ålder som man inte lag märke till som yngre. Och sånt som man tyckte var superkul som ung kan man va rätt blasé för som äldre. Förslagsvis.

   Radera
 9. Det är en fantastisk bok. Jag säger bara: 42!!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bitvis väldigt fyndig, däribland 42. :D

   Radera
 10. Jag försökte läsa den när jag var 19-20 men tyckte inte alls om den. Men den kanske ska få en till chans...eventuellt. Sambon älskar den. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som jag nämnde ovan, tror man som äldre kan läsa in satir, sarkasm och liknande på ett sätt man inte alltid kanske gör som yngre.

   Radera
 11. Den här gillade jag oerhört när jag läste den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den hade sina ljusa stunder. ;)

   Radera
 12. Den fanns som hyllvärmare i min bokhylla under lång tid men jag gav bort den när jag insåg att jag nog aldrig kommer att läsa den. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så kan det förstås också vara med vissa böcker. Inget litterärt mästerverk direkt, men den gav mersmak, kommer att fortsätta läsa bokserien.

   Radera

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. :)