söndag 28 juli 2019

En smakebit på søndag: "Det minsta vi kan göra är så mycket som möjligt och lite till"


Den här söndagen är det Astrid Terese med bokbloggen Betraktninger ~ tanker om bøker som förestår En smakebit på søndag. Mari och Astrid Terese turas om varannan helg att stå som värdinnor för dessa smakbitar som vi hämtar från böckerna vi läser. På så vis blir det fina boktips varje söndag.

Här skall det återigen handla om en bok som lästes ut i fredags, d.v.s. Det minsta vi kan göra är så mycket som möjligt och lite till av Pär Holmgren. Smakbitarna (ja, det måste bli pluralis, kan verkligen inte välja) kommer från sidan 105 ...


"BNP mäter dessutom "blint" den ekonomiska aktiviteten, utan att ta hänsyn till om den är till nytta för samhället eller inte. Det innebär i sin tur att naturkatastrofer, trafikolyckor och till och med krig och annat som vårt samhälle vill undvika, i ekonomiska termer ibland kan beskrivas som positivt. Vill vi spetsa till det ur ett miljöperspektiv kanske vi till och med kan påstå att BNP mäter hur fort naturresurserna omvandlas till sopor.
    Om vi skövlar all regnskog på jorden och tillverkar biobränsle eller papper av träden leder det till ökad BNP. Ett träd som däremot aldrig avverkas ger normalt inget bidrag till den ekonomiska utvecklingen. Ett rejält slagsmål där slagskämparna hamnar på intensivvården kan på motsvarande sätt vara bra för samhällsekonomin. (Om inte bråkstakarnas frånvaro leder till exempelvis ett stort produktionsstopp i en fabrik.)"
... och sidan 238:

"Den politik vi ser i världen idag är ofta hycklande, den skapar misstro och riskerar dessutom att leda till passivitet i samhället, vilket kanske är allra mest allvarligt. Om politiker i världens länder inte vill att väljarna ska dra slutsatsen att de misslyckats, måste de ange en realistisk väg att nå de uppsatta  målen. Vägen kan vara svår att gå, med inbyggda politiska risker. Men en sådan politisk hållning skulle väcka respekt.
    Samhället måste bli bättre på att se helheten och lyfta blicken, som jag har tagit upp vid flera tidigare tillfällen i boken. Om vi blir bättre på att förutse framtida problem ökar dessutom möjligheterna att undvika dem. Agerar vi först när de olika kriserna är här, och om vi inte inser att ekonomiska nedgångar, resursbrister och de olika miljöproblemen hänger ihop, minskar snabbt våra möjligheter till kloka och långsiktiga lösningar. Då kommer all kapacitet både bokstavligen och bildligt användas till akuta brandkårsutryckningar. Och blir dessa alltför många och omfattande riskerar vi en situation där samhällets resurser inte räcker till det enormt viktiga skadeförebyggande omställningsarbetet."


Mer info om bok och författare finns att läsa på förlaget Ordfront. Med risk att framstå som tjatig: En bok med viktiga kunskaper och insikter - verkligheten beskriven utan filter - som är absolut nödvändig för alla att läsa. Alla måste börja ta klimatfrågan på allvar. Mitt betyg självklart 5/5.
Andras smakbitar hittas idag här


16 kommentarer:

 1. Tack för smakbitarna! Varmt är det, få se om det vänder i veckan och blir 16-19 varmt....Trevlig söndag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. 16-19 grader låter som rena himmelriket, en dag som idag då det är över 30...

   Radera
 2. Verkar vara ännu en bra bok, jag gillade smakbiten! Kan vara intressant (och skrämmande) att se vad som har hänt och INTE har hänt sedan den första boken kom ut 2014. Trevlig söndag! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja tyvärr är det rätt nedslående läsning, men sanningen är ju sådan dessvärre. Fler måste verkligen förstå hur allvarligt det är. Lätt att känna sig frustrerad över trögheten och förändringsoviljan. Grymt mot de unga som kommer att få allt svårare problem att tampas med i framtiden.

   Radera
 3. Tack för smakbiten. Har inte hört talas om boken tidigare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ny för i år. Perfekt att den givits ut av just Ordfront förlag, passar deras utgivning av samhällsengagerande böcker med bl.a. demokrati och folkbildning i fokus. Gillar bokomslaget också, mycket proffsigare än för första upplagan.

   Radera
 4. Tack för smakbitarna!

  SvaraRadera
 5. Jag tar klimatfrågan på största allvar så mig behöver man inte övertala eller övertyga. Dock är jag rädd att denna bok också läses mest av de redan frälsta, vet inte om man inte borde införa ämnet redan i tidig skolålder för att det verkligen ska ge effekt. Han är duktig på att förklara på ett begripligt sätt den gode Holmgren! Tack för viktig smakbit

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis vad jag tänkte när jag läste boken, att den borde delas ut i skolor och läsas obligatoriskt. Holmgren är mycket bra på att förklara allt det komplexa som rör klimatkrisen.

   Radera
 6. Det hørtes ut som en interessant bok. Det er nok mange som ville ha godt av å lese den!
  Ha en riktig fin sommersøndag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Väldigt intressant, dessutom lättläst. Hoppas den når ut till många.

   Radera
 7. jag tycker att det är helt OK att tjata om viktiga saker. tack för smakebiterna!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Toppen att du tycker så! :) Då fortsätter jag tjata... för detta som rör klimat- och hållbarhetsfrågan är ju den absolut viktigaste sak som finns just nu.

   Radera
 8. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).