torsdag 25 juli 2019

Bokpaus med funderingar


Har nu bara något kapitel kvar i Pär Holmgrens nya bok Det minsta vi kan göra är så mycket som möjligt och lite till. Har sagt det förut och säger det igen: En bok precis alla skulle läsa, kunskap och insikter som borde komma alla till del. Kan inte tänka mig något viktigare än detta i dagsläget.

Om du alltså bara läser en icke-fiktiv bok i år, låt det bli denna!


Sidan 194:

"Det är inte vi som individer som ska bestraffas för att hela vårt samhälle har inbyggda systemfel. Men samtidigt är det vi, som enskilda individer, som måste ställa krav på samhället för att vi på sikt ska kunna göra något åt systemfelen. Och vi måste på allvar förstå och acceptera att det av flera olika skäl under de kommande årtiondena kommer att krävas stora förändringar - helt enkelt för att vi inte har lyckats minska vår klimatpåverkan tillräckligt mycket och tillräckligt snabbt."

Sidan 195-196:

"När väl tillräckligt många människor vill ställa om samhället så det blir hållbart kan det förhoppningsvis gå fort.
    En viktigt sådan förändring i framtiden är antagligen att vi arbetar mindre än idag. Förutom mer fritid skulle det leda till mindre stress i samhället och troligen även färre sjukskrivningar, framför allt då långtidssjukskrivningar. En minskad arbetstid per person skulle även leda till fler arbetstillfällen och därmed lägre arbetslöshet.
    Det finns för närvarande inget större politiskt stöd för en arbetstidsförkortning. Tvärtom finns det snarare en strävan att behålla de nuvarande samhällsnormerna kring arbetstid. Det är ett av flera exempel på hur vi undviker det som vi egentligen borde göra, och kanske även vill göra. Vi sitter fast i ett system som vill fortsätta att fungera som det "alltid" har fungerat. Historiskt har vi ju faktiskt dragit ner arbetstiderna flera gånger redan, och det uppenbarligen utan några katastrofala effekter. Men det är en omställning av samhället som man inte gör hur som helst, och återigen är vi tillbaka i hur viktigt det är att vi väljer politiker som verkligen vill ställa om samhället."


Så varför ingår Miljöpartiet i regeringen tillsammans med Socialdemokraterna då, undrar jag. Socialdemokraterna som inte gör ett jäkla dugg för att få till nödvändiga förändringar och dessutom ljuger (så de tror sig själva) om hur bra allting är och fungerar i Sverige. Gah!😠


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. :)