måndag 29 juli 2019

"Dorei" av Karolina Bjällerstedt Mickos

Dorei av Karolina Bjällerstedt Mickos. Fafner Förlag. Köplänkar: Bokus | Adlibris | Cdon | Akademibokhandeln. Läste boken som recensionsexemplar (häftad). ISBN: 9789188861023

"Larona kämpar förtvivlat för att återupprätta det fallna Storriket, och när hela Norrstad står i lågor inser hon att den nyfödda kronprinsessan Berilen måste föras i säkerhet. Uppdraget går till Dorei, en ung kvinna med ovanliga krafter. Som skydd får hon med sig soldaten Turq, duvpojken Gambor och den mystiske Sagern.

Men det är onda tider. I skogen dånar trummor. Ryktet går om en hemlig sekt, de fruktade gnistbärarna. De sägs ägna sig åt blodsriter och leds av en man vid namn Mantor.

Dorei och hennes sällskap ger sig ut på en resa som blir farligare och mer fantastisk än vad någon kunnat föreställa sig.

Karolina Bjällerstedt Mickos bor i Järfälla och arbetar som kommunikatör. Dorei är tredje och sista boken i hennes sällsamma fantasyserie Till Esperani.

"Det är tur att vi har författare som Karolina Bjällerstedt Mickos, författare som vågar blanda ingredienserna på ett lite annat vis och vågar baka en annorlunda, men dock minst lika läcker kaka."- Ben Roimola, Enhörningen"

Helt okej fantasy, dock inte min typ av bok, men ändå en välskriven historia med bra tecknade karaktärer och avancerad intrig. Kan nog kalla det ambitiöst, på gränsen till överambitiöst. Vibbar av äventyrlig Sagan om ringen-känsla kompletterad med amning, barnafödande och spädbarnsskötsel. Trilogins längsta bok, för lång enligt mig, blev för egen del aldrig riktigt fängslad av storyn. Rörigt med Mantor i "olika upplagor" och allt detta med "gnistan" upplevde jag som ganska tröttsamt. Får erkänna att det blev en hel del skumläsning, enda sättet för mig att komma igenom boken. Kanske hade den tjänat på att kortas något?

Själv tyckte jag riktigt bra om trilogins första del Mantor, hyfsat bra om andra delen Larona, men som sagt blev jag tyvärr inte lika imponerad av den här sista avslutande delen Dorei, som alltså aldrig lyckades fånga mitt intresse och kändes trögläst.

Men, ändå, säkert utmärkt för dig som älskar fantasy av den här sorten! Har man läst de första två böckerna (vilket nog är nödvändigt för att ha något slags utbyte av att läsa Dorei) vill man ju även säkert - precis som mig - ha någon slags avslutning i bokserien Till Esperani, och ett ordentligt avslut får man, precis som boken i övrigt med ett utdraget långt och storstilat allra sista slut dessutom.

En eloge för de vackra bokomslagen vill jag ge!


Tidigare blogginlägg om boken finns här (smakbit).

Betyg: 2/5

Andra bloggare om Dorei:
lagomlycklig
En blogg för bokugglor
Tusen sidor


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).