söndag 28 juli 2019

Det minsta vi kan göra är så mycket som möjligt och lite till av Pär Holmgren

Det minsta vi kan göra är så mycket som möjligt och lite till av Pär Holmgren. Ordfront förlag. Läste boken som bibliotekslån (inbunden). ISBN: 9789177750741

"Varför gör vi inte det vi egentligen vet att vi måste göra? Varför stannar vi kvar i ett system som sakta men säkert försämrar förutsättningarna för liv på jorden, som förstör allas vår framtid?

I Det minsta vi kan göra är så mycket som möjligt och lite till beskriver meteorologen Pär Holmgren de utmaningar vi står inför när det gäller klimatet och vad vi behöver göra för att ställa om samhället i hållbar riktning. Han förklarar hur de globala utmaningarna hänger ihop och pekar på vikten av såväl politiska lösningar som att vi som enskilda individer tar vårt ansvar. Hur ska vi annars kunna leva med de frågor som våra barn och barnbarn nu börjar ställa till oss om vad vi gjorde när vi förstod vad som höll på att hända?

Vi har fortfarande möjligheten att i framtiden kunna svara att vi gjorde så mycket som möjligt. Men då måste vi börja göra det. Nu.

Pär Holmgren är hedersdoktor i meteorologi vid Uppsala universitet och har arbetat med klimatfrågan i ett decennium, först som tv-meteorolog, författare och föreläsare, på senare år som riskanalytiker och politiker."

Det minsta vi kan göra är så mycket som möjligt och lite till (2019) är en uppdatering och fördjupning av den tidigare boken med titeln Det minsta vi kan göra är så mycket som möjligt (2014), vilken jag naturligtvis både läst och skrivit om tidigare här. Upplägget är på sätt och vis lika som för första utgåvan, men i den här nya får man så mycket mer, och precis som utlovat en gedigen fördjupning och komplettering av nya uppgifter och sådant som hänt därefter.

Visst kan böcker förändra vårt tankesätt, vår syn på världen och de liv vi lever, det här är en sådan. Värdefullt att läsa både för oss som redan känner till en del och för de som behöver en rejäl ögonöppnare för vad som håller på att ske. Generöst med fakta om klimatkrisen levereras på ett heltäckande, lättillgängligt och personligt sätt. Man känner både hopp och förtvivlan, men utan böcker som denna skulle just den där förlamande förtvivlan bli alltför övermäktig och därmed passiviserande. Böcker som denna engagerar på ett utmärkt sätt, för det är kunniga insikter och engagemang vi behöver i livsavgörande frågor som denna, inte förnekelse och passivitet.

Precis som i tidigare bokomdömet för första upplagan ställs jag återigen inför det obegripliga att klimat- och hållbarhetsfrågan inte ligger allra högst upp i samhällsdebatten (och att vi inte pratar mera om det än vad som görs), framförallt då något alternativ till en omedelbar omställning inte finns.

Tidigare blogginlägg om boken finns bl.a. här, här och här.

Betyg: 5/5


2 kommentarer:

  1. vilken intressant smakbiten!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mycket bra bok i ämnet, väcker och engagerar.

      Radera

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).