onsdag 26 juni 2019

Tankar kring makt och massmedia

"Vad skulle hända om någon lyckas hacka sig in i huvudkoaxialen, den stora, centrala huvudledningen från Estes Park som når ut till alla tankarna? Hur skulle det vara om marken öppnade sig och miljontals människor strömmade upp efter att ha suttit instängda under jorden i femton år, övertygade om att det enda som fanns där uppe var en radioaktiv ödemark med missiler och bakterier och ruiner och stridande arméer – det skulle utgöra dödsstöten för domänsystemet, och den jättelika park som han flög över två gånger om dagen skulle åter förvandlas till en tätbefolkad civilisation, inte exakt som före kriget, men nära nog. Vägar skulle åter växa fram. Städer.
Och – förr eller senare skulle det bli krig igen."

Sid. 57; Näst sista sanningen, Philip K DickRuggigt lång beskrivning som förlaget Bakhåll hade för denna roman från 1964 (Bakhålls utgåva från augusti förra året), citerar det som känns väsentligt och intressant:

"Det Dickmästerverk som Bakhåll nu avtäcker, och som för första gången utkommer på svenska, bär titeln The Penultimate Truth. Svenska titeln blir Näst sista sanningen.

Handlingen utspelar sig år 2025. Ett tredje världskrig har tvingat ner merparten av mänskligheten i underjordiska anläggningar eftersom förhållandena på jordens yta enligt officiella uppgifter är radioaktivt hälsovådliga. Dessutom pågår kriget fortfarande. Påstås det.

En av anläggningarna - uppkallad efter stumfilmsstjärnan Tom Mix - är robotfabrik och tillverkar maskiner som levereras till härskarna däruppe.

Befolkningen hålls informerad via TV-utsända tillrättalagda dokumentärer och studiofilmade politikerframträdanden. Mediaflödet är tänkandet. Bildskärmen är världen.

Åter ser vi hur Dick förutspår förhållandena i vår tid.

Den manipulerande massmediacynism som han målar upp i denna roman från 1964 framstår på många sätt som en träffsäker skildring av de makt- och massmediastrukturer vi har idag. Av hur härskare som Trump och Putin härskar. Hur man erövrar och utökar makten genom att äga, ljuga och överrösta."

Läs den fullständiga beskrivningen på förlaget här. Boken skrevs (enligt efterordet) omedelbart före Palmer Eldritchs tre stigman, vilken lästes för nästan ett år sedan, då, i början av augusti, när "skräckhettan" härjade i Europa.


"Mest intressant i Dicks skildring av romanens värld är kanske idén att verklighet skapas av perceptioner, och att följaktligen människors verklighetsuppfattning kan formas av den som kontrollerar informationsflödet. I dag kan vi utan större problem se att den tanken tillämpas i stor skala omkring oss, men i början av 1960-talet hade Dick sannolikt kommit fram till den efter att ha läst om propagandamaskinerierna i Nazityskland och Sovjet, där historien kontinuerligt reviderades för att överensstämma med härskarnas nycker och agerande."

Sid. 225-226 (citat från efterord av John-Henri Holmberg)


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).